ΓΔ: 2042.63 0.60% Τζίρος: 196.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
NIS
Φώτο: Shutterstock

Gazprom: Μειώνει τη συμμετοχή της στη NIS για αποφυγή αμερικανικών κυρώσεων

Η Gazprom Neft μετέφερε το 11,3% των μετοχών της στη NIS σε άλλη θυγατρική της, ώστε η συμμετοχή της να πέσει κάτω από 50% και να αποφευχθούν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της σερβικής εταιρείας.

Η ρωσική εταιρεία Gazprom Neft προχώρησε σε μείωση της συμμετοχής της στη σερβική πετρελαϊκή εταιρεία NIS, μεταβιβάζοντας μέρος των μετοχών της σε άλλη ρωσική εταιρεία, την Intelligence, η οποία επίσης αποτελεί θυγατρική του ενεργειακού κολοσσού Gazprom.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η Gazprom Neft μεταβίβασε το 11,3% των μετοχών που κατείχε στη NIS στην εταιρεία Intelligence με έδρα την Αγία Πετρούπολη». Η κίνηση αυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της NIS πραγματοποιήθηκε με στόχο την αποφυγή επιβολής αμερικανικών κυρώσεων κατά της σερβικής εταιρείας. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει τη Σερβία, στις αρχές του 2025, με κυρώσεις στη NIS σε περίπτωση που η συμμετοχή της Gazprom Neft δεν υποχωρούσε κάτω από το 50%. Η Gazprom Neft περιλαμβάνεται στη "μαύρη λίστα" των ΗΠΑ, καθώς εκτιμάται ότι συμβάλλει στη χρηματοδότηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η αμερικανική πλευρά είχε ήδη αναβάλει έξι φορές την εφαρμογή κυρώσεων κατά της NIS, ανταποκρινόμενη σε σχετικά αιτήματα της σερβικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η τελευταία προθεσμία που έχει δοθεί λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για ενδεχόμενη νέα παράταση.

Μετά τις πρόσφατες μεταβιβάσεις, η σύνθεση της μετοχικής βάσης της NIS διαμορφώνεται ως εξής: η Gazprom Neft διατηρεί πλέον το 44,9% των μετοχών, το σερβικό δημόσιο το 29,9%, η Intelligence το 11,3%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε μικρότερους επενδυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Η συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ είναι «αντιρωσική»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι το πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «αντι-ρωσικό» και την παρομοίασε με μια de facto απαγόρευση της αγοράς ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμηλώνει ο πήχης για τις εξαγωγές και την τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Υποβαθμισμένες είναι οι προβλέψεις του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών για τις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου και την τιμή του που πλησιάζει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας.