ΓΔ: 1454.29 0.45% Τζίρος: 54.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:30:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον ως Απίθανος Χαλκ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Mail on Sunday ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Απίθανο Χαλκ, δεσμεύεται ξανά ότι το ΗΒ θα αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παρομοίασε τον εαυτό του με τον κεντρικό ήρωα της σειράς κόμιξ της Μάρβελ «Ο Απίθανος Χαλκ», δεσμευόμενος για ακόμη μια φορά ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Mail on Sunday.

Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι θα βρει τρόπο να παρακάμψει τον νόμο τον οποίο ενέκρινε πρόσφατα το βρετανικό κοινοβούλιο και τον υποχρεώνει να ζητήσει αναβολή του Brexit αν δεν εξευρεθεί συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία για την άμβλυνση του οικονομικού σοκ.

«Όσο πιο πολύ θυμώνει, τόσο πιο δυνατός γίνεται ο Χαλκ», φέρεται να δήλωσε ο Τζόνσον στη MoS. «Ο Χαλκ ξεφεύγει πάντα, όσο σφιχτά κι αν φαίνεται ότι τον έχουν δέσει — και αυτό ακριβώς θα συμβεί με ετούτη τη χώρα. Θα φύγουμε την 31η Οκτωβρίου», πρόσθεσε [1].

Το κοινοβούλιο του ΗΒ απέρριψε επανειλημμένα τη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε με την ΕΕ η κυβέρνηση της προκατόχου του Τζόνσον, της Τερέζας Μέι, ενώ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, απέρριψε το ενδεχόμενο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, εξοργίζοντας πολλούς ψηφοφόρους που είχαν ταχθεί υπέρ του Μπρέξιτ πριν από τρία και πλέον χρόνια.

Ο Τζόνσον λέει πως θέλει μια νέα συμφωνία, που δεν θα περιλαμβάνει το backstop, τον μηχανισμό ασφαλείας για να αποφευχθεί η ανάγκη να διεξάγονται έλεγχοι στα σύνορα της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Αλλά οι Βρυξέλλες επιμένουν πως το backstop δεν μπορεί να απαλειφθεί και η συμφωνία δεν μπορεί να τροποποιηθεί, με το Λονδίνο να μην έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα καμιά εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση.

Μολαταύτα ο Τζόνσον δήλωσε ότι έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση ενόψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Λουξεμβουργιανό Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αύριο Δευτέρα.

«Διεξάγεται μια πολύ καλή συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία. Καταγράφεται τεράστια πρόοδος», υποστήριξε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στη Μέιλ ον Σάντεϊ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Τζόνσον παραλλήλισε το αίσθημα που προκαλεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση για το Μπρέξιτ με την οργή που νιώθει ο Μπρους Μπάνερ, ο ήρωας του κόμιξ της Μάρβελ που όταν αναστατώνεται ή εξοργίζεται μετατρέπεται σε τεράστιο πράσινο τέρας και συχνά αφήνει πίσω του την καταστροφή. «Ο Μπάνερ μπορεί να είναι αλυσοδεμένος αλλά όταν τον προκαλούν εκρήγνυται σπάζοντας τα δεσμά του», είπε.

Χθες, άλλο ένα προβεβλημένο στέλεχος των Συντηρητικών και πρώην μέλος της κυβέρνησης, ο Σαμ Γκίμα, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κυβερνών κόμμα και προσχωρεί στο φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του Τζόνσον ως προς το Μπρέξιτ καθώς και για τον τρόπο που ασκεί την εξουσία ο νέος πρωθυπουργός.

Από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες Σάββατο προκύπτει μια μάλλον αντιφατική εικόνα ως προς τις προοπτικές των Τόρις υπό τον Τζόνσον, ο οποίος ζητεί μετ’ επιτάσεως να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές για να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinium που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Observer καταδεικνύει ότι το ποσοστό των προθέσεων ψήφου υπέρ των Συντηρητικών αυξήθηκε στο 37% από το 35% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το ποσοστό των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) του Τζέρεμι Κόρμπιν παρέμεινε αμετάβλητο στο 25% και αυτό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών συρρικνώθηκε στο 16% από το 17%. Το ποσοστό των Βρετανών που τάχθηκε υπέρ του Κόμματος του Μπρέξιτ υπό τον Νάιτζελ Φαράζ παρέμεινε στο 13%.

Ωστόσο, άλλη έρευνα, του ινστιτούτου ComRes, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Express φέρει τους Συντηρητικούς να μην ξεπερνούν το 28% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό μειωμένο από το 30% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη καταγραφή της κυλιόμενης δημοσκόπησης και μόλις μία μονάδα μπροστά από τους Εργατικούς, που αυξάνουν το δικό τους ποσοστό στο 27%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Britain, Bretania, EU, Evropaiki Enosi, Brexit, Fishing, Psaria
ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Το 57% των Βρετανών θέλουν την επανένταξη στην ενιαία αγορά

Μεγάλο ποσοστό των Βρετανών θέλει η χώρα τους να έχει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και σε αυτό συμφωνεί η πλειοψηφία τόσο εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου όσο και εκείνων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής, στο δημοψήφισμα του 2016.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα προ Brexit επίπεδα θέλει να μειώσει τη μετανάστευση η Βρετανία

Τον Ιούλιο, το Λονδίνο ψήφισε νόμο που απαγορεύει στους μετανάστες που φθάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ζητούν άσυλο, ανεξάρτητα από τους λόγους που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευθύνες στο Brexit για τις αυξήσεις τιμών «ρίχνουν» οι ερευνητές

Σύμφωνα με μελέτη από τον Ιανουάριο 2022 ως το Μάρτιο 2023, η τιμή των προϊόντων τροφίμων, τα οποία ήταν εκτεθειμένα στο Brexit, αυξήθηκαν κατά περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από αυτά που δεν ήταν. 
ΔΙΕΘΝΗ

Η συμφωνία για το Brexit απειλεί τη βρετανική βιομηχανία αυτοκινήτων

Η αυτοκινητοβιομηχανία καλεί την κυβέρνηση να επιδιώξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επέκταση των ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα για την προμήθεια ανταλλακτικών μέχρι το 2027, αντί, όπως προβλέπεται, του 2024.
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Το στοίχημα του Σουνάκ για το εμπόριο με την ΕΕ στη μετά Brexit εποχή

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποτρέπει την εφαρμογή νέων νόμων της ΕΕ σε προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία και στοχεύει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά το Brexit.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι σημαίνει η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας σχετικά με το εμπόριο μέσω Β. Ιρλανδίας

Λονδίνο και Βρυξέλες, μετά από πολλές και σκληρές διαπραγματεύσεις πριν από περίπου τρία χρόνια, κατέληξαν σ' αυτή τη λύση για να μην επιβληθούν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.