ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φέρνει τη Δανία στην αμυντική συμφωνία της ΕΕ

Αν η Δανία εγκαταλείψει την επιλογή μη συμμετοχής που ίσχυε εδώ και 30 χρόνια, θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 940 εκατ. ευρώ τα επόμενα δυο χρόνια.

Λόγω της έντασης με τη Ρωσία, η κυβέρνηση της Δανίας θέλει να ενταχθεί στην αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα οργανώσει δημοψήφισμα για τον σκοπό αυτόν την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός.

«Ελπίζουμε ότι όλοι οι Δανοί θα στηρίξουν» την άρση αυτής της εξαίρεσης που είχε χορηγηθεί στη Δανία ώστε να μην ακολουθεί την πολιτική της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά θέματα, είπε η Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Οι ιστορικές εποχές απαιτούν ιστορικές αποφάσεις», πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνησή της να αποφασίσει ότι θα εγκαταλείψει αυτήν την «επιλογή μη συμμετοχής» της Δανίας, που ισχύει εδώ και 30 χρόνια.

Το δημοψήφισμα εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν σήμερα τα περισσότερα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την αύξηση των αμυντικών δαπανών, που θα φτάσουν το 2% του ΑΕΠ (όπως είναι ο στόχος του ΝΑΤΟ) μέχρι το 2033. Για τα δύο επόμενα χρόνια η κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεσμεύσει 7 δισεκ. κορώνες (περίπου 940 εκατομμύρια ευρώ) για πρόσθετες αμυντικές δαπάνες.

Η Κοπεγχάγη σκοπεύει επίσης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο «το συντομότερο δυνατόν», είπε η πρωθυπουργός. Το δημοψήφισμα του Ιουνίου θα είναι το ένατο για τους Δανούς ψηφοφόρους για θέματα που αφορούν τις σχέσεις της χώρας τους με την ΕΕ, από το 1972. Αφού οι ψηφοφόροι απέρριψαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, τον Ιούνιο του 1992, η Κοπεγχάγη πέτυχε να εξαιρεθεί από ορισμένους τομείς, όπως από το ενιαίο νόμισμα. Έτσι, η Δανία δεν συμμετέχει πλήρως στην υλοποίηση ορισμένων μέτρων που αφορούν τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις. Η κυβέρνηση οργάνωσε κατόπιν νέο δημοψήφισμα και αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι ενέκριναν τη συνθήκη. Οι εξαιρέσεις είναι δυνατόν να αρθούν, πάντα μέσω δημοψηφίσματος.

Τον Δεκέμβριο του 2015 οι Δανοί απέρριψαν και πάλι την ενίσχυση της συνεργασίας τους με την ΕΕ όσον αφορά την αστυνόμευση και την ασφάλεια, καθώς φοβούνταν ότι θα έχαναν το δικαίωμά τους να αποφασίζουν μόνοι τους για θέματα που αφορούν τη μετανάστευση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Karl-Nehamer- Austria
ΔΙΕΘΝΗ

Καγκελάριος Νεχάμερ: Eνδιάμεσο στάδιο πριν την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Ο Νεχάμερ είπε επίσης ότι υποστηρίζει την ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ενός νέου τύπου πολιτικής ευρωπαϊκής κοινότητας χωρών που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Την χορήγηση βοήθειας ύψους 9 δισ. στο Κίεβο συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προτρέπει τη Ρωσία να αποχωρήσει, ενώ παράλληλα στηρίζει και την συγκέντρωση στοιχείων που αποδεικνύουν τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί μέχρι σήμερα.
Yellen, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Γέλεν: Να αυξηθεί η οικονομική στήριξη στην Ουκρανία από ΗΠΑ και ΕΕ

Όπως ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών η Ουκρανία θα χρειαστεί στο τέλος μαζική υποστήριξη για ανοικοδόμηση και ανάκαμψη στην κλίμακα του μεταπολεμικού Σχεδίου Μάρσαλ που είχε υπάρξει για την Ευρώπη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Κατάσχεση ρωσικών πόρων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε πως οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κατασχέσουν αποθέματα συναλλάγματος και άλλους ρωσικούς πόρους που έχουν «παγώσει». Κυρώσεις από Βρετανία στο ρωσικό παλλάδιο και την πλατίνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εισηγείται η ΕΕ στο νέο πακέτο κυρώσεων

Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό έρχεται μετά την επιβολή απαγόρευσης στον ρωσικό άνθρακα, που περιλαμβανόταν στον πέμπτο γύρο κυρώσεων. Ο τερματισμός των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.