ΓΔ: 2284.4 2.64% Τζίρος: 470.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Η Σερβία εξετάζει την εξαγορά του μεριδίου της Gazprom στη σερβική NIS

Όπως εκτιμάται από Σέρβους αναλυτές τώρα με την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα επηρεαστεί αρνητικά η λειτουργία της Gazprom.

Η κυβέρνηση της Σερβίας εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαγοράσει το Δημόσιο το μερίδιο που κατέχει η ρωσική GazpromNeft στην σερβική πετρελαϊκή εταιρία NIS. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας τέτοιας εξέλιξης εάν παρουσιαστεί πρόβλημα στην λειτουργία της NIS εξαιτίας των κυρώσεων που επεβλήθησαν κατά της Ρωσίας. Η GazpromNeft είναι κάτοχος του 56,15% των μετοχών της NIS και έχει δίκτυο 400 πρατηρίων ορυκτών καυσίμων.

«Θα μιλήσουμε με τους εκπροσώπους των ρωσικών εταιριών και εάν κάποιοι τους περιορίσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Σερβία τότε θα συζητήσουμε και θα συμφωνήσουμε ώστε να εξαγοραστεί το μερίδιό τους σε τιμή που θα είναι δίκαιη. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προβούμε σε αρπαγή ή κατάσχεση ρωσικών περιουσιών» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτσς ανέφερε ότι για την ώρα οι θυγατρικές εταιρείες της Gazprom (GazpromNeft, YugorosGas) στην Σερβία λειτουργούν «άψογα», τα διυλιστήρια λειτουργούν χωρίς προβλήματα, ενώ κανονικά τροφοδοτείται η αγορά υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου. Η Gazprom βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ από το 2014 εξαιτίας της Κριμαίας και δεν έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Βρήκε ωστόσο πόρους σε ασιατικές τράπεζες και προχώρησε χωρίς προβλήματα στις επενδύσεις στην Σερβία. Εκτιμάται ωστόσο από Σέρβους αναλυτές ότι τώρα με την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων θα επηρεαστεί αρνητικά η λειτουργία της. Από τις εταιρείες ρωσικών συμφερόντων, εκτός από τις θυγατρικές εταιρίες της Gazprom, στην Σερβία δραστηριοποιούνται επίσης και άλλες εταιρείες που βρίσκονται υπό καθεστώς κυρώσεων όπως η πετρελαϊκή Lukoil, οι τράπεζες API bank και Expobank, η ασφαλιστική Sogaz και η βιομηχανία χημικών λιπασμάτων Azot Agro Dunav.

Σημειώνεται ότι η σερβική πολιτική ηγεσία αρνείται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ καταδίκασε με καθυστέρηση έξι ημερών την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική ταινία νύχτας
ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Ύποπτος μετανάστης για εκρηκτικά δίπλα σε αγωγό ρωσικού αερίου

Οι σερβικές αρχές αποδίδουν σε μετανάστη με στρατιωτική εμπειρία την τοποθέτηση εκρηκτικών κοντά σε αγωγό ρωσικού αερίου προς Ουγγαρία. Τα εκρηκτικά φαίνεται να προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ ο δράστης παραμένει ασύλληπτος.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι ουκρανικές επιθέσεις απειλούν τις εξαγωγές ρωσικού αερίου

Το Κρεμλίνο καταδίκασε την αύξηση των ουκρανικών επιθέσεων σε σταθμούς συμπίεσης αερίου της Gazprom, που στηρίζουν τους αγωγούς TurkStream και Blue Stream, τονίζοντας ότι απειλούνται σημαντικές ενεργειακές υποδομές.
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν σταθμούς άντλησης σε Κρασνοντάρ

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί Ρουσκάγια και Μπερεγκοβάγια δέχθηκαν αεροπορικά πλήγματα το βράδυ, αλλά οι επιθέσεις απέτυχαν. Οι σταθμοί ανήκουν σε δίκτυο που τροφοδοτεί την Ευρώπη μέσω των αγωγών TurkStream και Blue Stream.