ΓΔ: 823.92 0.09% Τζίρος: 46.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΕΚΤ: Απίθανο να πέσει ο πληθωρισμός κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα

Όπως αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε αρχές Φεβρουαρίου, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί αναπάντεχα τους επόμενους μήνες αν ενταθεί η αύξηση των τιμών ενέργειας από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Σε αλλαγή πρόβλεψης για την πορεία του πληθωρισμού προχώρησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς συμφώνησαν πως είναι «απίθανο ο πληθωρισμός να πέσει κάτω από τον στόχο μεσοπρόθεσμα», και η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ συμφώνησαν πως πάνω από το 2% αναμένεται να παραμείνει μέχρι το τέλος του έτους ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Επίσης τα μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν στην σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής καθώς πλέον ο κίνδυνος «δεν είναι πλέον η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πολύ νωρίς αλλά πολύ αργά».

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε αρχές Φεβρουαρίου σημειώθηκε πως ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί πέραν του αναμενόμενου τους επόμενους μήνες «αν ενταθεί η αύξηση των τιμών της ενέργειας, ειδικά εάν οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακωθούν περαιτέρω, εάν η προσφορά πετρελαίου παρέμενε επίμονα υποτονική ή εάν επεκταθούν τα σημεία συμφόρησης στην παραγωγή και το διεθνές εμπόριο μέχρι το τέλος της χρονιάς».

Το Bloomberg πριν λίγες ημέρες είχε αναφέρει πως οι επενδυτές εκτιμούν ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα μετατεθεί για τον Ιανουάριο του 2023, ενώ στα μέσα Φεβρουαρίου εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει μία αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και μία ακόμη τον Δεκέμβριο του 2022

Οι επενδυτές έχουν προετοιμαστεί εδώ και αρκετό διάστημα για μία πιο σφιχτή νομισματική πολιτική καθώς ο πληθωρισμός ακολουθεί ανοδική πορεία και η βασική εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπήρχε αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων πριν από το β’ εξάμηνο του 2022. Όμως η επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία από τη μία πλευρά  πλήττει την οικονομία της αλλά από την άλλη αποτελεί απειλή και για την οικονομία της ζώνης του ευρώ, ενώ μία περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους αναμένεται ότι θα πλήξει σημαντικά την κατανάλωση. 

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να θεωρήσει ότι η σύγκρουση είναι «δυνητικά επιζήμια για την οικονομία της ευρωζώνης», είχε αναφέρει ο Viraj Patel, κορυφαίος αναλυτής της Vanda Research σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. Το ενδεχόμενο αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ έχουν επισημάνει και μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, τονίζοντας ότι η τράπεζα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για την οικονομία της ευρωζώνης. 
 
Είναι πιθανό η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό, δήλωσε το μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

zelensky
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι απαίτησε να εκδιωχθεί η Ρωσία από τις τάξεις του ΟΗΕ

Η Ρωσία δεν πρέπει να επιτραπεί να παραμένει στο ΣΑ του ΟΗΕ όσο συνεχίζει την «τρομοκρατία» εναντίον των Ουκρανών αμάχων, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια παρέμβασής του μέσω βιντεοσύνδεσης.
ΔΙΕΘΝΗ

Διάθεση 5 δισ. δολαρίων ώστε να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική ανασφάλεια

Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν πάνω από 2,5 δισ. δολάρια το οποίο θα δοθεί στις προσπάθειες καταπολέμησης της πείνας σε 47 χώρες και στην χρηματοδότηση περιφερειακών οργανώσεων.
zelensky
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τη Δύση συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας

Μια ημέρα μετά το πλήγμα στο εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως ένα ισχυρό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα μπορούσε να αποτρέψει τις ρωσικές τρομοκρατικές επιθέσεις.
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

G7: «Έγκλημα πολέμου» το χτύπημα στο εμπορικό κέντρο της Κρεμεντσούκ

Οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους τη ρωσική επίθεση με πυραύλους στο εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ. Η Γαλλία στέλνει 300 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία ενώ η Ρωσία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ.
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία διακόπτει δύο συμφωνίες με την Ρωσία για τα πυρηνικά

Ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων στον κόσμο έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρεται στην εισήγηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).