ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
Φωτο: Shutterstock

Η Ελβετία εναρμονίζεται με την Ε.Ε στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας

Η κυβέρνηση της χώρας εγκαταλείπει την παραδοσιακή της ουδετερότητα απαγορεύοντας τις εξαγωγές στη Ρωσία και υιοθετώντας τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Swift.

Η ελβετική κυβέρνηση διεύρυνε σήμερα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε συνδυασμό με περαιτέρω μέτρα που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζοντας τις εξαγωγές και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στη χώρα λόγω της μεγαλύτερης επίθεσης σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε μια ξαφνική απόκλιση από την παραδοσιακή της ουδετερότητα, η Ελβετία κινήθηκε για να υιοθετήσει κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε ρωσικά άτομα και εταιρείες παγώνοντας περιουσιακά τους στοιχεία στο πλαίσιο των τιμωρητικών μέτρω για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από την περασμένη εβδομάδα το μπλοκ των 27 μελών της Ε.Ε έχει εγκρίνει μια σειρά από κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας σε τομείς οικονομίας, ενέργειας, εξαγωγών και ταξιδιωτικών μετακινήσεις.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, το κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ προς τη Ρωσία, τον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες. Η Ελβετία υιοθέτησε σήμερα νέα χρηματοοικονομικά μέτρα -συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης συναλλαγών με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα και της υιοθέτησης των μέτρων SWIFT της ΕΕ - ενώ επίσης εμπόδισε ορισμένες εξαγωγές στη Ρωσία.

Αυτά τα μέτρα στοχεύουν, μεταξύ άλλων, περουσιακά στοιχεία που «θα μπορούσαν να συμβάλουν στη στρατιωτική και τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας ή στην ανάπτυξη του τομέα άμυνας και ασφάλειας», για χρήση στην αεροπορία και τη διαστημική βιομηχανία, καθώς και ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και υπηρεσίες στον τομέα του πετρελαίου.

Η κυβέρνηση κινήθηκε επίσης για να μπορεί να δέχεται γρήγορα Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα εν μέσω του μαινόμενου πολέμου, ενεργοποιώντας ένα καθεστώς ειδικής προστασίας που τους επιτρέπει να λάβουν δικαίωμα διαμονής στην Ελβετία χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε κανονική διαδικασία ασύλου. Η Ελβετία δήλωσε ότι η εφαρμογή των νέων κυρώσεων παραμένει συμβατή με την ουδετερότητά της, προσθέτοντας ότι έχει παράσχει εξαιρέσεις για να διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις δεν παρεμποδίζουν ανθρωπιστικές δραστηριότητες.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο. «Θα αποφασίσει αυτόνομα για το αν θα υιοθετήσει οποιεσδήποτε περαιτέρω κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας».

Η ΕΕ εργάζεται για να λάβει περαιτέρω βήματα που ενδέχεται να περιλαμβάνουν στόχευση κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων δήλωσαν χθες αξιωματούχοι. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί εν μέσω των συνεχιζόμενων κυρώσεων και λόγω των φόβων για διακοπές του εφοδιασμού στο φυσικό αέριο, το 40% του οποίου προμηθεύεται από τη Ρωσία. Η Ελβετία ανακοίνωσε επίσης ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της είναι επαρκής για αυτόν τον χειμώνα, αλλά εργάζεται για να εφαρμόσει ένα νέο σχέδιο για την ελβετική βιομηχανία φυσικού αερίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επιφυλακτική η ΕΕ για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό όπως επιδιώκουν oι G7

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό να θέσουμε στο στόχαστρο τον χρυσό κατά τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει εμάς τους ίδιους», δήλωσε ο κ. Μισέλ.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ξεπερνούν τις 10 οι χώρες που έχει διακοπή η ροή ρωσικού φυσικού αερίου

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν καταρτίσει σχέδια για τη διαχείριση και των τριών επιπέδων μιας κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο - έγκαιρη προειδοποίηση, συναγερμός και έκτακτη ανάγκη.
Xrysos, Gold
ΔΙΕΘΝΗ

Σκέψεις στην ΕΕ για επιβολή κυρώσεων και στον χρυσό της Ρωσίας

Ο χρυσός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο κρίσιμης σημασίας για τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα, η οποία, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, αντιμετωπίζει περιορισμούς στην πρόσβαση σε μερικά περιουσιακά στοιχεία της τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό.
Karl-Nehamer- Austria
ΔΙΕΘΝΗ

Καγκελάριος Νεχάμερ: Eνδιάμεσο στάδιο πριν την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Ο Νεχάμερ είπε επίσης ότι υποστηρίζει την ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ενός νέου τύπου πολιτικής ευρωπαϊκής κοινότητας χωρών που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό μπλοκ.