ΓΔ: 871.34 1.44% Τζίρος: 66.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γιατί αδικεί τις γυναίκες η πιστωτική κάρτα της Apple

Η Apple και η Goldman Sachs, που κυκλοφόρησαν την Apple Card, κατηγορούνται ότι ένας μυστηριώδης αλγόριθμος δίνει στους άνδρες ακόμη και 20 φορές υψηλότερο πιστωτικό όριο από τις γυναίκες.

Η Apple σε συνεργασία με την Goldman Sachs κυκλοφόρησαν την πιστωτική κάρτα Apple Card στα τέλη Αυγούστου καταφέρνοντας να προσελκύσουν μεγάλη βάση πελατών, όμως η προσπάθεια τείνει να εξελιχθεί σε φιάσκο, καθώς ο αλγόριθμος που καθορίζει τα πιστωτικά όρια των πελατών δείχνει περίεργη γενναιοδωρία στους άνδρες και... τσιγκουνιά στις γυναίκες.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η Goldman Sachs έχει μοιράσει πιστωτικά όρια 10 δισ. δολαρίων στους χρήστες της Apple Card, αλλά δέχεται σκληρή κριτική ακόμη και από γερουσιαστές, που την κατηγορούν ότι το πιστωτικό όριο των χρηστών καθορίζεται με σεξιστικά κριτήρια. Ήδη το τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης ερευνά τις κατηγορίες.

Την αφορμή έδωσε ένα tweet του επενδυτή τεχνολογίας Ντέιβιντ Χάινμαϊερ Χάνσον, που κατηγόρησε με έντονο τρόπο την Apple Card ότι του πρόσφερε 20 φορές μεγαλύτερο πιστωτικό όριο από τη σύζυγό του, παρά το γεγονός πως μοιράζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία και εκείνη έχει υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση. Πολλοί χρήστες επίσης μετέφεραν παρόμοιες εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένου και του συνιδρυτή της Apple, Στιβ Γούοζνιακ.

Ο συνιδρυτής της Apple δήλωσε πως το πιστωτικό του όριο ήταν 10 φορές μεγαλύτερο της συζύγου του, αν και μοιράζονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία και λογαριασμούς. «Κάποιοι λένε ότι φταίει η Goldman Sachs, αλλά με τον τρόπο που συνδέεται με την υπόθεση η Apple, η ευθύνη πέφτει και στους δύο», δήλωσε με tweet του ο Στιβ Γουόζνιακ.

Την ίδια στιγμή, η Γερουσιαστής και υποψήφια των Δημοκρατικών για την Προεδρία Ελίζαμπεθ Γουόρεν άσκησε δριμεία κριτική στην Goldman Sachs για την απάντηση που έδωσε στις κατηγορίες για σεξιστική διάκριση απέναντι σε γυναίκες που κάνουν αίτηση για την πιστωτική κάρτα.

Η τράπεζα δήλωσε πως ο αλγόριθμος δεν ξεχωρίζει άντρες και γυναίκες, αλλά ενημερώνει τους πελάτες που θέλουν να παραπονεθούν πως μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία πελατών και να ξαναδούν τα πιστωτικά τους όρια. «Τέλεια, όποτε απλά λέμε σε κάθε γυναίκα στην Αμερική, πως μπορεί να έχεις δεχτεί σεξιστική διάκριση από έναν άγνωστο αλγόριθμο αλλά είναι δουλειά σου να τηλεφωνήσεις στην Goldman Sachs και να τους πεις να το διορθώσουν. Τέλεια. Συγγνώμη παιδιά, αλλά δεν λειτουργεί έτσι», δήλωσε η γερουσιαστής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs με δήλωση της τόνισε πως «καλωσορίζει μια συζήτηση γι' αυτό το θέμα με τις αρμόδιες αρχές και νομοθέτες». Ο εκπρόσωπος της Goldman Sachs, Άντριου Γουίλιαμς, σε δηλώσεις του, στο Bloomberg, σχολίασε:«Οι αποφάσεις για το πιστωτικό όριο των πελατών μας λαμβάνονται με βάση την πιστωτική τους αξία και όχι με παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η σεξουαλική επιλογή ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ο οποίος απαγορεύεται απο το νόμο», ενώ αρνήθηκε τον ισχυρισμό της Γερουσιαστού πως η εταιρεία χρησιμοποιεί έναν «άγνωστο αλγόριθμο».

Η Goldman Sachs, με δήλωσή της, στο CNN Business ανέφερε πως ο καθένας σε μια οικογένεια μπορεί να λάβει διαφορετικό πιστωτικό του όριο βασιζόμενο σε παράγοντες όπως «η προσωπική πιστωτική αξιολόγηση, πόσο χρέος έχουν και πως διαχειρίζονται αυτό το χρέος».

Η εποχή των αλγόριθμων

Το φιάσκο με την πιστωτική κάρτα της Apple και της Goldman Sachs έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση σχετικά με τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν οι τράπεζες έχει ενταθεί. «Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα πως οι αλγόριθμοι είναι τόσο καλοί μόνο όσο τα δεδομένα που τους έρχονται», δηλώνει η Γουόρεν στο Bloomberg. «Αν πολλά σεξιστικά δεδομένα εισέρχονται... τότε αυτός είναι ο τρόπος με τον όποιο δουλεύει ο κόσμος και ο αλγόριθμος δεν κάνει τίποτα παρά να ρουφάει πληροφορίες για το πώς δουλεύει ο κόσμος και αυτός ο διαχωρισμός θα συνεχίζεται. Οι εταιρείες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για να σχεδιάσουν έναν αλγόριθμο και αν αυτός δεν εκτελεστεί σωστά τότε θα πρέπει να τον κατεβάσουν».

«Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουμε και ποτέ δεν θα λάβουμε αποφάσεις βασιζόμενοι σε παράγοντες όπως το φύλο», δήλωσε πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου της Goldman Sachs και ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια να ενωθούν σε έναν κοινό λογαριασμό τα μέλη του ίδιου νοικοκυριού, όταν έχουν κάνει ξεχωριστή αίτηση για κάρτα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ξέχασε τις ανάγκες των γυναικών ο χρηματοπιστωτικός τομέας

Τράπεζες, ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρείες υπολογίζεται ότι χάνουν έσοδα 700 δισ. δολ. το χρόνο, επειδή τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους είναι προσανατολισμένα περισσότερο στις απαιτήσεις των ανδρών.