ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Ο κ. Αναστασάτος επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, o πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια και η Μαρτία Δεμερτζή Deputy Director Bruegel

Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως η κρίση του κορονοϊού ανέδειξε τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας και υπογράμμισε τις κινήσεις που απαιτούνται για να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας ανέδειξε η κρίση του κορονοϊού που μπορεί να λειτουργήσει ως μεγάλος επιταχυντής για τον μετασχητισμό της και την περαιτέρω ολοκλήρωση της όπως σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συζήτηση στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Στη συζήτηση που συντόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank Δρ Τάσος  Αναστασάτος, ο κ. Τρισέ είπε ότι η απάντηση της ΕΕ στην κρίση με το πρόγραμμα «Επόμενη Γενιά ΕΕ»προωθεί την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και την κάνει πιο δίκαιη. Πρόκειται, είπε, για ένα εμβληματικό παράδειγμα για την εμβάθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη βρίσκει πάντα λύσεις για να προχωρήσει, έστω και με κάποια καθυστέρηση.

Η συζήτηση διεξήχθη σε ένα πολύ επίκαιρο χρονικό σημείο, καθώς  η ευρωπαϊκή οικονομία αναδύεται από τη βαθύτερη μεταπολεμική ύφεση, με το ΑΕΠ της  Eυρωζώνης να έχει συρρικνωθεί κατά -6,6% το 2020, και ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  αναθεώρησε μόλις χθες επί τα βελτίω τις προβλέψεις της, εκτιμώντας την αύξηση του  πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2021 και 2022 σε 4,3% και 4,4% αντίστοιχα,  λαμβάνοντας υπόψιν και τη θετική συμβολή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και  Ανθεκτικότητας στην ανάπτυξη. 

Η κρίση, είπε, ήταν τρομερή και ανέδειξε αδυναμίες που έχει η ευρωπαϊκή οικονομία, τονίζοντας ότι χρειάζονται επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει η Ευρώπη να ενισχύσει τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της. Τόνισε, επίσης, ότι η σημερινή κρίση, για την οποία κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος, ανέδειξε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπισή της.

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, ο οποίος συμμετείχε στην ίδια συζήτηση, είπε ότι κατά την άποψή του η κρίση του κορονοϊού δεν είναι χειρότερη από αυτή της περασμένης δεκαετίας ή της δεκαετίας του 1930, καθώς ήταν μεν πιο αιφνιδιαστική αλλά η διάρκειά της θα είναι μικρότερη από αυτή των προηγούμενων, χάρη στα εμβόλια.

Από την πλευρά του, συμφώνησε με τον κ. Τρισέ ότι η κρίση είναι καταλύτης για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και ότι είναι πάλι στο προσκήνιο η πολυμερής συνεργασία. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που εκδηλώθηκε με τη συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE και για το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι πολλοί δεν την ανέμεναν.

Ο κ. Γκραμένια τάχθηκε υπέρ μίας «έξυπνης» προσαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όταν δεν θα ισχύει πλέον η ρήτρα διαφυγής. Θα πρέπει, είπε χαρακτηριστικά, να έχουμε ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας αντί ένα Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Κλείνοντας, ο κ. Αναστασάτος ανέδειξε ως κεντρικό σημείο της συζήτησης  την ανάγκη στοχοθέτησης γρήγορης και βιώσιμης ανάπτυξης συνδυάζοντας την  αποτελεσματική χρήση πόρων με τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.  Αυτό είναι το κλειδί, όχι μόνο για την ανάκτηση των απωλειών στα εισοδήματα και την  απασχόληση που προκλήθηκαν από την πανδημία, αλλά και για τη διασφάλιση της  μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η αύξηση του πληθωρισμού καθοδηγεί τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 8,6% από 8,1% τον Μάιο, μία εξέλιξη που θα ληφθεί υπόψη και θα συνεκτιμηθεί γενικότερα για την πορεία αύξησης των επιτοκίων.
Enria, SSM, trapezes
ΔΙΕΘΝΗ

Ενρία: Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός στις τράπεζες της Ευρωζώνης

Ο Ενρία πρότεινε μία διαδικασία με την οποία το Ενιαίο Εποπτικό Συμβούλιο (SRB) της ΕΕ θα δίνει το σήμα για εκκαθάριση, την οποία όμως θα πρέπει να εγκρίνουν οι εθνικές αρχές εκκαθάρισης (NRA).