ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε χαμηλό δεκαετίας οι ρυθμοί ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας

Με τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό από το 2010 αναπτύχθηκε η οικονομία της Βρετανίας στο τρίτο τρίμηνο του 2019, υπό το βάρος του Brexit και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό εδώ και σχεδόν μία δεκαετία στο τρίτο τρίμηνο, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και οι ανησυχίες για το Brexit πλήττουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τον μεταποιητικό τομέα.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε 1,0% έναντι αύξησης 1,3% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό από το πρώτο τρίμηνο του 2010 και λίγο κάτω από το 1,1% που προέβλεπαν οικονομολόγοι.

Η επιβράδυνση αντανακλά τη μικρότερη από την αναμενόμενη τριμηνιαία ανάκαμψη του ΑΕΠ μετά τη συρρίκνωσή του στο δεύτερο τρίμηνο, όταν οι επιχειρήσεις βρέθηκαν με πλεονάζοντα αποθέματα πρώτων υλών μετά την αναβολή του Brexit, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για το τέλος Μαρτίου. Κατά το τρίτο τρίμηνο, όταν έγινε πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον, υπήρχαν αυξανόμενες ανησυχίες μεταξύ των επιχειρήσεων ότι η Βρετανία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Τελικά, το βρετανικό κοινοβούλιο ανάγκασε τον Τζόνσον να ζητήσει νέα αναβολή και ο ίδιος ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές για τις 12 Δεκεμβρίου, σε μία προσπάθεια να κερδίσει μία αρκετά μεγάλη πλειοψηφία για τη συμφωνία που θέλει για το Brexit πριν τη νέα καταληκτική προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2019 έναντι 0,4% που ανέμεναν η Τράπεζα της Αγγλίας και οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα. Η βρετανική οικονομία έχασε σε δυναμική μετά το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, πριν από το οποίο αναπτυσσόταν κατά κανόνα περισσότερο από 2% ετησίως.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις διατηρήθηκαν σταθερές στο τρίτο τρίμηνο ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μία μείωσή τους κατά 0,5%. Η κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία ήταν πολύ πιο ανθεκτική από τις επιχειρηματικές επενδύσεις, λόγω της φθίνουσας ανεργίας και της αύξησης των μισθών, αυξήθηκε κατά 0,4% στο τρίμηνο, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

alieutiko
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Εντείνει τους ελέγχους σε ευρωπαϊκά αλιευτικά εντός των υδάτων της

Η Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία εκδίδει ελάχιστες άδειες, απείλησε ότι από την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου, θα λάβει αντίμετρα, ενισχύοντας τους ελέγχους και απαγορεύοντας στα βρετανικά σκάφη να δένουν σε γαλλικά λιμάνια.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πιο σοβαρές οι επιπτώσεις του Brexit από αυτές της πανδημίας

Η έξοδος του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ θα μειώσει το ΑΕΠ μακροπρόθεσμα κατά περίπου 4%, ενώ η πανδημία θα αφαιρέσει άλλες δύο μονάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημόσιας υπηρεσίας Δημοσιονομικής Ευθύνης.
alieutiko
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία κατέσχεσε βρετανικό αλιευτικό, βαθαίνει η διαμάχη για την αλιεία

Το περιστατικό σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να μην υποχωρήσει στη διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα, αφότου ανακοίνωσε χθες πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Βρετανίας, εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση με Β. Ιρλανδία θέλει η Βρετανία

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ, που αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις της ΕΕ εποικοδομητικά.
ΔΙΕΘΝΗ

Μόνο με διαβατήριο πλέον η είσοδος στη Βρετανία για τους Ευρωπαίους

Παύουν να γίνονται δεκτά από σήμερα 1η Οκτωβρίου από τις βρετανικές αρχές τα δελτία ταυτότητας των πολιτών των χωρών μελών της ΕΕ ως έγγραφο εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το διαβατήριό τους για να γίνουν δεκτοί στη χώρα.