ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κατρακυλά η τουρκική λίρα με φόντο τις κατηγορίες του αρχινονού Πεκέρ

Πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται το νόμισμα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογ απέρριψε χθες τις κατηγορίες του «νονού» του οργανωμένου εγκλήματος Σεντάτ Πεκέρ εναντίον κορυφαίων αξιωματούχων.

Υπό ισχυρή πίεση βρίσκεται σήμερα η τουρκική λίρα, μετά τις κατηγορίες του αρχινονού, Σεντάτ Πεκέρ εναντίον κορυφαίων αξιωματούχων τις κυβέρνησης Ερντογάν. Λίγο μετά τις 15:30 το νόμισμα διαπραγματεύεται στις 10,32 λίρες έναντι του ευρώ, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 10,5 και στις 8,45 λίρες ανά δολ., ενώ σημειώνεται ότι το κατώτατο επίπεδο που έχει φτάσει είναι οι 8,58 λίρες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε χθες τις κατηγορίες του «νονού» του οργανωμένου εγκλήματος Σεντάτ Πεκέρ εναντίον κορυφαίων αξιωματούχων και συμμάχων του Τούρκου προέδρου για διαφθορά και άλλα εγκλήματα, ενώ υπερασπίσθηκε τον υπουργό Εσωτερικών και δήλωσε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει μια σειρά από βίντεο του Πεκέρ, ενός καταδικασμένου αρχηγού συμμορίας. Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, όμως τα βίντεο έχουν προκαλέσει τις σφοδρές επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, απειλώντας την κυβέρνηση του Ερντογάν.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του και κατά την πρώτη δημόσια αναφορά του στο θέμα αυτό, ο Ερντογάν υποστήριξε πως ο στόχος των βίντεο είναι να βλάψουν την Τουρκία.

Η κυβέρνηση θα καταδιώξει εγκληματίες του οργανωμένου εγκλήματος σε όλον τον κόσμο. Θα τους φέρει πίσω στην Τουρκία και θα τους παραδώσει στον νόμο για να ματαιώσει αυτά τα «παιχνίδια» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία: Αυξήθηκε στο 17,14 % τον Απρίλιο

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 17,14%, για έβδομο διαδοχικό μήνα. Τον Μάρτιο είχε προηγηθεί αύξηση 16,2%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,68%. Αναλυτές του Bloomberg, εκτιμούσαν ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα έφτανε το 17,3%.

Η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος καταγράφηκε στον τομέα των μεταφορών (29,31%), ενώ οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκαν περίπου κατά 18%. Οι τιμές των τροφίμων, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του καλαθιού καταναλωτών παραμένουν σε σταθερά υψηλό επίπεδο, και πλέον έχουν διαμορφωθεί πολύ παραπάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, που έχει θέσει τον πήχη στο 13%, μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν , οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 35,2% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές λιανικής πώλησης στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Τουρκίας, αυξήθηκαν τον Απρίλιο καθώς οι τιμές  ένδυσης και στέγασης συνέχισαν να εκτινάσσονται, λόγω της υποχώρησης της τουρκικής λίρας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα, συνεχής «αιμορραγία» κεφαλαίων

Η πρόσφατη πτώση της λίρας έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συρρίκνωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας καθώς και την κεντρική τράπεζά της, η οποία διστάζει να συσφίξει την πολιτική της παρά την αύξηση του πληθωρισμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνωστισμός στην έξοδο από την Τουρκία, ρεκόρ απώλειας κεφαλαίων

Οι καθαρές εκροές επενδύσεων από τη χώρα ανήλθαν σε 5,7 δισ. δολάρια, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη απώλεια από τότε που άρχισε να τηρείται αρχείο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
ΔΙΕΘΝΗ

«Βουτιά» της τουρκικής λίρας, «ξεπουλάνε» τα κρατικά ομόλογα σε δολ.

Μεγάλες πωλήσεις σημειώθηκαν και στα τουρκικά κρατικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο καθώς ρεπορτάζ ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αναγνωρίσουν επίσημα ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.