ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Gazprom-Rosia-Kievo-aerio
Shutterstock

Gazprom: Αυξήθηκαν κατά 8,3% οι εξαγωγές αερίου στο εξωτερικό

Η συνολική παραγωγή της εταιρείας έχει φθάσει μέχρι στιγμής τα 445 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, δηλαδή κατά 15,2% (58,8 δισ. κυβικά μέτρα) περισσότερο από πέρυσι.

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom αύξησε κατά την περίοδο 1 Ιανουαρίου - 15 Νοεμβρίου 2021 τη συνολική παραγωγή της και τις εξαγωγές προς όλους τους βασικούς πελάτες της, μεταξύ των οποίων πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία της περιόδου, η Gazprom αύξησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο προς τη Ρουμανία (κατά 247,1%), την Τουρκία (κατά 98,1%), τη Σερβία (κατά 92,9%), τη Σλοβενία (κατά 53,3%), τη Βουλγαρία (κατά 48,2%), τη Γερμανία (κατά 19,6%), την Ιταλία (κατά 18,3%), την Ελλάδα (κατά 13,7%), τη Φινλανδία (κατά 10,8%) και την Πολωνία (κατά 7,3%).

Η συνολική παραγωγή της Gazprom έχει φθάσει μέχρι στιγμής τα 445 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, δηλαδή κατά 15,2% (58,8 δισ. κυβικά μέτρα) περισσότερο από πέρυσι, ενώ αυξημένη ήταν η τροφοδοσία του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου στην εντός Ρωσίας αγορά κατά 16,5% (δηλ. κατά 29,6 δισ. κυβικά μέτρα) και οι εξαγωγές σε χώρες του εξωτερικού αυξήθηκαν στα 164,8 δισ. κυβικά μέτρα, δηλαδή κατά 8,3% (12,7 δισ. κυβικά μέτρα) περισσότερο από την ίδια περίοδο του 2020.

Στις χώρες στις οποίες η Gazprom έχει ήδη μέχρι σήμερα εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο από όλο το 2020 (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία), προστέθηκαν η Γερμανία και η Ιταλία, οι δύο μεγαλύτεροι καταναλωτές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Συνεχίζουν να αυξάνονται και οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού «Ισχύς της Σιβηρίας» και από τις αρχές Νοεμβρίου υπερβαίνουν τις ημερήσιες συμβατικές υποχρεώσεις της Gazprom άνω του 30% σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, στις 13 Νοεμβρίου η πληρότητα των ευρωπαϊκών υπόγειων δεξαμενών αποθήκευσης αερίου είχε ανέλθει στο 74%, με τον όγκο του ενεργού αερίου να είναι κατά 19,5 δισ. κυβικά μέτρα λιγότερο από τα περσινά επίπεδα, ενώ έχει ήδη απορροφηθεί το 6,6% του όγκου του αερίου που είχε διοχετευθεί στις δεξαμενές κατά τη θερινή περίοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα 1-5 Νοεμβρίου καταγράφηκαν πέντε συνεχόμενα ημερήσια ρεκόρ απορρόφησης φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές υπόγειες δεξαμενές για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια πολλών ετών παρατήρησης. Το μέγιστο ρεκόρ καταγράφηκε στις 3 Νοεμβρίου και ήταν 345,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Τα αποθέματα φυσικού αερίου στις υπόγειες δεξαμενές στο έδαφος της Ουκρανίας είναι κατά 37% χαμηλότερα από πέρυσι (δηλαδή κατά 10,3 δισ. κυβικά μέτρα), ενώ η Gazprom συνεχίζει να διοχετεύει φυσικό της αέριο σε πέντε ευρωπαϊκές υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης, καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gazprom-Rosia-Kievo-aerio
ΔΙΕΘΝΗ

Σταμάτησε το ράλι του φυσικού αερίου: Τι ανακοίνωσε η ρωσική Gazprom

Το ρωσικό μονοπώλιο ανέφερε ότι άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιο για αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων σε πέντε υπόγειες εγκαταστάσεις. Υποχωρεί κατά 1,5% η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία.
Gazprom-Rosia-Kievo-aerio
ΔΙΕΘΝΗ

Η Gazprom επικρίνει την μεταπώληση αερίου από τη Γερμανία στην Πολωνία

Την Τετάρτη, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διέκοψε τις αποστολές, ανάμεσα στη Ρωσία τηn Πολωνία και την Γερμανία, κατηγορώντας την Gazprom για «χειραγώγηση».
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Εκτίναξη 22% για το φυσικό αέριο λόγω ψύχους και κινήσεων της Ρωσίας

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF, άγγιξε στις 17.25 ώρα Ελλάδας τα 180,410 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση άνω του 22% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ της 6ης Οκτωβρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Γερμανία θέλουν επενδύσεις σε αέριο και πυρηνική ενέργεια

Το Παρίσι θέλει να προσελκύσει «πράσινη» χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών. Η Γερμανία θέλει να κλείσει τα εργοστάσιά της που βασίζονται στην πυρηνική ενέργεια και προτιμά να στραφεί στο φυσικό αέριο.