ΓΔ: 872.99 -1.55% Τζίρος: 45.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:04:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ακυρώνονται από το Ευρωδικαστήριο κρατικές ενισχύσεις σε αεροπορικές

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ καλεί ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει την έγκριση κρατικής στήριξης για την ολλανδική KLM και την πορτογαλική TAP.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε, λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία εγκρίθηκε η κρατική ενίσχυση της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας υπέρ των αεροπορικών εταιρειών KLM και TAP αντιστοίχως, γεγονός το οποίο, ενδεχομένως, να προκαλέσει προβλήματα και σε άλλες εταιρείες, εφόσον υπάρχει δεδικασμένο. .

Η αεροπορική εταιρία Ryanair άσκησε προσφυγές με αίτημα την ακύρωση των εν λόγω αποφάσεων της Επιτροπής, τις οποίες τις οποίες έκανε δεκτές το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.

Με δύο ξεχωριστές αποφάσεις, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, ζητά από την Επιτροπή να εκδώσει νέα απόφαση για να δικαιολογήσει καθεμία από αυτές τις έκτακτες κρατικές ενισχύσεις, που αποσκοπούν στον περιορισμό της οικονομικής ζημίας από την πανδημία covid19.

«Το Γενικό Δικαστήριο ακυρώνει, λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας, την απόφαση της Επιτροπής με την οποία εγκρίθηκε η οικονομική ενίσχυση της Ολλανδίας υπέρ της αεροπορικής εταιρίας KLM στο πλαίσιο της πανδημίας της νόσου COVID-19. Εντούτοις, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτέρως επιζήμιων συνεπειών της πανδημίας για την ολλανδική οικονομία, το Γενικό Δικαστήριο αναστέλλει τα αποτελέσματα της ακύρωσης έως ότου η Επιτροπή εκδώσει νέα απόφαση», αναφέρει η απόφαση για την KLΜ.

«Η απόφαση της Επιτροπής με την οποία η ενίσχυση της Πορτογαλίας υπέρ της αεροπορικής εταιρίας TAP κηρύχθηκε συμβατή με την εσωτερική αγορά ακυρώνεται λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας Εντούτοις, τα αποτελέσματα της ακύρωσης (μεταξύ των οποίων η επιστροφή της ενίσχυσης) αναστέλλονται εν αναμονή νέας απόφασης», αναφέρει η απόφαση για την TAP.

Εξάλλου, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε την προσφυγή της Ryanair κατά των κρατικών ενισχύσεων που παρείχε η Ισπανία σε αερομεταφορέα, κρίνοντας ότι το Ταμείο στήριξης της φερεγγυότητας των ισπανικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας είναι «σύμφωνο με το δίκαιο της ΕΕ».

«Το Ταμείο στήριξης της φερεγγυότητας των ισπανικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσχέρειες λόγω της πανδημίας της νόσου Covid-19, είναι σύμφωνο με το δίκαιο της Ένωσης. Το επίμαχο μέτρο, το οποίο αποσκοπεί στη λήψη μέτρων ανακεφαλαιοποίησης και έχει προϋπολογισμό 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, συνιστά καθεστώς κρατικών ενισχύσεων, αλλά είναι αναλογικό και δεν εισάγει δυσμενείς διακρίσεις», επισημαίνει η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι αεροπορικές εταιρείες απορρίπτουν το σχέδιο φορολόγησης της κηροζίνης

Αντιπαραγωγική και τιμωρητική χαρακτηρίστηκε από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA) η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να φορολογηθεί η κηροζίνη, ενώ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σχέδιο της ΕΕ για μείωση ρύπων.
ΔΙΕΘΝΗ

Ryanair: Ισχυρή ανάκαμψη για τα ταξίδια αναμένει ο επικεφαλής

«Η κίνηση πολλαπλασιάζεται και πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι οικογένειες που πηγαίνουν καλοκαιρινές διακοπές σε παραλίες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας», δήλωσε ο Μ. Ο’ Λίρι