ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε χαμηλό δεκαετίας οι ρυθμοί ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας

Με τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό από το 2010 αναπτύχθηκε η οικονομία της Βρετανίας στο τρίτο τρίμηνο του 2019, υπό το βάρος του Brexit και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό εδώ και σχεδόν μία δεκαετία στο τρίτο τρίμηνο, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και οι ανησυχίες για το Brexit πλήττουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τον μεταποιητικό τομέα.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε 1,0% έναντι αύξησης 1,3% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό από το πρώτο τρίμηνο του 2010 και λίγο κάτω από το 1,1% που προέβλεπαν οικονομολόγοι.

Η επιβράδυνση αντανακλά τη μικρότερη από την αναμενόμενη τριμηνιαία ανάκαμψη του ΑΕΠ μετά τη συρρίκνωσή του στο δεύτερο τρίμηνο, όταν οι επιχειρήσεις βρέθηκαν με πλεονάζοντα αποθέματα πρώτων υλών μετά την αναβολή του Brexit, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για το τέλος Μαρτίου. Κατά το τρίτο τρίμηνο, όταν έγινε πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον, υπήρχαν αυξανόμενες ανησυχίες μεταξύ των επιχειρήσεων ότι η Βρετανία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Τελικά, το βρετανικό κοινοβούλιο ανάγκασε τον Τζόνσον να ζητήσει νέα αναβολή και ο ίδιος ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές για τις 12 Δεκεμβρίου, σε μία προσπάθεια να κερδίσει μία αρκετά μεγάλη πλειοψηφία για τη συμφωνία που θέλει για το Brexit πριν τη νέα καταληκτική προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,3% στο τρίτο τρίμηνο του 2019 έναντι 0,4% που ανέμεναν η Τράπεζα της Αγγλίας και οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα. Η βρετανική οικονομία έχασε σε δυναμική μετά το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, πριν από το οποίο αναπτυσσόταν κατά κανόνα περισσότερο από 2% ετησίως.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις διατηρήθηκαν σταθερές στο τρίτο τρίμηνο ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μία μείωσή τους κατά 0,5%. Η κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία ήταν πολύ πιο ανθεκτική από τις επιχειρηματικές επενδύσεις, λόγω της φθίνουσας ανεργίας και της αύξησης των μισθών, αυξήθηκε κατά 0,4% στο τρίμηνο, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nhs-britain
ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρές «αρρυθμίες» στο βρετανικό σύστημα Υγείας μετά το Brexit

Έπειτα από χρόνια υποχρηματοδότησης, η πανδημία και τώρα πλέον και ο πληθωρισμός, έχουν φέρει το βρετανικό NHS στο τέλος της αντοχής του, με το νοσηλευτικό προσωπικό να απεργεί και πάλι ζητώντας αύξηση μισθών.
ΔΙΕΘΝΗ

«Το Brexit δεν λειτουργεί», υπογραμμίζει ο δήμαρχος του Λονδίνου

Το Brexit «εξασθένησε την οικονομία μας, διέσπασε την ενότητά μας και αμαύρωσε τη φήμη μας», πρόκειται να υποστηρίξει στην ομιλία που προβλέπεται να εκφωνήσει στο Mansion House, την επίσημη κατοικία του λόρδου-δημάρχου του Σίτι του Λονδίνου.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι βρετανοί «ευρωσκεπτικιστές» εναντίον μοντέλου Ελβετίας στο εμπόριο με την ΕΕ

Ο Σάιμον Κλαρκ, πρώην υπουργός, ήταν μεταξύ εκείνων που επέκρινε κάθε υπόνοια ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επιδιώξει τέτοια συμφωνία. Είπε στο Twitter ότι ελπίζει και πιστεύει ότι μια συμφωνία ελβετικού τύπου «δεν είναι κάτι που εξετάζεται».
ΔΙΕΘΝΗ

Μάικλ Ο’Λίρι (Ryanair): Καταρρέει το Brexit και οι υποστηρικτές του

Ο Ιρλανδός Μάικλ Ο’Λίρι επισήμανε ότι ο μίνι προϋπολογισμός ήταν μια θεαματική αποτυχία της έννοιας του Brexit ενώ έστρεψε και τα βέλη του προς την βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας αναφέροντας πως βρίσκεται στη θέση της αλλά όχι στην εξουσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας διεκδικεί η Βρετανία

Νέα κόντρα Βρετανίας και ΕΕ στη μετά Brexit εποχή, με το Λονδίνο να κατηγορεί τις Βρυξέλλες πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η συμμετοχή της χώρας σε προγράμματα όπως το Horizon και το Copernicus.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Αποκαταστάθηκε σήμερα το μεσημέρι η οδική κυκλοφορία στο Ντόβερ

Ο περιφερειάρχης της περιοχής Ο-ντε-Φρανς στην Γαλλία, δέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση μίας ώρας μέχρι το ενισχυμένο προσωπικό να λάβει θέσεις, εκφράζοντας αμφιβολίες αν αυτή η καθυστέρηση ευθύνεται πραγματικά για το χάος που δημιουργήθηκε.