ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Μνημείο Αζαντί Ιράν

Ξεκίνησε εκ νέου ο εμπλουτισμός ουρανίου στο Ιράν

Η επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου σηματοδοτεί την 4η φάση του σχεδίου αποδέσμευσης του Ιράν από τους περιορισμούς που του θέτει η συμφωνία που υπεγράφη το 2015, σε απάντηση στη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή.

Το Ιράν επαναλαμβάνει από σήμερα τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

«Τα πρώτα λεπτά της Πέμπτης προχωρήσαμε στην έγχυση αερίου (ουρανίου στις συσκευές φυγοκέντρησης και στην έναρξη) της παραγωγής και της συλλογής εμπλουτισμένου ουρανίου (...) στις εγκαταστάσεις του Φορντό», επεσήμανε ο Οργανισμός.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «όλες αυτές οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)».

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε προαναγγείλει ήδη από την Τρίτη την επανέναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, μία ημέρα μετά την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η Τεχεράνη στις χώρες που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία της η επαναφορά των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Η επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου σηματοδοτεί την τέταρτη φάση του σχεδίου αποδέσμευσης του Ιράν από τους περιορισμούς που του θέτει η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη το 2015, σε απάντηση στη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή.

Χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαβαλντί είχε δηλώσει ότι η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου στο Φορντό «θα ξεκινήσει τα μεσάνυκτα» προς Πέμπτη.

Από τη Βιένη πηγή της ΙΑΕΑ σημείωσε ότι «επιθεωρητές της Υπηρεσίας βρίσκονται» στο Φορντό και πρόσθεσε ότι θα εκπονηθεί πολύ γρήγορα ειδική έκθεση για την κατάσταση στο πυρηνικό αυτο εργοστάσιο μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του Ιράν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιπροσωπεία του Κατάρ στο Ιράν εν μέσω κλιμάκωσης στη Μ. Ανατολή

Αντιπροσωπεία από το Κατάρ έφτασε στο Ιράν για συνομιλίες με στόχο την αποκλιμάκωση μετά την επίθεση σε καταριανό πλοίο LNG στα Στενά του Ορμούζ, ενισχύοντας τον ρόλο της ως μεσολαβητή μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ανοιχτός σε διάλογο με Ιράν, αλλά η εκεχειρία τελείωσε

Ο Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία για συνέχιση συνομιλιών με το Ιράν, αλλά ξεκαθάρισε πως η εκεχειρία του Απριλίου έχει λήξει. Οι εχθροπραξίες ξέσπασαν ξανά, με τα μεγαλύτερα πλήγματα από την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης.
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊλάνδη: Πλήρωμα πλοίου μήνυσε εταιρεία για παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων

Τρεις πρώην ναυτικοί του ταϊλανδέζικου πλοίου Mayuree Naree, που επλήγη από το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ, κατέθεσαν αγωγή κατά της εταιρείας και του καπετάνιου για παραβιάσεις εργατικών δικαιωμάτων, μετά την απόλυσή τους λόγω της επίθεσης.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Επιβράδυνση στη ναυτιλιακή κίνηση του Στενού Ορμούζ λόγω εντάσεων με το Ιράν

Πέντε δεξαμενόπλοια LNG, μεταξύ τους και το GasLog Shanghai της ελληνικής GasLog, πέρασαν από το Στενό του Ορμούζ τις τελευταίες ημέρες, ενώ παρατηρείται μείωση στη διέλευση λόγω εντάσεων στη Μέση Ανατολή.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλή επίθεσης κατά Ισραήλ σε περίπτωση πλήγματος σε ιρανικές υποδομές

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν προειδοποίησε ότι η χώρα θα απαντήσει σε κάθε επίθεση στις υποδομές της, στοχεύοντας και το Ισραήλ αν χρειαστεί, εν μέσω αυξανόμενης έντασης με τις ΗΠΑ.