ΓΔ: 876.25 -1.18% Τζίρος: 28.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:51:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Η «επανάσταση των δεξιοτήτων» θέμα της επίσκεψης του Μ. Σχοινά στο Cedefop

Μιλώντας για την πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι, παρά τις επενδύσεις, η συμμετοχή των πολιτών στην επανεκπαίδευση δεν είναι αρκετή ώστε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις των δύο αυτών μεταβάσεων.

Την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναπτύξει πολιτικές που φέρνουν στο προσκήνιο την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) ως σημαντικό εργαλείο για την ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία, υπογραμμίζει η ταυτόχρονη επίσκεψη δύο μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα γραφεία του Cedefop, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, και ο επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Νίκολας Σμιτ (Nicolas Schmit), επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Cedefop στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκαν με τη διοίκηση και το προσωπικό του οργανισμού και μίλησαν για τη σημασία της έρευνας και της υποστήριξης στη χάραξη πολιτικής που παρέχει το Cedefop για το μέλλον της εκπαίδευσης και της εργασίας στην Ευρώπη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Cedefop Γιούργκεν Ζίμπελ (Jürgen Siebel) είπε ότι η ΕΕΚ δεν αποτελεί «συνεργείο επισκευών» για την κοινωνία, αλλά εργαλείο ανθεκτικότητας και καινοτομίας. «Η επανάσταση των δεξιοτήτων στην οποία προσβλέπουμε απαιτεί κάτι παραπάνω από χρηματοδότηση. Απαιτεί μία συντονισμένη προσπάθεια και μια ολοκληρωμένη στρατηγική», πρόσθεσε και εξήρε το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει επιλέξει να εστιάσει στις δεξιότητες και την ΕΕΚ.

Η υποδιευθύντρια Μάρα Μπρούτζα (Mara Brugia) αναφέρθηκε στα δύο συστατικά που επιτρέπουν στο Cedefop να προσφέρει προστιθέμενη αξία στη χάραξη πολιτικής, δηλαδή στην ενεργητική προσέγγιση και στην ικανότητα να φέρνει κοντά και να συνδέει ανθρώπους από διαφορετικούς τομείς - την αγορά εργασίας, την κοινότητα της ΕΕΚ και τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η σημασία της συνεισφοράς του Cedefop υπογραμμίζεται από την κοινή παρουσία δύο μελών της Επιτροπής στα γραφεία του, γεγονός σπάνιο για τέτοιες επισκέψεις.

Μιλώντας για την πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι, παρά τις επενδύσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, η συμμετοχή των πολιτών στην επανεκπαίδευση δεν είναι αρκετή ώστε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις των δύο αυτών μεταβάσεων. «Εδώ βρίσκεται η σημασία της συνεισφοράς σας, καθώς το Cedefop πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τη χάραξη πολιτικής», κατέληξε.

Ο κ. Σμιτ παρατήρησε ότι αρκετά κράτη - μέλη της ΕΕ υστερούν στη διά βίου μάθηση και γι’ αυτό η Επιτροπή τοποθέτησε την ενίσχυση των δεξιοτήτων ψηλά στις προτεραιότητές της. «Το να αυξήσουμε και να ανανεώσουμε τις δεξιότητές μας, η λεγόμενη επανάσταση των δεξιοτήτων, είναι σημαντικό στοιχείο προκειμένου να υποστηρίξουμε τις τεχνολογικές και οικονομικές μεταβάσεις που έρχονται», πρόσθεσε. Ο επίτροπος τόνισε τη σημασία της δημιουργίας δικτύων ανταλλαγής πληροφοριών για τη διάδοση της γνώσης που συλλέγει το Cedefop, όπως είναι η συγκέντρωση μαζικών δεδομένων (big data), καταλήγοντας ότι «μας βοηθάτε να κάνουμε καλύτερες πολιτικές βασισμένες σε στοιχεία».

Τα δύο στελέχη, που συνοδεύονταν από την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Νιόβη Ρίγκου, απηύθυναν χαιρετισμό και απάντησαν σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια έκτακτης υβριδικής γενικής συνέλευσης του προσωπικού του Cedefop, η οποία ήταν η πρώτη του είδους από την έναρξη της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Equinor, Norway, Novrigia, Fysiko Aerio, Natural gas
ΔΙΕΘΝΗ

Equinor: Αυξάνει την παραγωγή φυσικού αερίου για να στηρίξει την Ευρώπη

Στόχος της νορβηγικής κρατικής εταιρείας είναι να αυξήσει τις αποστολές προς τα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς για το επόμενο 12μηνο θα παράγει επιπλέον δύο δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021 - κλίμα και πανδημία

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί ένα πολύ βασικό συμπέρασμα από την πανδημία του κορονοϊού, ότι όσο αυξάνονται οι ήπιοι τρόποι μετακίνησης, τόσο πιο ελκυστικές για τους πολίτες και φιλικές προς το περιβάλλον γίνονται οι πόλεις.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων σχετίζονται με το εθνικό εισόδημα μιας χώρας

Οι χώρες με μερίδιο αγοράς ECV μικρότερο από 3% έχουν μέσο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) κάτω από 17.000 ευρώ. Περιλαμβάνονται νέα κράτη μέλη της ΕΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα.