ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Είσοδος κτιρίου BBC

Βρετανία: Παγώνει η χρηματοδότηση του BBC για τα επόμενα δύο χρόνια

Το τέλος χρήσης, ένας μικρός φόρος που πληρώνουν όλα τα νοικοκυριά που διαθέτουν τηλεόραση, θα παγώσει για δύο χρόνια. Στη συνέχεια, για τα επόμενα τέσσερα, θα προσαρμόζεται ακολουθώντας την πορεία του πληθωρισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Ναντίν Ντόρις ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει για δύο χρόνια τη χρηματοδότηση του BBC, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει, όπως υποστηρίζει, τους οικονομικούς πόρους των πολιτών.

Η Ντόρις είπε ότι το τέλος χρήσης, ένας μικρός φόρος που πληρώνουν όλα τα νοικοκυριά που διαθέτουν τηλεόραση, θα παγώσει για δύο χρόνια. Στη συνέχεια, για τα επόμενα τέσσερα, θα προσαρμόζεται ακολουθώντας την πορεία του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση θα εξετάσει το μέλλον αυτού του ανταποδοτικού τέλους με το οποίο χρηματοδοτείται η δημόσια τηλεόραση με φόντο τις νέες τεχνολογίες που αναδύθηκαν και έφεραν επανάσταση στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης, αφότου ιδρύθηκε το BBC, πριν από 100 χρόνια.

«Είναι καιρός να αρχίσουμε να θέτουμε αυτά τα πραγματικά σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το μακροπρόθεσμο μοντέλο χρηματοδότησης του BBC», είπε η Ντόρις μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Και να εξετάσουμε αν το υποχρεωτικό τέλος άδειας, με ποινικές κυρώσεις (για τη μη καταβολή του) για τα νοικοκυριά είναι πλέον ο κατάλληλος τρόπος χρηματοδότησης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπουργού, το τέλος θα παγώσει στις 159 λίρες ετησίως (190 ευρώ) ανά νοικοκυριό μέχρι το 2024. Με τη νέα ρύθμιση το BBC θα λάβει συνολικά γύρω στα 3,7 δισ. λίρες, ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ένας προϋπολογισμός χαμηλότερος του πληθωρισμού θα αναγκάσει τη δημόσια τηλεόραση να περικόψει υπηρεσίες της.

Το BBC έχει συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και υπουργοί το κατηγόρησαν ότι δεν παρέχει αμερόληπτη πληροφόρηση.

Η Λούσι Πάουελ, η αρμόδια του Εργατικού Κόμματος για θέματα πολιτισμού, είπε στο κοινοβούλιο ότι το πάγωμα της χρηματοδότησης συνιστά επίθεση σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στη Βρετανία και κατηγόρησε την Ντόρις για «πολιτιστικό βανδαλισμό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Θαλασσινά για Σαρακοστή
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Η αύξηση χταποδιών στα ύδατα, ευκαιρία και απειλή για αλιείς

Η αύξηση των χταποδιών λόγω θερμών υδάτων αυξάνει τις εξαγωγές αλλά προκαλεί απώλειες σε ψαράδες, καθώς καταβροχθίζει οστρακοειδή. Σε ορισμένες περιοχές, τα αλιεύματα μειώθηκαν έως και 50%, με ζημιές άνω των 10 εκατ. λιρών.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: 20 χρόνια φυλάκιση σε έφηβο για σχέδιο δολοφονίας με ιρανικές συνδέσεις

Ένας 19χρονος Νορβηγός καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή σχεδίαζε δολοφονία για λογαριασμό της σουηδικής συμμορίας Foxtrot, που σχετίζεται με το Ιράν. Συνελήφθη με όπλα στο Χάντερσφιλντ το 2025.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Γερμανία σε συμφωνία για ρύπους αυτοκινήτων και «Made in EU»

Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζουν μείωση 90% στις εκπομπές CO2 από αυτοκίνητα ως το 2035, αντί για 100%. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο στη Βρετανία για ένταξη στους κανόνες «Made in EU», υπό όρους αμοιβαιότητας και συμφωνίας με όρους της ΕΕ.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Απειλεί διακοπή βίζας σε Ερυθραία λόγω μεταναστευτικού

Η Βρετανία απειλεί να διακόψει τη χορήγηση βίζας σε Ερυθραίους λόγω έλλειψης συνεργασίας για επιστροφές μεταναστών και εγκληματιών, βάζοντας περιορισμούς και στις μετακινήσεις των διπλωματών της Ερυθραίας πέραν των 60 χλμ από το Λονδίνο.
Εκτόξευση πυραύλου Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Νέα αποστολή πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία

Η Βρετανία ενισχύει την Ουκρανία στέλνοντας επιπλέον πυραύλους Storm Shadow, ενώ ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Άντι Μπέρναμ στο Λονδίνο. Η Ουκρανία έχει εξαντλήσει τους πυραύλους Patriot, δυσκολεύοντας την άμυνά της.