ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μπλοκάρει η Γερμανία τις κινεζικές εταιρείες από τα δίκτυα 5G

«Απερίσκεπτη απόφαση» χαρακτηρίζει το Πεκίνο την απόφαση των Γερμανών να αποκλείσουν εταιρείες όπως η Huawei και η ZTE από την προμήθεια εξοπλισμού για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς.

Η Κίνα θα αντιμετωπίσει με «βαθύ προβληματισμό» και «έντονη δυσαρέσκεια» την «απερίσκεπτη απόφαση» που φέρεται να έλαβε η κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες ετοιμάζεται να αποκλείσει τις κινεζικές κατασκευάστριες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei και ZTE από μέρος τουλάχιστον του δικτύου τηλεφωνίας πέμπτης γενεάς (5G) στη χώρα, σε περίπτωση που αποδειχθεί πως όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τόνισε η κινεζική πρεσβεία στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία σε δελτίο Τύπου που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπό της.

Το δελτίο Τύπου της πρεσβείας αναφέρεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς σκοπεύει να απαγορεύσει στις γερμανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να προμηθεύονται συγκεκριμένο εξοπλισμό των δυο κινεζικών κατασκευαστριών, οι οποίες βρίσκονται στην πρωτοπορία διεθνώς ως προς την τεχνολογία των δικτύων νέας γενιάς, αλλά έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο των ΗΠΑ, που λένε ότι πιστεύουν πως διευκολύνουν τις κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας να αποκτούν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις τους για το αντίθετο.

Υπενθυμίζεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να αποκλείσει τη συμμετοχή κινεζικών εταιριών σε τομείς των τηλεπικοινωνιών της. Η απόφαση θα επηρεάσει μάλιστα και ήδη εγκατεστημένα συστήματα.

Το προσεχές διάστημα θα αξιολογηθεί ο κίνδυνος για θέματα ασφάλειας στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5G της Γερμανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μαξιμίλιαν Καλ, επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος αφορά θέματα ασφάλειας κρίσιμων συστημάτων, κυρίως σχετικά την αξιοπιστία τους, την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. «Το θέμα βεβαίως είναι και το πώς δεν θα είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από συγκεκριμένους παρόχους», τόνισε ο κ. Καλ, διευκρινίζοντας ότι η νομοθεσία επιτρέπει τον εκ των υστέρων έλεγχο και την αναδρομική επιβολή απαγορεύσεων σε ήδη ενεργές συμμετοχές σε κρίσιμες υποδομές της χώρας. Παρά την περίπλοκη γραφειοκρατικά διαδικασία, η κυβέρνηση αναμένει ότι οι πρώτες αποφάσεις απαγόρευσης θα υλοποιηθούν ήδη το καλοκαίρι.

Εταιρίες κινεζικών συμφερόντων, όπως η Huawei και η ΖΤΕ, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επέκταση του δικτύου 5G στη Γερμανία, με την πρώτη να είναι υπεύθυνη για το 59% του δικτύου. Η συνεργασία είχε θεωρηθεί από την αρχή αμφιλεγόμενη, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν απορρίψει καθολικά τη χρήση κινεζικών συστημάτων, ενώ έντονη υπήρξε και η διπλωματική πίεση από τις ΗΠΑ, υπό τον φόβο ότι η Κίνα θα μπορούσε να αποκτήσει υπερβολική επιρροή στο ευρωπαϊκό δίκτυο επικοινωνιών και πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ αρνήθηκε πάντως να απαντήσει εάν το ζήτημα τέθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην Ουάσινγκτον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

electric-ilektrika-autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Η ηλεκτροκίνηση ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Κίνας

Οι επικεφαλής των BMW και Mercedes-Benz στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου του Μονάχου, τονίζουν πως οι δυο χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια βαθύτερη σχέση και να αρθούν οι περιορισμοί στο εμπόριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία θεωρεί την Κίνα «εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο»

«Βλέπουμε ότι τα στοιχεία του ανταγωνισμού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια» στη σχέση με την Κίνα, επισήμανε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρουσιάζοντας την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βερολίνο ζητάει από το Πεκίνο να μην προσλαμβάνει Γερμανούς πρώην πιλότους

Δύο γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το Der Spiegel και ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός ZDF, αποκάλυψαν χθες, Παρασκευή, πως πρώην πιλότοι της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας προσλαμβάνονται εδώ και χρόνια από τη Κίνα για να εκπαιδεύσουν Κινέζους πιλότους.