ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Να επιταχύνει η Κομισιόν τα «πιστοποιητικά εμβολιασμού» ζητά ο Βέμπερ

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ αναφέρει πως η πρόταση της Κομισιόν για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» ήρθε πολύ αργά παρά τις πιέσεις που υπήρχαν από τον Ιανουάριο και τόνισε πως πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες ενόψει τουριστικής περιόδου.

Τα «βέλη» του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστρεψε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ σημειώνοντας ότι προγραμμάτισε πολύ αργά το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού ώστε να μπορούν οι πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα, παρά τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί από τις χώρες εδώ και μήνες.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ ανέφερε πως η ΚΟ του ΕΛΚ, η Ελλάδα και η Αυστρία πίεζαν ήδη από τον Ιανουάριο για τον προγραμματισμό του και υπογράμμισε πως η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει τώρα τις σχετικές διαδικασίες ενόψει της τουριστικής περιόδου. «Δυστυχώς, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε πολύ αργά. Κι όμως, η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) μαζί με την Ελλάδα και την Αυστρία, για παράδειγμα, πίεζαν για τον προγραμματισμό του πιστοποιητικού ήδη από τον Ιανουάριο», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild».

Η απόφαση της Κομισιόν να δώσει το «πράσινο φως» για την έκδοση ενός «Πανευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού» έγινε δεκτή με σχεδόν άκρατο ενθουσιασμό, κυρίως για χώρες όπως οι Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, οι οικονομίες των οποίων εξαρτώνται σε υψηλό βαθμό από τον τουρισμό. 

Η έκδοση έρχεται αντιμέτωπη με σειρά προβλημάτων, τα οποία όλοι ευελπιστούν ότι τελικώς δεν θα καταστούν απαγορευτικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, είτε τεχνικής φύσης, δηλαδή ποια θα είναι η απόδειξη ότι κάποιος όντως είναι «Covid Free», έως και θέματα που αφορούν το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακρίσεις και φυσικά συγκρούσεις.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου πιέζουν ώστε να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας που θα καθορίζει τους ακριβείς όρους, καθώς τονίζουν ότι οι οικονομίες τους δεν μπορούν να αντέξουν άλλη μία χαμένη χρονιά για τον τουριστικό κλάδο. 

Ο κ. Βέμπερ προσδοκά τώρα ότι «ο ρυθμός θα επιταχυνθεί σημαντικά ενόψει της τουριστικής περιόδου. «Έχουμε πιέσει να επιταχυνθεί η διαδικασία, ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαΐου. Αυτό το χρονικό όριο πρέπει να τηρηθεί οπωσδήποτε, καθώς επίσης και η άμεση εφαρμογή του. Δικαιολογίες δεν επιτρέπονται πλέον», και πρόσθεσε ότι «το πιστοποιητικό πρέπει να επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των εμβολιασμένων, όσων έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ κορονοϊού και των ανοσοποιημένων ατόμων. Μόνο έτσι θα είναι εγγυημένη η ελευθερία των ταξιδιών και των καλοκαιρινών διακοπών για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέμειναν μέχρι τέλους στην ισχύ της καραντίνας θα πρέπει επομένως να μετακινηθούν από τη θέση αυτή. Ο στόχος μας είναι η προοπτική καλοκαιρινών διακοπών για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, χωρίς να υπάρχει χάος με τα έγγραφα», κατέληξε ο Βέμπερ.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters, η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιταχύνει την όλη διαδικασία και να δημιουργήσει ένα κεντρικό σύστημα, το οποίο θα επικυρώνει τα ψηφιακά «διαβατήρια», με χρήση κωδικών QR, οι οποίοι θα μπορούν να «σκαναριστούν» μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων, ενώ θα βοηθήσει και τα κράτη – μέλη να στήσουν ανάλογου τύπου πλατφόρμες. Στόχος είναι αυτό να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο, αφού πρώτα έχουν γίνει τα απαραίτητα τεστ για την ορθή του λειτουργία κατά τη διάρκεια του Μαΐου. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εργοδότες και συνδικάτα καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν

«Συνεχίστε να είστε συνετοί και υπεύθυνοι. Συμβάλετε στο να προστατευθούν οι πολίτες στις επιχειρήσεις από την μόλυνση» προτρέπουν οι πρόεδροι των εργοδοτών, Ράινερ Ντούλγκερ και της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων, Ράινερ Χόφμαν.