ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εκατομμύρια κατασχέσεις ακατάλληλων προϊόντων κατά του κορονοϊού

Έρευνες της Olaf στην ΕΕ το 2020 εντόπισαν περισσότερους από 1.000 ύποπτους και βοήθησαν στην κατάσχεση 2,4 εκατ. κακής ποιότητας προστατευτικών μασκών προσώπου, 31.500 πλαστών τεστ και 140.000 λίτρων απολυμαντικού χεριών.

Εκατομμύρια παραποιημένα ή κακής ποιότητας προϊόντα που σχετίζονται με την προστασία από την Covid-19 (μάσκες προσώπου, απολυμαντικά χεριών και διαγνωστικά τεστ), κατασχέθηκαν το 2020 στην ΕΕ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Yπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf).

«Οι νέες δυνατότητες απάτης που ανέκυψαν με την εμφάνιση του ιού -ειδικότερα η πολύ επικερδής εμπορία παραποιημένων ή κακής ποιότητας προϊόντων, όπως οι μάσκες προσώπου ή τα απολυμαντικά χεριών- δημιούργησαν νέες προκλήσεις για την OLAF το 2020», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της OLAF Βίλε Ίταλα, ενώ πρόσθεσε: «Πριν ακόμα αρχισει η χορήγηση των πρώτων εμβολίων, η OLAF βοήθησε στο συντονισμό με τις εθνικές αρχές και τη φαρμακευτική βιομηχανία για την ευαισθητοποίηση του κινδύνου έναντι των πλαστών εμβολίων - όταν απατεώνες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τους φόβους για τις καθυστερήσεις των προμηθειών εμβολίων, με ψεύτικες προσφορές προμήθειας

Συγκεκριμένα, οι έρευνες της Olaf στην ΕΕ το 2020 εντόπισαν περισσότερους από 1.000 ύποπτους και βοήθησαν στην κατάσχεση 2,4 εκατομμυρίων κακής ποιότητας προστατευτικών μασκών προσώπου, 31.500 πλαστών τεστ και 140.000 λίτρων απολυμαντικού χεριών.

Επίσης, μετά από προειδοποίηση που έστειλαν οι αρχές της Δανίας, κατασχέθηκαν σε διάφορες χώρες της ΕΕ, περίπου 140.000 λίτρα πλαστού απολυμαντικού χεριών από την Τουρκία που περιείχε επικίνδυνη ποσότητα μεθανόλης - τοξική ουσία για την ανθρώπινη υγεία.

Εξάλλου, όπως και κατά τα προηγούμενα έτη, μία από τις κύριες τάσεις που εντόπισε η OLAF κατά το 2020 ήταν η χειραγώγηση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων και υποβολής προσφορών με σκοπό την υφαρπαγή κονδυλίων της ΕΕ. Οι μηχανισμοί απάτης συχνά εκτείνονται σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη της ΕΕ και περιλαμβάνουν περίπλοκους μηχανισμούς νομιμοποίησης των παράνομων κερδών. Σε μία υπόθεση που αφορούσε τη Ρουμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ισπανία, η OLAF συνέστησε την ανάκτηση 25 εκατ. ευρώ. Κονδύλια που προορίζονταν για οδικές υποδομές νομιμοποιήθηκαν μέσα από διασυνδεδεμένες εταιρείες και πληρωμές για εικονικές υπηρεσίες. Όπως διαπίστωσε η OLAF, η κατακύρωση έγινε κατά κύριο λόγο χάρη σε ύποπτες διασυνδέσεις εντός των εθνικών αρχών. 

Ένας ακόμα τομέας που παρέμεινε στο στόχαστρο της OLAF ήταν το περιβάλλον. Η OLAF συμμετείχε σε κατασχέσεις παράνομων φυτοφαρμάκων και συνέβαλε στο να αποτραπεί η εισαγωγή αρκετών τόνων παράνομων ψυκτικών αερίων (υδροφθορανθράκων, HFC) στην ΕΕ. Ένα φορτίο 14 τόνων HFC, το οποίο κατασχέθηκε χάρη στην OLAF το 2020, θα είχε σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες. 

Μεγάλο μέρος των λαθραίων ή παραποιημένων προϊόντων που βρίσκονται στο στόχαστρο της OLAF κάθε χρόνο αφορά προϊόντα καπνού. Το 2020, η OLAF και οι εταίροι της κατέσχεσαν συνολικά σχεδόν 370 εκατ. τσιγάρα που προέρχονταν από τρίτες χώρες και προορίζονταν για παράνομη πώληση στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, μια τριετής επιχείρηση με τη συμμετοχή 10 χωρών οδήγησε στην κατάσχεση 95 εκατ. παράνομων τσιγάρων και 300 τόνων καπνού και σε περισσότερες από 200 συλλήψεις, ενώ αποσόβησε οικονομικές ζημίες που υπολογίζονται σε 80 εκατ. ευρώ. 

Το 2020, η Olaf ολοκλήρωσε 230 έρευνες για περιπτώσεις απάτης, εξέδωσε 375 συστάσεις σε εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές και συνέστησε ανακτήσεις συνολικού ύψους 293,4 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το γραφείο θα συνεργαστεί τώρα με τη νεοσύστατη ευρωπαϊκή εισαγγελία (EPPO), η οποία ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιουνίου και είναι επίσης αρμόδια για θέματα απάτης, με τη διαφορά ότι έχει και τη δύναμη να προβεί σε διώξεις.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Velgio
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Νέα χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού από 27 Ιουνίου

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η τηλεργασία δεν αποτελεί πλέον υποχρέωση αλλά συνιστάται. Επιπλέον, οι καταναλωτές θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν αγορές με περισσότερα από ένα άτομα και το χρονικό όριο των 30 λεπτών ανά κατάστημα δεν ισχύει πλέον.
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Το τρίτο κύμα κορονοϊού εξαπλώνεται στην Αφρική

Σύμφωνα με του ΠΟΥ, αυτή η αύξηση εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις πιο ψυχρές καιρικές συνθήκες για την εποχή στο νότιο τμήμα της Αφρικής και την εξάπλωση πιο μεταδοτικών μεταλλαγμένων στελεχών.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Υπό εξέταση τα διαβατήρια εμβολιασμού για τα διεθνή ταξίδια

Η Βρετανία επέτρεψε την επανάληψη των διεθνών ταξιδιών τον περασμένο μήνα, όμως σχεδόν όλοι οι μείζονες προορισμοί βρέθηκαν εκτός του καταλόγου των χωρών που είναι ανοικτές για διακοπές χωρίς καραντίνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Τέλος οι μάσκες σε κλειστούς δημόσιους χώρους από αύριο

Το Ισραήλ ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία ανοσοποίησης, χάρη σε μια συμφωνία που σύναψε με τη Pfizer, η οποία παρέδωσε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της σε αντάλλαγμα για τα δεδομένα που θα λάμβανε από τις ισραηλινές αρχές.
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Κάτω από 1.000 τα κρούσματα για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 536 ασθενείς με covid 19, δηλαδή 29 λιγότεροι από χθες. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 3.465, με μείωση 77 ασθενών σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα.