ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγη: Huawei

Eκτός δικτύων 5G βλέπει τη Huawei ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας θέτει εν αμφιβόλω τη συμμετοχή της Huawei στην ανάπτυξη και την κατασκευή δικτύων 5G στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας έθεσε εν αμφιβόλω χθες Δευτέρα τη συμμετοχή της κινεζικής κατασκευάστριας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei στην ανάπτυξη και την κατασκευή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G) στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο Μάας επισήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι η Huawei εξαρτάται από το κινεζικό Κράτος και είναι υποχρεωμένη να τηρεί την κινεζική νομοθεσία για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι διαβιβάζει πληροφορίες στις αρχές του Πεκίνου.

Η γερμανική κυβέρνηση κατά συνέπεια θα επιδιώξει να προστεθεί το κριτήριο της αξιοπιστίας στον κατάλογο των προϊόντων που προορίζονται για να κατασκευαστούν τα δίκτυα 5G, παρότι μέχρι σήμερα προβλεπόταν η αξιολόγηση του εξοπλισμού να γίνεται με αυστηρά τεχνικά κριτήρια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Στον έλεγχο αξιοπιστίας, οι γερμανικές αρχές θα εξετάζουν εάν οποιαδήποτε εταιρεία είναι υποχρεωμένη διά νόμου στη χώρα της να διαβιβάζει πληροφορίες και δεδομένα που θα όφειλαν να προστατεύονται, διευκρίνισε ο Μάας και συμπλήρωσε: «Αυτό συμβαίνει με τη Huawei».

Οι δηλώσεις αυτές του γερμανού ΥΠΕΞ χαρακτηρίζονται η πιο ισχυρή ένδειξη μέχρι σήμερα ότι το Βερολίνο θα υιοθετήσει πολύ πιο αυστηρή στάση έναντι του κινεζικού κολοσσού του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και ενδέχεται να την αποκλείσει από τις προμήθειες τουλάχιστον ενός μέρους των προϊόντων που θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη των δικτύων 5G.

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν τον περασμένο μήνα ότι ο νέος λεγόμενος κατάλογος ασφαλείας του Βερολίνου προβλέπει την αξιολόγηση τεχνικών και άλλων κριτηρίων, διαβεβαιώνοντας πάντως πως δεν θα αποκλειστεί κανείς συγκεκριμένος προμηθευτής, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο ανταγωνισμός επί ίσοις όροις.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκεί έντονες πιέσεις στους συμμάχους της να αποκλείσουν τη Huawei — την εταιρεία που κατατάσσεται πρώτη στις προμήθειες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, με μερίδιο αγοράς 28% — διότι διατείνεται πως τα προϊόντα της έχουν κρυμμένες «πίσω πόρτες» που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Κίνα να επιδίδεται σε κατασκοπεία σε βάρος άλλων Κρατών.

Οι γερμανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, που προμηθεύονται όλες εξοπλισμό από τον κινεζικό κολοσσό, προειδοποιούν ότι ο πιθανός αποκλεισμός της Huawei θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολυετείς καθυστερήσεις και να αυξήσει κατά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ τα κόστη για την έναρξη λειτουργίας δικτύων 5G.

Η διεύθυνση της εταιρείας με έδρα τη Σενζέν διαψεύδει τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον, που επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές της τον Μάιο, προκαλώντας σειρά προβλημάτων στη δραστηριότητά της και εγείροντας αμφιβολίες για το εάν μπορεί να διατηρήσει το προβάδισμά της στην αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Να ανοίξει ο δρόμος για την συμμετοχή της Huawei στο γερμανικό δίκτυο 5G

Βουλευτές της γερμανικής κυβέρνησης καλούν την καγκελαρία να δώσει λύση στο αδιέξοδο της συμμετοχής της Huawei στο δίκτυο 5G της χώρας ενώ αναμένονται αντιδράσεις κατά της κινεζικής εταιρείας.
ΔΙΕΘΝΗ

Η China Mobile και η Huawei προσφέρουν 5G στο υψηλότερο σημείο του κόσμου

Με την ευκαιρία της 60ης επετείου από την πρώτη επιτυχημένη κατάκτηση του Όρους Έβερεστ, το δίκτυο 5G στο Όρος Έβερεστ θα παρέχει υπηρεσίες επικοινωνίας για τη νέα μέτρηση του Όρους που θα πραγματοποιηθεί το 2020.
ΔΙΕΘΝΗ

Οδηγίες από την ΕΕ για την εγκατάσταση δικτύου 5G, χωρίς αποκλεισμό της Huawei

Τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να φροντίσουν ώστε κάθε ένας από τους διαχειριστές να έχει στη διάθεσή του πολλούς προμηθευτές για την αποφυγή της «εξάρτησης από εταιρείες που θεωρούνται υψηλού ρίσκου». 
ΔΙΕΘΝΗ

Πίεση στον υπ. Οικονομικών της Γερμανίας από Σοσιαλδημoκράτες για την υπόθεση Huawei

Oι Σοσιαλδημοκράτες υπενθυμίζουν στον πολιτικό του CDU την υπόσχεσή του να υποβάλει σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση των απαιτήσεων ασφαλείας του δικτύου 5G «αμέσως, ακόμα και τον Ιανουάριο».