ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
biden, USA
Φωτο: Shutterstock

Πρόταση των ΗΠΑ για μείωση του χρέους των φτωχών χωρών λόγω κορονοϊού

Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως η Ουάσιγκτον παροτρύνει το Πεκίνο να συμμετέχει πλήρως στις πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση των χρεών φτωχών χωρών. Καμπανάκι και από ΔΝΤ για την εξυπηρέτηση των χρεών.

Οι ΗΠΑ παρότρυναν την Κίνα, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα των επιχειρήσεων να αυξήσουν τη συμμετοχή τους σε ένα μνημόνιο της ομάδας των χωρών G20 για τα χρέη, αναφορικά με τις χώρες χαμηλών εισοδημάτων που έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19, αλλά και για ένα κοινό πλαίσιο αναδιάρθρωσης των χρεών τους.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον είναι ανοιχτή στην επέκταση του κοινού πλαισίου για τη διαχείριση των χρεών, που έχει συμφωνηθεί από την ομάδα G20, αλλά και τη Λέσχη του Παρισιού, ώστε πέρα από τις χώρες χαμηλών εισοδημάτων να συμπεριληφθούν και μικρά νησιωτικά κράτη, ευαίσθητες κρατικές οντότητες, αλλά ακόμη και μερικές χώρες με χαμηλά προς μεσαία εισοδήματα οι οποίες, έχουν μεγάλες υποχρεώσεις χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 θα επανεξετάσουν την πρόοδο στο ζήτημα του χρέους, κατά τη συνάντησή τους στη Βενετία (9-10 Ιουλίου), καθώς υπάρχει ανησυχία για επικείμενη κρίση χρέους.

Η υπεύθυνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει σχετικά με την «επικίνδυνη απόκλιση» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και τις αρνητικές οικονομικές προοπτικές που θα αφήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες πίσω για χρόνια.

Μερικοί κινεζικοί φορείς δεν έλαβαν πλήρως μέρος στη σχετική πρωτοβουλία της G20 (G20 Debt Service Suspension Initiative) ή στην πρωτοβουλία για το πάγωμα του χρέους, με την Ουάσινγκτον να παροτρύνει το Πεκίνο να λάβει πλήρως μέρος και στις δύο πρωτοβουλίες ώστε να διαθέσει περισσότερα δεδομένα σε άλλους πιστωτές.

Μερική πρόοδος έχει καταγραφεί στην περίπτωση του Τσαντ, της πρώτης χώρα που θα ακολουθήσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον παροτρύνει όλους τους δανειστές, τόσο δημόσιους όσο και ιδιωτικούς, να πράξουν ταχύτατα ό,τι τους αναλογεί, ώστε να διασφαλιστεί ότι το Τσαντ θα μπορεί να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα παροτρύνει τις χώρες της G20 να συνεχίσουν τη διάθεση δημοσιονομικών κινήτρων για να βοηθήσουν στην παγκόσμια ανάκαμψη, αλλά και να πραγματοποιήσουν ανάλογες επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της ανισότητας των εισοδημάτων.

Μία νέα κατανομή 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα αποθέματα οικονομικής ρευστότητας έκτακτης ανάγκης του ΔΝΤ θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των αναγκών, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αναφέροντας ότι η Ουάσινγκτον είναι ανοιχτή σε ένα καταπίστευμα το οποίο έχει προταθεί από το ΔΝΤ και θα επιτρέπει στις πλούσιες χώρες να διοχετεύουν οικονομική ρευστότητα σε χώρες που την έχουν ανάγκη.

Ξεχωριστά, το ΔΝΤ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι «ενθαρρύνει δυναμικά την ταχεία οργάνωση» επιτροπής ιδιωτών δανειστών για την Αιθιοπία, προκειμένου να δρομολογηθεί η ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

usa-economy-oikonomia
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί στρέφονται στον Μιτς Μακόνελ για την κρίση χρέους

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Κεντάκι δήλωσε πως οι Δημοκρατικοί «έχουν κάθε ευκαιρία να αυξήσουν την οροφή του χρέους, που καλύπτει το απερίσκεπτο νομοσχέδιο δαπανών και θα το πράξουν».
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Ανάκαμψη δύο ταχυτήτων στην παγκόσμια οικονομία

Εμπόδιο για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, ενώ οι ανεπτυγμένες βελτιώνουν τη θέση τους. Το Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τις ΗΠΑ αναμένοντας ανάπτυξη 7%.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ ένα δεύτερο κύμα πανδημίας

Μέχρι και 37% θα υποχωρήσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους εξαιτίας της πανδημίας με το ΔΝΤ να προειδοποιεί πως δεν μπορεί να αξιολογηθεί ακόμα ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος πανδημίας.