ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Βάιντμαν: Δεν μπορεί να διαρκέσει αιώνια η χαλαρή νομισματική πολιτική

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης αναφερόμενος και στο έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ, ΡΕΡΡ, υποστήριξε ότι είναι κάτι προσωρινό και θα λήξει μαζί με την πανδημία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, τάχθηκε σήμερα και πάλι υπέρ της διακοπής της πολιτικής του φθηνού χρήματος.

«Η πρόσφατη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ για τα επόμενα χρόνια ήταν σαφώς χαμηλότερη (2%) της σημερινής (3% τον περασμένο μήνα σύμφωνα με την Eurostat). Ως εκ τούτου, η επεκτατική νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι η κατάλληλη», είπε ο Βάιντμαν μιλώντας σε συμπόσιο της Μπούντεσμπανκ. «Αλλά δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον κίνδυνο ενός υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού. Eξαιτίας της υπάρχουσας αβεβαιότητας, δεν πρέπει να διατηρήσουμε την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική για πολύ καιρό», τόνισε.

Λόγω της καλής εξέλιξης της οικονομίας, αυξάνονται οι φωνές για εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Την Πέμπτη της επόμενης εβδομάδας (9 Σεπτεμβρίου), το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του οποίου είναι μέλος ο Βάιντμαν, θα αποφασίσει, μεταξύ άλλων, πώς θα προχωρήσει με τις αγορές ομολόγων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι επικριτές κατηγορούν την ΕΚΤ ότι με το πολύ φθηνό χρήμα τροφοδοτείται ο πληθωρισμός, τον οποίο στην πραγματικότητα θέλει να διατηρήσει υπό έλεγχο.

Στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, η ΕΚΤ ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα ευέλικτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων έκτακτης ανάγκης ενόψει της πανδημίας, το λεγόμενο «Pandemic Emergency Purchase Programme» (PEPP), το οποίο ανέρχεται εν τω μεταξύ σε 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ και, σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό της ΕΚΤ, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022. Οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ βοηθούν τόσο τα κράτη όσο και τις επιχειρήσεις, διότι δεν χρειάζεται να προσφέρουν υψηλά επιτόκια για τους τίτλους τους εάν μια κεντρική τράπεζα εμφανίζεται στην αγορά ως μεγάλος αγοραστής.

«Το PEPP είναι στενά συνδεδεμένο με την πανδημία και πρέπει να τερματιστεί μόλις ξεπεραστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε ο Βάιντμαν επιβεβαιώνοντας προηγούμενες δηλώσεις του. «Εύλογα, το πρώτο P στο PEPP σημαίνει πανδημικό και όχι μόνιμο (permanent)» πρόσθεσε κάνοντας ένα λογοπαίγνιο. «Η αυξημένη ευελιξία του προγράμματος πρέπει να προορίζεται για εξαιρετικές καταστάσεις όπως η πανδημία», όπως τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bonds-omologa-ekt
ΔΙΕΘΝΗ

Ομόλογα: Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν απέτρεψε την βουτιά των αποδόσεων

Χθες, μετά την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ στο 1,5%, το euribor ενός μήνα αυξήθηκε λιγότερο από 10 μ.β στο 1,10%. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με αναλυτές, αντανακλά κυρίως την υψηλή ρευστότητα που υπάρχει στις τράπεζες.
Philip Lane
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη αύξηση επιτοκίων θέλει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας ανέφερε ότι προβολές της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο του 2022 έδειξαν σημαντική αναθεώρηση του πληθωρισμού προς τα πάνω κατά την περίοδο έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 2%

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά σημείωσε πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα περιορισμού της νομισματικής πολιτικής, αφότου φθάσει σε επίπεδο ουδέτερου επιτοκίου, μόνο αν τούτο κριθεί αναγκαίο.