ΓΔ: 1392.48 0.83% Τζίρος: 67.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:00:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άνω των 400 χρηματοοικονομικών ομίλων εγκατάλειψαν τη Βρετανία

Σύμφωνα με το think tank «New Financial» η μετακόμιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση κόστισε στη Βρετανία περί τις 7.400 θέσεις εργασίας και ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων.

Περισσότερες από 400 χρηματοοικονομικές εταιρίες στη Βρετανία μετέφεραν τις δραστηριότητές τους και το προσωπικό τους, ενώ συνολικά περιουσιακά στοιχεία ενός τρισεκατομμυρίου λιρών (1,15 τρισεκατομμυρίου ευρώ) μεταφέρθηκαν σε χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας του Brexit, ενώ αναμένεται ότι θα καταγραφούν ακόμη περισσότερες δραστηριότητες μετεγκατάστασης και περιουσιακά στοιχεία αναμένεται ότι θα μεταφερθούν εκτός της Βρετανίας, σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης New Financial που ανακοινώθηκε σήμερα.

«Νομίζουμε ότι (οι αποχωρήσεις) έχουν υποεκτιμηθεί και αναμένουμε αύξηση των αριθμών στην επόμενη χρονική περίοδο: βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής του Brexit», αναφέρει η ίδια μελέτη.

Περίπου 7.400 θέσεις εργασίας μεταφέρθηκαν από τη Βρετανία ή δημιουργήθηκαν σε νέα οικονομικά κέντρα στην ΕΕ, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Τραπεζίτες έχουν δηλώσει στο Reuters ότι μερικές μετακινήσεις έχουν καθυστερήσει εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω της COVID-19.

Το σύνολο των 440 μετεγκαταστάσεων είναι μεγαλύτερο των εκτιμήσεων και πολύ επάνω από την πρόβλεψη για 269 μετεγκαταστάσεις χρηματοοικονομικών εταιριών στην έρευνα της New Financial που έγινε το 2019.

Η ίδια δεξαμενή σκέψης εκτιμά τώρα ότι ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 500 εταιρίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Το στοίχημα του Σουνάκ για το εμπόριο με την ΕΕ στη μετά Brexit εποχή

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποτρέπει την εφαρμογή νέων νόμων της ΕΕ σε προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία και στοχεύει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά το Brexit.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι σημαίνει η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας σχετικά με το εμπόριο μέσω Β. Ιρλανδίας

Λονδίνο και Βρυξέλες, μετά από πολλές και σκληρές διαπραγματεύσεις πριν από περίπου τρία χρόνια, κατέληξαν σ' αυτή τη λύση για να μην επιβληθούν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι βρετανοί «ευρωσκεπτικιστές» εναντίον μοντέλου Ελβετίας στο εμπόριο με την ΕΕ

Ο Σάιμον Κλαρκ, πρώην υπουργός, ήταν μεταξύ εκείνων που επέκρινε κάθε υπόνοια ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επιδιώξει τέτοια συμφωνία. Είπε στο Twitter ότι ελπίζει και πιστεύει ότι μια συμφωνία ελβετικού τύπου «δεν είναι κάτι που εξετάζεται».
ΔΙΕΘΝΗ

Τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας διεκδικεί η Βρετανία

Νέα κόντρα Βρετανίας και ΕΕ στη μετά Brexit εποχή, με το Λονδίνο να κατηγορεί τις Βρυξέλλες πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η συμμετοχή της χώρας σε προγράμματα όπως το Horizon και το Copernicus.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένει ο Τζόνσον για αλλαγή νομοθεσίας στο εμπόριο με τη Β. Ιρλανδία

Η Βρετανία προγραμματίζει να σταματήσει μερικούς ελέγχους σε αγαθά που μεταφέρονται στη Β. Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αμφισβητεί τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς ο Τζόνσον συνεχίζει την πίεση για αλλαγές στη συμφωνία του Brexit.
brexit-johnson-europe
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιήσεις για τα σχέδια Τζόνσον στη μετά Brexit εποχή

Ομάδα οικονομολόγων προειδοποιούν πως ο στόχος της κυβέρνησης Τζόνσον για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η εκμετάλλευση των ελευθεριών του Brexit μπορεί να οδηγήσει στη υιοθέτηση πολιτικών που δεν θα ανταποκρίνονται στην χρηματοοικονομική πραγματικότητα.