ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds_corp
Πηγή: Shutterstock

Κομισιόν: Άντλησε 10 δισ. για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Μέσω ομολόγου το οποίο λήγει στις 4 Ιουλίου 2014, ενώ η προσφορά έφθασε κοντά στα 100 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την τρίτη απόλυτα επιτυχημένη έξοδο της Κομισιόν στις ομολογιακές αγορές.

Το ποσό των 10 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τρίτη έξοδό της στις αγορές, ανεβάζοντας σε 45 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που έχει μέχρι στιγμής αντληθεί για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χθες, Τρίτη, εκδόθηκε ένα 20ετές ομόλογο που λήγει στις 4 Ιουλίου 2041, το οποίο οι αγορές δέχτηκαν με πολύ έντονο ενδιαφέρον, με ζήτηση κοντά στα 100 δισ. ευρώ. Αυτή ήταν μια διττή συναλλαγή και η Επιτροπή συγκέντρωσε επιπλέον 5,25 δισεκατομμύρια ευρώ σε δεκαετές δάνειο back-to-back, που λήγει στις 22 Απριλίου 2031 για τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) και της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας (MFA).

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν δήλωσε: «Το τρίτο ομόλογο NextGenerationEU αυξάνει το συνολικό ποσό για το NextGenerationEU σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Αυτό αποτελεί μια πολύ ενθαρρυντική αρχή για το πρόγραμμα χρηματοδότησης NextGenerationEU. Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή είναι σε θέση να υποστηρίξει όλες τις προγραμματισμένες πληρωμές NextGenerationEU στα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υποστηρίζοντας έτσι την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη».

Πρόκειται για την τρίτη συναλλαγή στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU, μετά το 10ετές ομόλογο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξέδωσε η Επιτροπή στις 15 Ιουνίου 2021 και τη διττή συναλλαγή των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (συνίστατο σε 5ετές ομόλογο 9 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα 30ετές ομόλογο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ) που εξέδωσε η Επιτροπή στις 29 Ιουνίου.

Για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU, η Επιτροπή - εξ ονόματος της ΕΕ - θα συγκεντρώσει από τις κεφαλαιαγορές έως και 800 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2026. Τα 421,1 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν κυρίως για επιχορηγήσεις (στο πλαίσιο του RRF και άλλων προγραμμάτων προϋπολογισμού της ΕΕ) και τα 385,8 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια. Αυτό θα μεταφραστεί σε όγκο δανεισμού κατά μέσο όρο περίπου σε 150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Έτοιμη να εγκρίνει προσωρινά μέτρα για ανατιμήσεις ενέργειας

Mειώσεις ΦΠΑ, άμεσες πληρωμές στους πιο ευάλωτους, στοχευμένες και προσωρινές ενισχύσεις για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και άμεση στήριξη των καταναλωτών είναι κάποια από τα μέτρα που προβλέπονται.
ΔΙΕΘΝΗ

AUKUS - Φον ντερ Λάιεν: Απαράδεκτο το πώς αντιμετωπίστηκε η Γαλλία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας AUKUS, η οποία είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα».
ΔΙΕΘΝΗ

Κανένας γείτονας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη στο προσφυγικό

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς επεσήμανε ότι «οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν ότι για να κερδίσουν, πρέπει να δουλέψουν με την Ευρώπη, όχι εναντίον της Ευρώπης στο μεταναστευτικό».