ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Δεν γυρίζουμε στη λίθινη εποχή με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ»

Πώς απαντά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις επικρίσεις του πρωθυπουργού της Αυστρίας στο σχέδιο των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Να απαντήσει στους επικριτές της πολιτικής της Ε.Ε. στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, που λένε ότι θα οδηγήσει την Ευρώπη στη λίθινη εποχή, επιχείρησε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέσω συνεντεύξεων σε εφημερίδες της Αυστηρίας.

 

«Όχι», απάντησε κατηγορηματικά η κα φον ντερ Λάιεν στο ερώτημα αν βλέπει κίνδυνο να οδηγήσει η προστασία του κλίματος στη λίθινη εποχή, όπως είχε προειδοποιήσει πρόσφατα εμμέσως πλην σαφώς, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα πρέπει να επιτρέπει στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις «να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μας έκανε ευτυχισμένους και ό,τι έφερε επιτυχία στις επιχειρήσεις μας στις αγορές του κόσμου", δηλώνει η κα φον ντερ Λάιεν σε σημερινές συνεντεύξεις της στις εφημερίδες "Salzburger Nachrichten" και "Oberoesterreichische Nachrichten".

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την ευημερία μας, αλλά όχι πλέον εις βάρος του πλανήτη μας και των μελλοντικών γενεών, και, επιπλέον, εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε τις καινοτόμες εταιρείες και το ερευνητικό τοπίο για να αποδείξουμε ότι είναι δυνατή η υγιέστερη ανάπτυξη», επισημαίνει, εκφράζοντας ταυτόχρονα ικανοποίηση για τους υψηλούς αυστριακούς στόχους για την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει «πολύ προσεκτικά» και «η αλλαγή του κλίματος θα επιτύχει μόνο εάν συνδυάσουμε τους μηχανισμούς της οικονομίας της αγοράς με τη σωστή κοινωνική ισορροπία», σημειώνει, παραπέμποντας σε επιδοτήσεις για φιλικές προς το κλίμα ανακαινίσεις κτηρίων, ενώ σημειώνει ότι «και οι μεταφορές θα πρέπει να παραμείνουν προσιτές για όλους, γι' αυτό προωθούμε την πράσινη κινητικότητα».

Δηλώνοντας αισιόδοξη ότι η σχεδιαζόμενη τιμολόγηση του CO2 δεν θα ζημιώσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, η συντηρητική πολιτικός -προέρχεται από τους Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας- τονίζει τη βεβαιότητά της ότι μεσοπρόθεσμα η Ευρώπη θα επεκτείνει την ισχυρή της θέση στην παγκόσμια αγορά και ταυτόχρονα θα κάνει το σωστό για το κλίμα και επισημαίνει ότι οι εκπομπές ρύπων έχουν ήδη μειωθεί κατά 25% από το 1990, ενώ η οικονομία έχει αναπτυχθεί κατά 60%.

Παρά το (μοναδικό) «όχι» από τον επίτροπο Προϋπολογισμού της ΕΕ, τον Αυστριακό Γιοχάνες Χαν, στο πακέτο της ΕΕ για το κλίμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί ότι έχει πίσω της ολόκληρο το κολέγιο των Επιτρόπων και επισημαίνει ότι για την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία υπάρχει «εξαιρετικά ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση», με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πρωτοπόρες οι μεσογειακές χώρες στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

«Η κλιματική αλλαγή ήταν ήδη εδώ, πριν από την κρίση του Covid. Είναι η κύρια προτεραιότητά μας στην ΕΕ, μαζί με την ψηφιοποίηση», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.