ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι χώρες της Βαλτικής έχουν τη στήριξή μας διαβεβαίωσε ο Σολτς

Η Ρωσία δεν πρέπει να υποτιμά την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι» απέναντι στη Ρωσία, επανέλαβε νωρίτερα απόψε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι «δεν πρόκειται για κάτι λιγότερο από την αποτροπή ενός πολέμου στην Ευρώπη». Κατά τη συνάντησή του με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, ο κ. Σολτς αναγνώρισε ότι η περιοχή επηρεάζεται άμεσα από τις ανησυχητικές στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας και διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του για τη στήριξη της Γερμανίας.

Η Ρωσία «δεν πρέπει να υποτιμά την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας», τόνισε ο κ. Σολτς και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν τις ανησυχίες των συμμάχων μας, πρόσθεσε και επανέλαβε ότι περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας «θα είχε πολύ σοβαρές πολιτικές, οικονομικές και στρατηγικές συνέπειες». Ταυτόχρονα, τόνισε, «είμαστε έτοιμοι για σοβαρές συνομιλίες με τη Ρωσία».

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς έκανε από την πλευρά του λόγο για «τρομερή κατάσταση», λέγοντας ότι η Ρωσία διαπραγματεύεται «με τα όπλα στο χέρι» και τόνισε ότι οι χώρες της Βαλτικής αισθάνονται ότι απειλούνται και χρειάζονται την «ομπρέλα» προστασίας του ΝΑΤΟ. Ζήτησε μάλιστα ενίσχυση της παρουσίας της Συμμαχίας στα ανατολικά σε μόνιμη βάση και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Όλαφ Σολτς για την απόφαση της Γερμανίας να στείλει επιπλέον 350 στρατιώτες στη Λιθουανία. «Η Γερμανία είναι η σημαντικότερη οικονομία της Ευρώπης και έχει μεγάλο ειδικό βάρος τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ σε αυτές τις δύσκολες εποχές», σημείωσε ο κ. Καρίνς.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας ανέδειξε την ανάγκη «να ενισχυθεί η αρχιτεκτονική ασφάλειας» στην Ευρώπη και τόνισε ότι ο διπλωματικός διάλογος έχει πιθανότητες επιτυχίας εφόσον ταυτόχρονα υπάρχει και αξιόπιστη ικανότητα δράσης. Εξέφρασε και εκείνη την ευγνωμοσύνη της στη Γερμανία «για τη συνεισφορά της στην ασφάλεια» της περιοχής, αλλά επεσήμανε ότι η Εσθονία, επενδύει η ίδια στην ασφάλειά της, διαθέτοντας το 2,4% του ΑΕΠ της στην άμυνα.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουζέντα δήλωσε ότι είναι τώρα πιο αναγκαίο από ποτέ να υπερασπιστούμε τις αξίες της Ευρώπης και τόνισε την ανάγκη το ΝΑΤΟ να είναι σε θέση να δράσει άμεσα και αποφασιστικά – και να ενισχύσει την παρουσία του στα ανατολικά. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια – για στρατιωτικές και υβριδικές επιθέσεις» από την πλευρά της Ρωσίας, ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι η Λιθουανία στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να διασφαλίσει φυσικό αέριο

Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα προβλέπει επίσης ένα σύστημα «πλειστηριασμού» για την πώληση αερίου στους βιομηχάνους, που θα επιτρέψει, σύμφωνα με το Βερολίνο, να μειωθεί η κατανάλωση του ισχυρού γερμανικού βιομηχανικού τομέα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ο Σολτς καλεί τη Ρωσία να κάνει πίσω στη διένεξη για τα σιτηρά

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι έχει μετατρέψει τον εφοδιασμό με τρόφιμα σε όπλο. Η Ρωσία αντιτείνει πως δεν απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών, αποδίδει τη διακοπή τους στις θαλάσσιες νάρκες και στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.
Zelensky-Ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι ζητά ξεκάθαρη στήριξη της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά από το Βερολίνο να μην αναζητεί ισορροπία ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα ενώ ανέφερε ότι περιοχές στην ανατολική και νότια Ουκρανία είναι αποκλεισμένες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κόψει όλες τις επικοινωνίες.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία συνεχίσει να ενισχύει με πολεμικό και ιατρικό υλικό το Κίεβο

Γερμανοί υπουργοί επισκέφθηκαν την Ουκρανία και σημείωσαν πως το Βερολίνο θέλει να στηρίξει τον αγώνα που δίνει ο ουκρανικός λαός απέναντι στον δειλό επιθετικό πόλεμο του Πούτιν. Θα σταλούν 200 γιατροί από τη Γερμανία στην Ουκρανία.
Frank Walter Stainmaier-Germany-Prasinoi
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Στάινμαϊερ καλεί τον Πούτιν να αποσυρθεί από την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γερμανίας προσέθεσε ότι οι συνέπειες του πολέμου πλήττουν χώρες «που δεν έχουν ακόμη συνέλθει από την πανδημία του νέου κορονοϊού», όπου «η γη ξεραίνεται, γίνεται άγονη εξαιτίας της κλιματικής κρίσης».
Scholz, Germania, Germany
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν διέκρινα αλλαγή στάσης στον Βλάντιμιρ Πούτιν, δηλώνει ο Όλαφ Σολτς

Απαισιοδοξία φάνηκε να εκφράζει ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, σχετικά με την στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν στον ουκρανικό πόλεμο, η οποία δεν δείχνει να αλλάζει ούτε ελάχιστα σύμφωνα με τα λεγόμενα του καγκελαρίου.