ΓΔ: 1451.64 1.15% Τζίρος: 15.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:07:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε χαμηλό δεκαετίας οι ρυθμοί ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας

Με τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό από το 2010 αναπτύχθηκε η οικονομία της Βρετανίας στο τρίτο τρίμηνο του 2019, υπό το βάρος του Brexit και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό εδώ και σχεδόν μία δεκαετία στο τρίτο τρίμηνο, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και οι ανησυχίες για το Brexit πλήττουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τον μεταποιητικό τομέα.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε 1,0% έναντι αύξησης 1,3% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό από το πρώτο τρίμηνο του 2010 και λίγο κάτω από το 1,1% που προέβλεπαν οικονομολόγοι.

Η επιβράδυνση αντανακλά τη μικρότερη από την αναμενόμενη τριμηνιαία ανάκαμψη του ΑΕΠ μετά τη συρρίκνωσή του στο δεύτερο τρίμηνο, όταν οι επιχειρήσεις βρέθηκαν με πλεονάζοντα αποθέματα πρώτων υλών μετά την αναβολή του Brexit, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για το τέλος Μαρτίου. Κατά το τρίτο τρίμηνο, όταν έγινε πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον, υπήρχαν αυξανόμενες ανησυχίες μεταξύ των επιχειρήσεων ότι η Βρετανία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Τελικά, το βρετανικό κοινοβούλιο ανάγκασε τον Τζόνσον να ζητήσει νέα αναβολή και ο ίδιος ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές για τις 12 Δεκεμβρίου, σε μία προσπάθεια να κερδίσει μία αρκετά μεγάλη πλειοψηφία για τη συμφωνία που θέλει για το Brexit πριν τη νέα καταληκτική προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2019 έναντι 0,4% που ανέμεναν η Τράπεζα της Αγγλίας και οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα. Η βρετανική οικονομία έχασε σε δυναμική μετά το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, πριν από το οποίο αναπτυσσόταν κατά κανόνα περισσότερο από 2% ετησίως.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις διατηρήθηκαν σταθερές στο τρίτο τρίμηνο ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μία μείωσή τους κατά 0,5%. Η κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία ήταν πολύ πιο ανθεκτική από τις επιχειρηματικές επενδύσεις, λόγω της φθίνουσας ανεργίας και της αύξησης των μισθών, αυξήθηκε κατά 0,4% στο τρίμηνο, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Britain, Bretania, EU, Evropaiki Enosi, Brexit, Fishing, Psaria
ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Το 57% των Βρετανών θέλουν την επανένταξη στην ενιαία αγορά

Μεγάλο ποσοστό των Βρετανών θέλει η χώρα τους να έχει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και σε αυτό συμφωνεί η πλειοψηφία τόσο εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου όσο και εκείνων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής, στο δημοψήφισμα του 2016.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα προ Brexit επίπεδα θέλει να μειώσει τη μετανάστευση η Βρετανία

Τον Ιούλιο, το Λονδίνο ψήφισε νόμο που απαγορεύει στους μετανάστες που φθάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ζητούν άσυλο, ανεξάρτητα από τους λόγους που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευθύνες στο Brexit για τις αυξήσεις τιμών «ρίχνουν» οι ερευνητές

Σύμφωνα με μελέτη από τον Ιανουάριο 2022 ως το Μάρτιο 2023, η τιμή των προϊόντων τροφίμων, τα οποία ήταν εκτεθειμένα στο Brexit, αυξήθηκαν κατά περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από αυτά που δεν ήταν. 
ΔΙΕΘΝΗ

Η συμφωνία για το Brexit απειλεί τη βρετανική βιομηχανία αυτοκινήτων

Η αυτοκινητοβιομηχανία καλεί την κυβέρνηση να επιδιώξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επέκταση των ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα για την προμήθεια ανταλλακτικών μέχρι το 2027, αντί, όπως προβλέπεται, του 2024.
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Το στοίχημα του Σουνάκ για το εμπόριο με την ΕΕ στη μετά Brexit εποχή

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποτρέπει την εφαρμογή νέων νόμων της ΕΕ σε προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία και στοχεύει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά το Brexit.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι σημαίνει η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας σχετικά με το εμπόριο μέσω Β. Ιρλανδίας

Λονδίνο και Βρυξέλες, μετά από πολλές και σκληρές διαπραγματεύσεις πριν από περίπου τρία χρόνια, κατέληξαν σ' αυτή τη λύση για να μην επιβληθούν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.