ΓΔ: 2299.87 3.17% Τζίρος: 441.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
prosfyges-oukrania-ukraine
Φώτο: Shutterstock

Ουκρανία: Στη Ρουμανία η Κάμαλα Χάρις για τη διαχείριση του προσφυγικού

Η αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης περιοδεύει στην Ανατολική Ευρώπη με κύριο αντικείμενο την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν μέχρι τώρα την Ουκρανία.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις θα μεταβεί σήμερα στη Ρουμανία για να συζητήσει για την διογκούμενη προσφυγική κρίση στην περιοχή, μια ημέρα μετά την αποτυχία να υπάρξει εκεχειρία έπειτα από τις συνομιλίες ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας και στον ρώσο ομόλογό του.

Η Χάρις θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις στο Βουκουρέστι, στον δεύτερο σταθμό της τριήμερης περιοδείας της στην ανατολική Ευρώπη.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ μαζί με τις χώρες της Ομάδας των Επτά και την ΕΕ, θα αποσύρουν τη Ρωσία από το καθεστώς του «πιο ευνοημένου έθνους» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε μια προσπάθεια να την πιέσουν ώστε να τερματίσει την επίθεση στην Ουκρανία.

Χθες Πέμπτη η Χάρις είχε συνάντηση με πολωνούς ηγέτες και ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία και πρόσφερε αμερικανική στήριξη στις εκκλήσεις για μια διεθνή έρευνα για εγκλήματα πολέμου εις βάρος της Ρωσίας.

Η επίσκεψή της στην Πολωνία πραγματοποιήθηκε με τεταμένες τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Πολωνία εξαιτίας της προμήθειας από τις ΗΠΑ μαχητικών αεροπλάνων στην Ουκρανία.

Ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ζήτησε περισσότερη βοήθεια για τη στέγαση και τη σίτιση Ουκρανών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους και είπε ότι έχει ζητήσει από την Χάρις να επισπεύσει η Ουάσινγκτον τη διαδικασία για τους πρόσφυγες που επιδιώκουν και καταφύγουν στις ΗΠΑ και πιθανόν έχουν συγγενείς εκεί.

Περίπου 1,43 εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Πολωνία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Κατά την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 291.081 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Ρουμανία.

Συνολικά, πάνω από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει μέχρι χθες την Ουκρανία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, που έχουν προειδοποιήσει ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι πιθανόν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες σχέδιο νόμου για να βοηθήσει την Ουκρανία να χρηματοδοτήσει στρατιωτικές προμήθειες αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ρωσία, η οποία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της γειτονικής της χώρας και την απομάκρυνση της ηγεσίας της, την οποία χαρακτηρίζει νεοναζιστές, αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για διπλωματικά θέματα

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας μίλησαν τηλεφωνικά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ιράν. Νέοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες θύματα στην Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ αναμένεται κατάπαυση πυρός λόγω επετείου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο προς ΗΠΑ: Εξηγήσεις για ρωσική πρόταση εκεχειρίας στις 9 Μαΐου

Η Ουκρανία θα ζητήσει διευκρινίσεις από την ομάδα Τραμπ σχετικά με τα στοιχεία της ρωσικής πρότασης για σύντομη κατάπαυση πυρός, καθώς η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, διευκρίνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Χρονικό όριο στην πρώτη γραμμή - Ζελένσκι ζητά διευκρινίσεις για κατάπαυση πυρός

Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων όρισε ανώτατο όριο δύο μηνών για υπηρεσία στην πρώτη γραμμή, με σκοπό την ανακούφιση των στρατιωτών και τη διαχείριση έλλειψης προσωπικού στο μακροχρόνιο πόλεμο με τη Ρωσία.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πολύ καλή» η συνομιλία μου με Πούτιν, δηλώνει για ΗΠΑ-Ρωσία

Ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε μια "πολύ καλή" συνομιλία με τον Πούτιν, στην οποία συζήτησαν για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και ζήτησε εκεχειρία, ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα για Ιράν και Περσικό Κόλπο.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ για Ιράν και Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ, Πούτιν και Τραμπ, συζητώντας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους τρόπους επίλυσης, ενώ ο Πούτιν πρότεινε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για την επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ δικαιολογούν τη χαλάρωση κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Σκοτ Μπέσεντ υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παρατείνει την αναστολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο ως τις 16 Μαΐου, επικαλούμενος τον αντίκτυπο του πολέμου κατά του Ιράν στις τιμές πετρελαίου.