Φώτο: Shutterstock

Πρώτη σε επενδύσεις η Αίγυπτος ανάμεσα στις αφρικανικές χώρες

Η Αίγυπτος αποτέλεσε τον πρώτο επενδυτικό προορισμό στην αφρικανική ήπειρο κατά το πρώτο μισό του 2019, προσελκύοντας κεφάλαια άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους 3,6 δις δολαρίων.

Η Αίγυπτος αποτέλεσε τον πρώτο επενδυτικό προορισμό στην αφρικανική ήπειρο κατά το πρώτο ήμισυ του 2019, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της UNCTAD (United nations Conference on Trade & Development), προσελκύοντας κεφάλαια άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους 3,6 δις δολαρίων, έναντι συνολικών επενδυτικών εισροών ύψους 23 δις δολαρίων σε ολόκληρη την Αφρική.

Όπως αναφέρει στο πρόσφατο σημείωμά του, το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, «η UNCTAD διευκρίνισε ότι η διατήρηση της πρώτης θέσης από την Αίγυπτο σχετίζεται με την επιτυχία του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, που έχει βελτιώσει τόσο το μακροοικονομικό περιβάλλον, όσο και το επενδυτικό κλίμα στη χώρα».

Πάντως, στη σχετική της έκθεση, η UNCTAD επισημαίνει παράλληλα και το γεγονός ότι «οι μη πετρελαϊκές επενδύσεις κατέγραψαν πτώση στα 400 εκατ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο 2019, το υψηλό επίπεδο των επιτοκίων, τη χαμηλή καταναλωτική ζήτηση και τους αργούς ρυθμούς ιδιωτικοποιήσεων ως τους βασικούς παράγοντες που εμποδίζουν την Αίγυπτο να προσελκύσει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Θα καταγγείλει στο ΝΑΤΟ τις ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη

Η Αίγυπτος υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης και μελετά τις αποφάσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Γκουτέρες – Σούκρι για τη Λιβύη

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επαφής υπογραμμίστηκε «η απόρριψη της εμπλοκής της Τουρκίας στη Λιβύη και η ανάγκη να λειτουργήσουν όλοι οι πιθανοί μηχανισμοί για την αποτροπή οποιασδήποτε παρέμβασης.