ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αναθεωρεί τις θέσεις του για την πυρηνική ενέργεια το Βέλγιο

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο παραδέχτηκε ότι το Βέλγιο επαναξιολογεί την ενεργειακή στρατηγική του έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η αύξηση τιμών της ενέργειας που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία ενδέχεται να ωθήσει το Βέλγιο να εγκαταλείψει τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας το 2025 όπως είχε προγραμματιστεί και να επεκτείνει τη λειτουργία δύο από τους επτά αντιδραστήρες του.

Ερωτηθείς σήμερα το πρωί από το δημόσιο ραδιόφωνο RTBF, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο παραδέχτηκε ότι το Βέλγιο βρισκόταν στη διαδικασία «επαναξιολόγησης» της στρατηγικής του εν όψει ενός γεωπολιτικού πλαισίου «εντελώς διαφορετικού» από αυτό που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στις 23 Δεκεμβρίου, τα επτά κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού είχαν συνάψει μια συμφωνία που προέβλεπε την εύνοια του σεναρίου διακοπής λειτουργίας των επτά αντιδραστήρων το αργότερο το 2025, υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο, δεν είχαν αποκλείσει το «σχέδιο Β» της διατήρησης ισχύος 2 γιγαβατώρων (δηλαδή δύο αντιδραστήρων) σύμφωνα με την ενεργειακή «ασφάλεια εφοδιασμού» και τον «έλεγχο των τιμών».

Η κυβέρνηση επρόκειτο να προβεί σε νέα αξιολόγηση με βάση μια έκθεση που αναμένεται στις 18 Μαρτίου σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού μετά το 2025.

Ωστόσο, σήμερα το κόμμα Ecolo-Groen, ένθερμος υπερασπιστής του πρώτου σεναρίου εντός του συνασπισμού, παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι οι δύο βασικές παράμετροι (εγγυημένη ασφάλεια και ελεγχόμενες τιμές) αποδυναμώθηκαν από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και το ενδεχόμενο Δυτικής κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

«Σήμερα μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι οι τιμές αυξάνονται και ότι η ανεξαρτησία του εφοδιασμού δεν είναι πλέον εγγυημένη, και επομένως είναι λογικό να αναρωτηθούμε εάν η ίδια ερώτηση (των προϋποθέσεων για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, σημείωση του συντάκτη) δεν αξίζει άλλη απαντήστε», δήλωσε στην εφημερίδα Le Soir ο Ζαν Μαρκ Νολέ, συμπρόεδρος της Ecolo.

Διαβεβαίωσε ότι το «σχέδιο Β» θα μπορούσε να συζητηθεί «χωρίς ταμπού» και ότι το κόμμα του δεν απαιτεί πλέον το «Α» να παραμένει το σενάριο προτεραιότητας. «Δεν θα κολλήσουμε στην ιεραρχία που ορίστηκε στην κυβερνητική συμφωνία και επιβεβαιώθηκε στη συμφωνία του Δεκεμβρίου», είπε ο κ. Νολέτ. «Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία λαμβάνεται υπόψη», υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος για την Ενέργεια Τινε Βαν ντερ Στρέτεν.

Σε νέο ιστορικό υψηλό έφτασε τη Δευτέρα η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, λόγω των φόβων για διακοπές στις εξαγωγές από τη Ρωσία. Το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ή το 45% των εισαγωγών της και το 40% της συνολικής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με το Ντε Κρο, το Βέλγιο δεν εξαρτάται τόσο από αυτή τη μοναδική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά η Ρωσία είναι ένας «λιγότερο αξιόπιστος» εταίρος, μετά από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία αποσύνδεσης από τη Ρωσία από ενεργειακή άποψη», πρόσθεσε ο Φλαμανδός φιλελεύθερος ηγέτης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως η κατανάλωση πετρελαίου το 2023

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπεται ότι το 2022 η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα φτάσει τα 99,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία διατηρεί υψηλές τις τιμές λόγω των περιορισμών που υπάρχουν.
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εισηγείται η ΕΕ στο νέο πακέτο κυρώσεων

Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό έρχεται μετά την επιβολή απαγόρευσης στον ρωσικό άνθρακα, που περιλαμβανόταν στον πέμπτο γύρο κυρώσεων. Ο τερματισμός των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.
Petrelaio, Oil, Brent, WTI
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου

Οι τιμές πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εντείνοντας τις ανησυχίες για διατάραξη της τροφοδοσίας στη διεθνή αγορά. Tι θα προβλέπει το σχέδιο δράσης δέκα σημείων του Οργανισμού.
Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Nord Stream 2 δεν θα ενεργοποιηθεί αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

«Θα εργαστούμε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο αγωγός δεν θα προχωρήσει», ανέφερε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει δοθεί ακόμη η πιστοποίηση ώστε να καταστεί λειτουργικός.
Rosia, Russia, Energeia
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλές Ρωσίας κατά ΕΕ για διακοπή προμήθειας πετρελαίου και αερίου

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ν. Ζουραβλιόφ δήλωσε ότι σε περίπτωση αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Ζητήματα ενέργειας συζήτησαν ο Πούτιν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό

Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν υπογράμμισε ότι τα ζητήματα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα βρίσκονται στην πρώτη θέση στην ημερησία διάταξη με την Ουγγαρία, καθώς η Ρωσία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της Ουγγαρίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.