ΓΔ: 908.95 3.66% Τζίρος: 32.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βρετανία: Δύσκολη μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, σε σχέση με το Παρίσι

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι περίπλοκες λόγω της εξέλιξης του γεωπολιτικού πλαισίου, την ώρα που το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον έχουν πιο τεταμένες σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία.

Ο Βρετανός πρόεδρος της COP26, Άλοκ Σάρμα, έκρινε σήμερα πως θα είναι «αναμφίβολα δυσκολότερο» να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο για το κλίμα, που αναμένεται να ξεκινήσει σε τρεις εβδομάδες στη Γλασκόβη, σε σύγκριση με εκείνη του Παρισιού το 2015.

Μετά την έναρξη των εργασιών της COP26 την 31η Οκτωβρίου στη Γλασκόβη (Σκωτία), η βρετανική κυβέρνηση θα διαθέτει δύο εβδομάδες για συναντήσεις, προκειμένου να πείσει περίπου 200 χώρες να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω του 1,5 βαθμού Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, το φιλόδοξο όριο που ορίστηκε το 2015 από τις συμφωνίες του Παρισιού.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ στη Γλασκόβη είναι στην πραγματικότητα πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Σάρμα σε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, «αναμφίβολα δυσκολότερο σε σύγκριση με το Παρίσι σε πολλά επίπεδα».

«Αυτό που έκαναν στο Παρίσι ήταν εξαιρετικό, ήταν μια συμφωνία-πλαίσιο, (όμως) ένα μεγάλο μέρος των λεπτομερών κανόνων το άφησαν για το μέλλον», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Είναι σαν να έχουμε φθάσει στο τέλος των εξετάσεων και απομένουν οι δυσκολότερες ερωτήσεις και εμείς δεν έχουμε πλέον χρόνο, καθώς οι εξετάσεις θα τελειώσουν σε ένα μισάωρο».

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι περίπλοκες λόγω της εξέλιξης του γεωπολιτικού πλαισίου, την ώρα που το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον έχουν πιο τεταμένες σχέσεις σε σχέση με το παρελθόν με την Κίνα και τη Ρωσία, οι δύο πρόεδροι των οποίων δεν αναμένεται να παραστούν στη σύνοδο.

«Τα αστέρια ήταν ενδεχομένως διαφορετικά ευθυγραμμισμένα πηγαίνοντας στο Παρίσι», σημείωσε ο Σάρμα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Amazon Forest-Brazilia-apopsilosi
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση ΕΕ να δαπανήσει 1 δισ. για την προστασία των δασών στον κόσμο

Περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων κάποιες από αυτές που επικρίνονται για έντονη αποψίλωση, όπως η Βραζιλία, δεσμεύτηκαν σήμερα για τον τερματισμό της ως το 2030 στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26.