ΓΔ: 2652.57 -0.92% Τζίρος: 146.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:40:37
Φωτο: Shutterstock

Τουρκία: Οι αρχές διέταξαν τη σύλληψη 223 στρατιωτικών ως υπόπτων για σχέσεις με τον Γκιουλέν

Η Τουρκία διέταξε τη σύλληψη 223 στρατιωτικών, που υπηρετούν σ' ολόκληρη τη χώρα και στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ως υπόπτων για διασυνδέσεις με ένα δίκτυο το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι οργάνωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η Τουρκία διέταξε τη σύλληψη 223 στρατιωτικών, που υπηρετούν σ' ολόκληρη τη χώρα και στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ως υπόπτων για διασυνδέσεις με ένα δίκτυο το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι οργάνωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, μεταδίδουν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχές αναζητούν τους υπόπτους σε 49 επαρχίες στην Τουρκία και στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, μετέδωσε το κρατικό δίκτυο TRT Haber. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 100 από τους υπόπτους αυτούς ανήκουν στον στρατό, ενώ 41 στην Πολεμική Αεροπορία και 32 στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει από το 1999 αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ότι είναι ο εγκέφαλος πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη.

Στα τρία χρόνια των διώξεων που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος, περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν φυλακισθεί και περιμένουν να δικασθούν και περίπου 150.000 δημόσιοι λειτουργοί, στρατιωτικοί και άλλοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν επικρίνει το μέγεθος της καταστολής λέγοντας πως ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ως πρόσχημα για να καταστείλει τους διαφωνούντες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μηνύματα Πεζεσκιάν στις ΗΠΑ και τετ α τετ Πούτιν με Ερντογάν

Στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στο Μπισκέκ βρίσκονται οι εξελίξεις στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Χ. Φιντάν: «Η Συμμαχία της Μέκκας δεν απειλεί καμία χώρα»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, τόνισε πως η «Συμμαχία Άμυνας της Μέκκας» στοχεύει στην περιφερειακή σταθερότητα και συμπληρώνει το ΝΑΤΟ, είναι ανοιχτή σε κράτη που σέβονται κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.
Στενά Δαρδανελίων Τουρκία σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα σχεδιάζει ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδιο για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και βρίσκεται σε επαφές με Ρωσία και Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν, που τόνισε την επιδίωξη νέας συμφωνίας εξαγωγών.
Κτίριο ΓΑΔΑ Αστυνομία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Ενημέρωση ΕΕ για ελληνοτουρκικά αντί κυρώσεων

Η ΕΛΑΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά, μη αξιοποίηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας και αδυναμία αναβάθμισης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Απάντηση σε κάθε τουρκική αυθαιρεσία και πρόκληση

Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως σε κάθε αυθαιρεσία της Τουρκίας θα υπάρχει αντίδραση από την Ελλάδα. Επιβεβαίωσε ότι η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου προχωρά ως έχει και ότι το καλώδιο πιθανόν να ποντιστεί εντός του 2026.