ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Bretania
Shutterstock

Βρετανία: Οι Εργατικοί θα φέρουν τη χρεοκοπία

Δίνουν και παίρνουν οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία με την αβεβαιότητα σε πολιτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο να επικρατεί στη χώρα εν αναμονή των επόμενων κινήσεων για το επερχόμενο Brexit.

Η προεκλογική εκστρατεία μετά και την έκθεση του Συντηρητικού Κόμματος, που υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις και κρατικοποιήσεις που υπόσχονται οι Εργατικοί οδηγούν σε χρεοκοπία, κινείται πλέον σε οικονομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, ένα μήνα πριν τις βρετανικές εκλογές οι Συντηρητικοί προηγούνται των Εργατικών με διαφορά στη πρόθεση ψήφου, δείχνει σφυγμομέτρηση των ινστιτούτων YouGov, Deltapoll και Opinium, που δημοσιεύουν οι εφημερίδες Sunday Times, Mail on Sunday και Observer. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση οι Τόρις κινούνται μεταξύ 39% και 41%, οι Εργατικοί μεταξύ 26% και 29%, ενώ οι Φιλελεύθεροι έρχονται τρίτοι με ποσοστό 15% - 17%.

Παράλληλα, έκθεση, η οποία δεν προέρχεται από κρατικούς λειτουργούς αρμόδιους για την επεξεργασία οικονομικών προγραμμάτων αλλά από το Υπουργείο Οικονομικών, υποστηρίζει πως λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες των Εργατικών, το κόστος δημοσίων επενδύσεων και κρατικοποιήσεων που υπόσχονται ανέρχεται σε 1,2 τρις στερλίνες. Σύμφωνα με την συντακτική ομάδα της έκθεσης, το υπέρογκο αυτό ποσό θα επιβαρύνει το κάθε νοικοκυριό με χρέος 43.000 λιρών σε μια πενταετία και θα οδηγήσει σε χρεοκοπία την Βρετανία.

Πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για το Εργατικό Κόμμα και την ηγετική του ομάδα η αχίλλειος πτέρνα της οποίας είναι η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Όλες οι έως τώρα δημοσκοπήσεις, δείχνουν πως το εκλογικό σώμα εμπιστεύεται, στην οικονομία, περισσότερο τους Συντηρητικούς από τους Εργατικούς.

Σε θέση άμυνας οι Εργατικοί

Ο υπουργός Οικονομικών Τζον Μακ Ντόνελ, κατηγορεί τους Συντηρητικούς για παραποίηση στοιχείων και παραπληροφόρηση. Ο ίδιος, ωστόσο, είχε προσφάτως δηλώσει, δημοσίως, πως το χρέος που πηγαίνει σε δημόσιες επενδύσεις δεν θα προσμετράται στο συνολικό χρέος της χώρας. Μια δήλωση, που, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαιώνει τις κατηγορίες των Συντηρητικών, οι οποίοι βρήκαν μια απρόσμενη ευκαιρία να αλλάξουν, έστω και προσωρινά την προεκλογική ατζέντα, μεταθέτοντας το κέντρο βάρους στην Οικονομία, έναν τομέα που, θεωρούν, ότι έχουν το πλεονέκτημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως όλες οι υποσχέσεις περί δημοσίων επενδύσεων των Εργατικών είναι προφορικές, αφού δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει το προεκλογικό τους μανιφέστο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προετοιμασμένες οι βρετανικές τράπεζες για το Brexit

Η Τράπεζα της Αγγλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ήδη προετοιμάσει τις ιδιωτικές τράπεζες ώστε να αντεπεξέλθουν σε οποιοδήποτε σοκ προκαλέσει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υιοθέτησαν ως πολιτική τους την ακύρωση του Brexit

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες σκλήρυναν τη στάση τους εναντίον του Brexit, υιοθετώντας επισήμως ως πολιτική γραμμή την ακύρωσή του, στην περίπτωση που καταφέρουν να κερδίσουν την εξουσία στις βουλευτικές εκλογές.
Germany-Electric Cars
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Με φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα νέα κτίρια από το 2022

Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει να εγκαθίστανται ως και 145.000 θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων τον χρόνο μέχρι το 2030, όταν θα πάψει να επιτρέπεται η πώληση νέων αυτοκινήτων που κινούνται με βενζίνη και ντίζελ.