ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Παγώνει» την προοπτική αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ η Ουκρανία

Οι επενδυτές εκτιμούν, πλέον, ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2023, καθώς η ουκρανική κρίση πλήττει και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ράλι σημειώνουν τα γερμανικά 10ετή ομόλογα, με την απόδοσή τους υποχωρεί 110% και να διαμορφώνεται στο -0,017%, γυρνώντας σε αρνητικό πρόσημο μετά από διάστημα άνω του ενός μήνα. 

Η μεγάλη πτώση της απόδοσης του ομολόγου αναφοράς για την ευρωζώνη αποδίδεται στην εκτίμηση της αγοράς ότι το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων περιορίζεται και πιθανώς θα το πράξει τελικά το 2023 και όχι φέτος. 

Η αναμενόμενη αλλαγή στάσης της κεντρικής τράπεζας αποδίδεται στην εν εξελίξει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις συνέπειες που αυτή εκτιμάται ότι θα έχει τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg οι επενδυτές εκτιμούν ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ μετατίθεται για τον Ιανουάριο του 2023, ενώ στα μέσα Φεβρουαρίου εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει μία αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και μία ακόμη τον Δεκέμβριο του 2022. 

Οι επενδυτές είχαν προετοιμαστεί εδώ και αρκετό διάστημα για μία πιο σφιχτή νομισματική πολιτική καθώς ο πληθωρισμός ακολουθεί ανοδική πορεία και η βασική εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπήρχε αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων πριν από το β’ εξάμηνο του 2022. Όμως η επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία από τη μία πλευρά  πλήττει την οικονομία της αλλά από την άλλη αποτελεί απειλή και για την οικονομία της ζώνης του ευρώ, ενώ μία περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους αναμένεται ότι θα πλήξει σημαντικά την κατανάλωση. 

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να θεωρήσει ότι η σύγκρουση είναι «δυνητικά επιζήμια για την οικονομία της ευρωζώνης», δήλωσε ο Viraj Patel, κορυφαίος αναλυτής της Vanda Research σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. 

Τα κρατικά ομόλογα καταγράφουν ράλι, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να υποχωρεί στο 1,51%, ενώ του βρετανικού στο 1,25% και του ελληνικού στο 2,357%. 

Το ενδεχόμενο αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ έχουν επισημάνει και μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, τονίζοντας ότι η τράπεζα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για την οικονομία της ευρωζώνης. 
 
Είναι πιθανό η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό, δήλωσε το μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έλληνες φοβούνται νέα ύφεση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου για τα αυτοκίνητα και το κόστος της βενζίνης είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουνίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικά διυλιστήρια: Σταματήσαμε να εισάγουμε ρωσικό αργό πριν το εμπάργκο

Περιορισμένη - σύμφωνα με τους απολογισμούς των ελληνικών διυλιστηρίων και το 2021 - ήταν και η συμμετοχή της Ρωσίας στο «καλάθι» των εξαγωγών πετρελαιοειδών προϊόντων από την Ελλάδα.