ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» 62% της παραγωγής πετρελαϊκών καύσιμων στην ΕΕ

Το 2020 έξι κράτη μέλη της ΕΕ δεν παρήγαγαν καθόλου πετρελαϊκό καύσιμο σύμφωνα με την Eurostat. Οι πιο σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή καταγράφονται σε Ιταλία και Ισπανία.

Μειωμένη κατά 62% είναι η παραγωγή πετρελαϊκού καυσίμου (μαζουτ) στην ΕΕ την τελευταία εικοσαετία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το 2020 στην ΕΕ παρήχθησαν 48.500 kt μαζούτ, έναντι 127.000 kt το 1990. Στην Ελλάδα η παραγωγή μαζούτ μειώθηκε από περίπου 5.500 kt το 1990 σε περίπου 3.000 kt το 2020, σύμφωνα με τη Eurostat.

Μεταξύ 1990 και 2020, και τα 21 κράτη-μέλη της ΕΕ που εξακολουθούν να παράγουν μαζούτ κατέγραψαν μείωση της παραγωγής. Οι πιο σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή παρατηρήθηκαν στην Ιταλία (από 23.700 kt το 1990 σε 5.400 kt το 2020) και στην Ισπανία (από 15.000 kt το 1990 σε 2.400 kt το 2020).

Το 2020, δεκατρία κράτη-μέλη παρήγαγαν πάνω από 1.000 kt πετρελαϊκού καυσίμου. Από αυτές τις χώρες, πέντε αντιπροσώπευαν περίπου το 60% της συνολικής παραγωγής στην ΕΕ: η Ολλανδία (19% με 9.000 kt), Γερμανία (13% με 6.200 kt), η Ιταλία (11% με 5.400 kt), η Γαλλία (9% με 4 300 kt) και η Σουηδία (8% με 3.900 kt).

Την ίδια χρονιά, έξι κράτη-μέλη της ΕΕ δεν παρήγαγαν καθόλου πετρελαϊκό καύσιμο: το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Μάλτα και η Εσθονία δεν είχαν ποτέ διυλιστήρια, ενώ η Κύπρος και η Σλοβενία σταμάτησαν την παραγωγή πετρελαίου το 2004 και 2000, αντίστοιχα. Το πετρελαϊκό καύσιμο, που αναφέρεται και ως βαρύ καύσιμο λόγω του βάρους του, είναι ένα συγκεκριμένο προϊόν πετρελαίου που παράγεται σε διυλιστήρια και χρησιμοποιείται από τα περισσότερα πλοία.

Υπάρχουν ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης του, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του θείου που περιέχει καταλήγει στην ατμόσφαιρα όταν καίγεται σε κινητήρα πλοίου. Υπό το φως αυτών των ανησυχιών, οι προσπάθειες περιορισμού της ρύπανσης από τις μεταφορές πλοίων τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με τις οποίες τα πλοία μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν μόνο μαζούτ με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεριστική μηχανή σιταριού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα ζητά αυστηρότερους ελέγχους στα εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα

Η Ελλάδα ζήτησε αυστηρότερους και καλύτερα συντονισμένους ελέγχους στα εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα, τονίζοντας τη σημασία τους για την προστασία των καταναλωτών και τον δίκαιο ανταγωνισμό των Ευρωπαίων παραγωγών.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Τελική έγκριση για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού αερίου έως το 2027

Η ΕΕ ενέκρινε την τελική απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου ως το 2027, κάνοντας τον στόχο νόμο. Η Σλοβακία και η Ουγγαρία καταψήφισαν το μέτρο, που υιοθετήθηκε στη συνάντηση υπουργών στις Βρυξέλλες.
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα σειρά
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα ευρωπαϊκή συμφωνία με την Κίνα για κατώτατες τιμές ηλεκτρικών ΙΧ

Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν σε ελάχιστες τιμές πώλησης για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη, ως εναλλακτική των δασμών, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εμπορικές εντάσεις και να προστατευθεί η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.
διαδήλωση με γαλλικές σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Αγρότες διαδηλώνουν ξανά κατά συμφωνίας ΕΕ-Mercosur

Γάλλοι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν ξανά με τρακτέρ στο Παρίσι κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, υποστηρίζοντας ότι πλήττει τη ντόπια γεωργία με άδικο ανταγωνισμό από φθηνές εισαγωγές. Τη διαμαρτυρία οργάνωσε το συνδικάτο FNSEA.
Εμπορευματοκιβώτια Κίνας ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: «Αδικαιολόγητοι» οι κινεζικοί δασμοί στα γαλακτοκομικά

Η ΕΕ επέκρινε τους προσωρινούς δασμούς που ανακοίνωσε η Κίνα σε ορισμένα ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά προϊόντα, χαρακτηρίζοντάς τους αδικαιολόγητους και βασισμένους σε ανεπαρκή στοιχεία. Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, με συντελεστές 21,9%-42,7%.