Φωτο: Shutterstock

Ξεπερνάει τις εκτιμήσεις η αύξηση των εξαγωγών στην Γερμανία

Τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια κατέγραψαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο κατά 1,5% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3%.

Οι γερμανικές εξαγωγές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξησή τους εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5% σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2017 ενώ ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων για αύξηση κατά 0,4%.

«Ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βιομηχανία είναι σε ύφεση, ολόκληρη η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει μια ακόμα συρρίκνωση –και άρα μια τεχνική ύφεση—την τελευταία στιγμή», σχολίασε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος στην ING.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο ενώ τα πρόσφατα στοιχεία υποδήλωσαν κακές επιδόσεις για τη μεταποίηση το τρίτο τρίμηνο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τη Γερμανία σε τεχνική ύφεση – που ορίζεται ως δύο συνεχή τρίμηνα συρρίκνωσης.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Σεπτέμβριο. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 19,2 δισεκ. ευρώ από την ανοδικά αναθεωρημένη τιμή των 18,7 δισεκ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν οι εισαγωγές να παραμείνουν αμετάβλητες και εκτιμούσαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 18,1 δισεκ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία απελαύνει φυλάκισμένους Γερμανούς για σχέση με το Ισλαμικό Κράτος

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν μόλις σήμερα τις αντίστοιχες γερμανικές για την περίπτωση δέκα ατόμων που η υπηκοότητα δεν αμφισβητείται.
ΔΙΕΘΝΗ

Μέρκελ: Στην αρχή δεν ήξερα τι να κάνω με την ελληνική κρίση

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της ανέφερε την περίπτωση της Ελλάδας ως μια δύσκολη υπόθεση, όπου, όπως λέει, δεν γνώριζε από την πρώτη μέρα τι να κάνει, ενώ όλοι της ασκούσαν πίεση να δράσει άμεσα.