ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Πορτογαλία ανοίγει τα σύνορα για όλους χωρίς καραντίνα

Το νησί Μαδέρα στην Πορτογαλία που αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό θα δέχεται επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί με τα κινεζικά και ρωσικά εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Το δημοφιλές νησί της Πορτογαλίας, η Μαδέρα, θα επιτρέπει την είσοδο στους επισκέπτες που θα έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με οποιοδήποτε από τα εμβόλια κατά της COVID-19 που χορηγούνται στις διάφορες χώρες και όχι μόνο με εκείνα που έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ανακοίνωσε χθες η τοπική κυβέρνηση.

Η ΕΕ, η οποία την περασμένη εβδομάδα λανσάρισε το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID-19, έχει μέχρι στιγμής δώσει άδεια για τέσσερα μόνο εμβόλια: Pfizer και BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Το πιστοποιητικό επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν πιο ελεύθερα στις χώρες του μπλοκ αν έχουν εμβολιαστεί με ένα από τα τέσσερα εγκεκριμένα σκευάσματα, αν έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ για τον κορονοϊό ή αν έχουν αποκτήσει ανοσία λόγω πρόσφατης νόσησης. Οι χώρες μέλη μπορούν να αποφασίσουν να επεκτείνουν το πιστοποιητικό για τους ευρωπαίους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με άλλα σκευάσματα.

Η ενδοχώρα της Πορτογαλίας δέχεται μόνο τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια, αλλά η Μαδέρα, μια αυτόνομη περιοχή που φημίζεται για το κρασί της και για την βλάστησή της, ανακοίνωσε ότι όσοι εμβολιάστηκαν με άλλα σκευάσματα, όπως το κινεζικό Sinovac ή το ινδικό Covaxin, θα μπορούν να την επισκέπτονται.

Ο υπουργός Υγείας της Μαδέρα, Πέδρο Ράμος, δήλωσε ότι όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι «γιατί αν εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με αυτά τα σκευάσματα (που δεν έχουν εγκριθεί από την ΕΕ), το επίπεδο της προστασίας τους είναι παρεμφερές με εκείνο των υπολοίπων».

Η απόφαση αυτή ελήφθη εν μέσω της κριτικής που έχει δεχτεί η ΕΕ επειδή δεν περιέλαβε το Covishield, μια εκδοχή του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο παρασκευάζει το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, στον κατάλογο με τα εγκεκριμένα εμβόλια για το πιστοποιητικό. Περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία, μια σημαντική πηγή ξένων τουριστών στη Μαδέρα, θεωρείται ότι έχουν εμβολιαστεί με το Covishield, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης από τον μηχανισμό COVAX για παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια κατά της COVID-19.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Αίρει τους περισσότερους περιορισμούς κατά της Covid-19

Καθώς η χώρα έχει πλέον εμβολιάσει πλήρως το 83,4% του πληθυσμού της, τα νάιτκλαμπ και τα μπαρ θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, έχοντας παραμείνει κλειστά από τον Μάρτιο του 2020, επεσήμανε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης.
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Ανοίγουν εκ νέου μουσεία, γυμνάσια κα ταράτσες καφετεριών

Η Πορτογαλία είδε τα νοσοκομεία της να γεμίζουν, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση της χώρας να επιβάλει δεύτερο γενικό lockdown στα μέσα Ιανουαρίου. Μία εβδομάδα αργότερα έκλεισαν τα σχολεία.