ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
komision, european union, europe
Φώτο: Shutterstock

Με κυρώσεις απειλεί την Ουγγαρία η Κομισιόν για τον ομοφοβικό νόμο

Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποιεί την Βουδαπέστη πως θα ξεκινήσει διαδικασία για την παραβίαση του ευρωπαϊκού Δίκαιου που επιχειρεί η ακροδεξιά κυβέρνηση Ορμπάν, κλείνοντας την κάνουλα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απείλησε με την εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας, αν δεν υπαναχωρήσει ως προς τον νόμο που εισάγει διακρίσεις κατά των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, που τίθεται αύριο σε ισχύ.

«Αν η Ουγγαρία δεν διορθώσει αυτό το σφάλμα, η Κομισιόν θα κάνει χρήση των εξουσιών που της έχουν δοθεί ως τοποτηρητή των συνθηκών», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας και πάλι «όνειδος» τον ουγγρικό νόμο που απαγορεύει την δημοσίευση περιεχομένου για την ομοφυλοφιλία προς τους ανήλικους.

Οι Βρυξέλλες μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία επί παραβάσει για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Προειδοποιητική επιστολή πρέπει να σταλεί στην Βουδαπέστη το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή πηγή.

Η Κομισιόν έστειλε στο τέλος του Ιουνίου ένα πρώτο σημείωμα προς τις ουγγρικές αρχές για να εκφράσει «νομικές ανησυχίες» σχετικά με το κείμενο που υιοθετήθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο στις 15 Ιουνίου «περί προώθησης της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους», το οποίο προκάλεσε την καταδίκη των Βρυξελλών. «Ας είμαστε ξεκάθαροι. Κάνουμε χρήση αυτών των εξουσιών όποιο και αν είναι το κράτος μέλος που παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δέχεται τις πιέσεις ευρωβουλευτών που ζητούν να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος ευρωπαϊκός νόμος που συνδέει την εκταμίευση των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με τον σεβασμό του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, με το πάγωμα της εκροής ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Βουδαπέστη λόγω της κατάφωρης παραβίασης των κανόνων του κράτους δικαίου, αλλά και λόγω της διαφθοράς στην διαχείριση και δαπάνη των ευρωπαϊκών πόρων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να καταδικάσει αύριο τον νόμο της κυβέρνησης Ορμπάν «περί προώθησης της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους», την τελευταία ευθεία επίθεση της ουγγρικής κυβέρνησης προς το κράτος δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες και να καλέσει την Κομισιόν να εκκινήσει ταχεία διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας για την εφαρμογή διακρίσεων κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Όμως, ανεξαρτήτως του νόμου που εισάγει τις διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων, η έλλειψη διαφάνειας στην διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων από την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν και η απουσία εθνικών μηχανισμών ελέγχου αυτής της διαχείρισης αποτελεί πηγή ανησυχίας στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

monoklonika antisomata
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν-Eli Lilly: Προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων

Η συγκεκριμένη θεραπεία της Eli Lilly βρίσκεται υπό την κυλιόμενη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Συνολικά, 18 κράτη-μέλη υπέγραψαν την κοινή σύμβαση για την αγορά έως και 220.000 αγωγών θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων.
ΔΙΕΘΝΗ

Κανένας γείτονας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη στο προσφυγικό

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς επεσήμανε ότι «οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν ότι για να κερδίσουν, πρέπει να δουλέψουν με την Ευρώπη, όχι εναντίον της Ευρώπης στο μεταναστευτικό».