ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Gazprom-Rosia-Kievo-aerio
Shutterstock

Σταμάτησε το ράλι του φυσικού αερίου: Τι ανακοίνωσε η ρωσική Gazprom

Το ρωσικό μονοπώλιο ανέφερε ότι άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιο για αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων σε πέντε υπόγειες εγκαταστάσεις. Υποχωρεί κατά 1,5% η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία.

Αναπτερώνονται οι ελπίδες για σταδιακή εκτόνωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom ότι άρχισε να εφαρμόζει τον σχεδιασμό της για την αναπλήρωση των αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Το κλίμα στην ολλανδική αγορά φυσικού αερίου, που είναι και η αγορά αναφοράς για την Ευρώπη, έχει μεταβληθεί σήμερα σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, όπου οι ανησυχίες για την ενδεχόμενη μη εκπλήρωση των ρωσικών δεσμεύσεων για αύξηση των παροχών αερίου στην Ευρώπη είχαν προκαλέσει για λίγο ακόμη και άνοδο της τιμής κατά 9%.

Παρότι ακόμη δεν έχουν πεισθεί απόλυτα οι συντελεστές της αγοράς ότι ο ανεφοδιασμός από τη Ρωσία θα προχωρήσει ομαλά, η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου έχει σταματήσει σήμερα και υποχωρούσε περίπου κατά 1,5%, στα 77,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία σήμερα (συμβόλαια για παράδοση Δεκεμβρίου 2021)

gas_91121

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό μονοπώλιο Gazprom, «η εταιρεία έχει εγκρίνει και άρχισε να εφαρμόζει σχέδιο για την παροχή αερίου σε πέντε υπόγειες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη». Από την ανακοίνωση δεν έγινε απολύτως σαφές αν οι παραδόσεις αερίου έχουν ήδη αρχίσει. «Έχουν καθορισθεί οι όγκοι και οι διαδρομές που θα ακολουθηθούν για τη μεταφορά του φυσικού αερίου», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Gazprom.

Η Ρωσία έχει δεχθεί επικρίσεις από τη Δύση ότι περιορίζει την παροχή αερίου στην Ευρώπη για να εκβιάσει γρήγορη έγκριση του αγωγού Nord Stream 2 από τις γερμανικές και ευρωπαϊκές αρχές, αλλά και για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επανέλθει στις μακροχρόνιες συμβάσεις με την Gazprom για την παροχή αερίου, ενώ τα τελευταία χρόνια η ΕΕ στράφηκε στις προμήθειες μέσω της αγοράς.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει εντολή στην Κομισιόν να διενεργήσει έρευνα για να διαπιστωθεί αν η Gazprom καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά, χειραγωγώντας τις τιμές του αερίου μέσω των περιορισμών στην παροχή αερίου στην Ευρώπη. Η Gazprom θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο δισεκατομμυρίων, καθώς τα πρόστιμα που προβλέπονται από το κοινοτικό δίκαιο φθάνουν ως το 10% του τζίρου και η ρωσική εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 120 δισ. δολ. το 2019.

Ο Ρώσος πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την ένταση στις σχέσεις με την Ευρώπη, έδωσε εντολή στην Gazprom να αρχίσει να αυξάνει την παροχή αερίου στην Ευρώπη για την αναπλήρωση των χαμηλών αποθεμάτων της από τις 8 Νοεμβρίου, αφού πρώτα θα ολοκληρωνόταν η αναπλήρωση των ρωσικών αποθεμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gazprom-Rosia-Kievo-aerio
ΔΙΕΘΝΗ

Η Gazprom επικρίνει την μεταπώληση αερίου από τη Γερμανία στην Πολωνία

Την Τετάρτη, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διέκοψε τις αποστολές, ανάμεσα στη Ρωσία τηn Πολωνία και την Γερμανία, κατηγορώντας την Gazprom για «χειραγώγηση».
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Εκτίναξη 22% για το φυσικό αέριο λόγω ψύχους και κινήσεων της Ρωσίας

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF, άγγιξε στις 17.25 ώρα Ελλάδας τα 180,410 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση άνω του 22% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ της 6ης Οκτωβρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Γερμανία θέλουν επενδύσεις σε αέριο και πυρηνική ενέργεια

Το Παρίσι θέλει να προσελκύσει «πράσινη» χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών. Η Γερμανία θέλει να κλείσει τα εργοστάσιά της που βασίζονται στην πυρηνική ενέργεια και προτιμά να στραφεί στο φυσικό αέριο.