Φώτο: Shutterstock

Πρώτη σε επενδύσεις η Αίγυπτος ανάμεσα στις αφρικανικές χώρες

Η Αίγυπτος αποτέλεσε τον πρώτο επενδυτικό προορισμό στην αφρικανική ήπειρο κατά το πρώτο μισό του 2019, προσελκύοντας κεφάλαια άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους 3,6 δις δολαρίων.

Η Αίγυπτος αποτέλεσε τον πρώτο επενδυτικό προορισμό στην αφρικανική ήπειρο κατά το πρώτο ήμισυ του 2019, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της UNCTAD (United nations Conference on Trade & Development), προσελκύοντας κεφάλαια άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους 3,6 δις δολαρίων, έναντι συνολικών επενδυτικών εισροών ύψους 23 δις δολαρίων σε ολόκληρη την Αφρική.

Όπως αναφέρει στο πρόσφατο σημείωμά του, το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, «η UNCTAD διευκρίνισε ότι η διατήρηση της πρώτης θέσης από την Αίγυπτο σχετίζεται με την επιτυχία του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, που έχει βελτιώσει τόσο το μακροοικονομικό περιβάλλον, όσο και το επενδυτικό κλίμα στη χώρα».

Πάντως, στη σχετική της έκθεση, η UNCTAD επισημαίνει παράλληλα και το γεγονός ότι «οι μη πετρελαϊκές επενδύσεις κατέγραψαν πτώση στα 400 εκατ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο 2019, το υψηλό επίπεδο των επιτοκίων, τη χαμηλή καταναλωτική ζήτηση και τους αργούς ρυθμούς ιδιωτικοποιήσεων ως τους βασικούς παράγοντες που εμποδίζουν την Αίγυπτο να προσελκύσει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποίηση ΗΠΑ για την ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

Η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, εκτός από την ικανοποίηση των ΗΠΑ, προκάλεσε και την αντίδραση της Τουρκίας που έκανε λόγο για «ανύπαρκτη συμφωνία».
ΔΙΕΘΝΗ

«Πράσινο φως» στον πρόεδρο Αλ Σίσι για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

Στις 16 Ιουλίου, ηγέτες φυλών της Αν. Λιβύης, που πρόσκεινται στον Χάφταρ, ζήτησαν από τον Αλ Σίσι να εξουσιοδοτήσει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης.