ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:57:56 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στρέφεται στον άνθρακα η Ευρώπη για να ξεφύγει από το ρωσικό αέριο

Προσωρινή αύξηση της χρήσης άνθρακα και δραστική επιτάχυνση της αύξησης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα προωθεί η Γερμανία, ενώ στον άνθρακα καταφεύγει και η Ιταλία.

Ένα βήμα πίσω ετοιμάζονται να κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες στην πράσινη ενεργειακή τους πολιτική, φλερτάροντας και πάλι με τον άνθρακα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήδη η Γερμανία ετοιμάζεται να παρατείνει τη χρήση άνθρακα, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, ενώ αντίστοιχες κινήσεις εξετάζει και η Ιταλία

Τα εργοστάσια άνθρακα της Γερμανίας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και μετά το τέλος της δεκαετίας που είχε τεθεί ως χρονικός ορίζοντας πλήρους απεξάρτησης από τον άνθρακα ενώ παράλληλα η χώρα εντείνει τις προσπάθειές της για αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ, έθεσε το πλαίσιο, σημειώνοντας πως «η ενεργειακή πολιτική είναι πολιτική ασφάλειας» και τονίζοντας πως «η ενίσχυση της ενεργειακής μας αυτονομίας ενισχύει την ασφάλειά μας. Επομένως, πρέπει πρώτα να ξεπεράσουμε την υψηλή εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων - ένας πολεμοχαρής δεν είναι αξιόπιστος εταίρος».

Η Γερμανία, η οποία προμηθεύεται περισσότερο από το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, έχει προχωρήσει σε ταχεία αλλαγή πολιτικής μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Παράλληλα με μια τεράστια ώθηση στις αμυντικές δαπάνες, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή δύο νέων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, σηματοδοτώντας μια πιο μακροπρόθεσμη αλλαγή κατεύθυνσης προμηθειών του ενεργειακού τομέα της Γερμανίας.

Η χώρα βρίσκεται τώρα σε μία διαδικασία εξέτασης βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για να προστατεύσει την ενεργειακή της αγορά από οποιαδήποτε πιθανή απότομη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. 

Παράλληλα με τη στροφή στον άνθρακα, ως ένα μεταβατικό στάδιο, η Γερμανία σχεδιάζει να φέρει τον στόχο της για παραγωγή της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2035, 15 χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Παράλληλα, για να μπορέσει να μην εξαρτάται από το ρωσικό αέριο η χώρα θα πρέπει να επεκτείνει σημαντικά τη στρατηγική αγορών της για τον επόμενο χειμώνα ενώ ο άνθρακας θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά σε αυτή την κίνηση. Η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, σχολίασε σχετικά ότι η εκτεταμένη χρήση άνθρακα είναι «το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε όλοι για αυτόν τον πόλεμο».

Στον άνθρακα στρέφεται και η Ιταλία για να σπάσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου ορισμένες κλειστές μονάδες άνθρακα για να γεφυρώσει το διαφαινόμενο χάσμα στον ενεργειακό εφοδιασμό της και να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, η οποία αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει το 45% των ιταλικών προμηθειών φυσικού αερίου. Παράλληλα, η Ιταλία εξετάζει και άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των εισαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και από το Αζερμπαϊτζάν, την Αλγερία, την Τυνησία και την Λιβύη μέσω των υπαρχόντων αγωγών. 

Οι δηλώσεις του Ντράγκι ήρθαν λίγες ώρες αφότου η Enel, ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τα σχέδια για τη μετατροπή των δύο μεγαλύτερων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στην Ιταλία σε φυσικό αέριο ενώ ο αρχικός της στόχος ήταν να αποχωρήσει από τον άνθρακα έως το 2027 και το φυσικό αέριο έως το 2040. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα αντιπροσωπεύει επί του παρόντος μόνο το 6% περίπου του συνολικού ενεργειακού μείγματος της Ιταλίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αρχής διαχείρισης ενεργειακών υπηρεσιών της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Στο 90,64% η πληρότητα των δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου

Oι γερμανικές δεξαμενές είναι πλήρεις κατά 90,64%, 16 μονάδες περισσότερο από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Διχασμένες οι χώρες της Ευρώπης για τα πλαφόν σε αέριο - πετρέλαιο

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, ενώ δεν υπάρχει ως τώρα συμφωνία για τις προτάσεις της Κομισιόν για πλαφόν στο αέριο σε πολύ υψηλή τιμή, όπως και για το ανώτατο όριο στις τιμές ρωσικού πετρελαίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: Σωστή η συζήτηση για το πώς θα κατεβάσουμε τις τιμές στο φυσικό αέριο

Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας και για τις κριτικές που δέχεται σχετικά με τη θέση της για το πλαφόν, ο κ. Σολτς σημείωσε ότι «είμαστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ευρώπης».
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία και Ισπανία ενώνουν δυνάμεις για την κατασκευή αγωγού αερίου

Υπέρ της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου MidCat δηλώνουν οι Σολτς και Σάντσεθ που τόνισαν την ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα το σχέδιο που είχε διακοπεί το 2019 λόγω των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Γερμανοί δεν μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, 14,5% πάνω από πέρσι

Την περασμένη εβδομάδα με σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες από την αντίστοιχη εβδομάδα των προηγούμενων ετών, η κατανάλωση έφθασε τις 483 GWh, κατά 14,5% πάνω από τη μέση τιμή των 422 GWh των ετών 2018-2021.
ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνητική σύγκρουση στη Γερμανία για τα τέλη στο φυσικό αέριο

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ υπερασπίστηκε το μέτρο του έκτακτου τέλους στο φυσικό αέριο τονίζοντας πως έρχεται να στηρίξει τους εισαγωγείς ενέργειας απέναντι στην έκρηξη των τιμών στις αγορές.