ΓΔ: 795.24 2.06% Τζίρος: 72.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα υψηλότερα κέρδη της τελευταίας 10ετίας κατέγραψε η Deutsche Bank

Σημαντική πηγή εσόδων για την Deutsche αποτέλεσε ο επενδυτικός της βραχίονας καθώς τα έσοδα από τη συμβουλευτική δραστηριότητα αυξήθηκαν κατά 156%.

Η πιο κερδοφόρα χρονιά εδώ και μια δεκαετία ήταν το 2021 για τη Deutsche Bank με κέρδη που ξεπέρασαν τα 1,94 δισ, ευρώ, συνεχίζοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την κερδοφόρα πορεία της μετά από πολλές χρονιές με ζημιές. Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα διέψευσε τις προβλέψεις των αναλυτών για το τέταρτο τρίμηνο με την μετοχή της να ενισχύεται σχεδόν 5% μετά το μη αναμενόμενο κλείσιμο του 2021.

Η τράπεζα, ωστόσο, κατέβαλε μεγάλα ποσά στους χρηματιστές και στα στελέχη της που κλείνουν επιχειρηματικές συμφωνίες, με τις αποδοχές τους να εκτινάσσονται 30% στο τελευταίο τρίμηνο. Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν ορόσημο για τον Κρίστιαν Ζέβινγκ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Deutsche το 2018 για να την οδηγήσει στην ανάκαμψη μετά από μία σειρά απρόσμενων και δαπανηρών ρυθμιστικών αποτυχιών.

«Όλοι γνωρίζετε πόσο ταραγμένα ήταν τα χρόνια από το 2016 έως το 2018 για την τράπεζά μας. Τότε φαινόταν να έχουμε εισέλθει σε ένα καθοδικό σπιράλ. Το καθοδικό σπιράλ έχει μετατραπεί τώρα σε ανοδικό», δήλωσε ο Ζέβινγκ στους δημοσιογράφους.

Η μετοχή της τράπεζας, η τιμή της οποίας αυξήθηκε πάνω από 30% το περασμένο έτος, σημείωνε άνοδο 4,7% στις 11.00 (ώρα Ελλάδας) μετά την ανακοίνωση από την τράπεζα ότι τα καθαρά κέρδη για τους μετόχους της ανήλθαν σε 145 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 έναντι κερδών 51 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο και ζημιών 130 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές. Το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ήταν το έκτο συνεχόμενο με κέρδη - το μεγαλύτερο τέτοιο σερί από το 2012.

Η Deutsche είχε κέρδη 1,94 δισ. ευρώ για το σύνολο του περασμένου έτους έναντι 113 εκατ. ευρώ το 2020, αν και συνολικά την τελευταία 10ετία έχει χάσει πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Οι εποπτικές Αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν την τράπεζα που είναι από τις σημαντικότερες για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Ζέβινγκ επιβεβαίωσε ότι η Deutsche είναι σε τροχιά για να επιτύχει μία απόδοση ιδίων κεφαλαίων 8% που πολλοί αναλυτές προέβλεπαν ότι δεν θα τον πιάσει.

Η επενδυτική τράπεζα της Deutsche έγινε σημαντική πηγή εσόδων, επωφελούμενη από την έκρηξη των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών λόγω της πανδημίας και το κύμα επιχειρηματικών συμφωνιών που έδωσε ώθηση στις τράπεζες στην Wall Street. Tα έσοδα αυξήθηκαν 1% στα 1,913 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με τα έσοδα από τη συμβουλευτική δραστηριότητα της επενδυτικής τράπεζας να αυξάνονται 156%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες στη Γερμανία αναζητούν μέτρα για τον κοροναϊό

Στη συνάντηση που προγραμματίζεται για την Παρασκευή θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, κορυφαία στελέχη της Deutsche Bank, της Commerzbank, της HVB που ανήκει στην Unicredit καθώς και διάφορα τραπεζικά λόμπι.
ΔΙΕΘΝΗ

Ελάχιστα πιο κερδοφόρες οι γερμανικές τράπεζες σε σχέση με τις ελληνικές

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, οι γερμανικές τράπεζες είναι λιγότερο κερδοφόρες από τις αμερικανικές αλλά και χωρών της ευρωζώνης, ενώ ξεπερνούν τις ελληνικές τράπεζες για μόλις 12 εκατ. ευρώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές άνω των 18 εκατ. ευρώ από εκρήξεις ΑΤΜ τραπεζών στην Γερμανία

369 επιθέσεις σε ΑΤΜ τραπεζών καταγράφηκαν στην Γερμανία το 2018 με την λεία που απέσπασαν οι ληστές να φτάνει τα 18 εκατ. ευρώ, με τις ζημιές για τις τράπεζες να είναι μεγαλύτερες. Ποια ΑΤΜ θεωρουνται ευάλωτα και ποια είναι τα νέα συστήματα προστασίας.