ΓΔ: 2145.8 1.18% Τζίρος: 97.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:54:42
Φωτο: ΑΠΕ

Επιχείρηση «απομάκρυνση αμάχων» στην Ουκρανία με επίκεντρο τη Μαριούπολη

Καθώς δεν υπήρξαν νέες συμφωνίες για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» οι ουκρανοί αγωνιούν για την τύχη των κατοίκων πόλεων που βρίσκονται στο στόχαστρο της Ρωσίας. Επιμένουν να χτυπούν κατοικημένες περιοχές οι Ρώσοι.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προσπάθειές της για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα επικεντρώνονται στην Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα, αλλά δεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία που θα επιτρέπουν την ασφαλή διαφυγή εγκλωβισμένων κατοίκων. 

«Επικεντρωνόμαστε στις απομακρύνσεις από την Μαριούπολη», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Αυτή παρέθεσε έναν αριθμό τοποθεσιών στις οποίες θα γίνουν προσπάθειες να απομακρυνθούν άμαχοι με λεωφορεία, αλλά η Μαριούπολη δεν βρισκόταν μεταξύ αυτών. Επίσης δεν αναφέρθηκε καθόλου σε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία για την δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για την απομάκρυνση αμάχων.

Ανθρωπιστική βοήθεια από τη Γαλλία

Η Γαλλία παρέδωσε χθες Δευτέρα 55 τόνους ιατρικού υλικού, συσκευών πληροφορικής, βρεφικού γάλακτος και γεννητριών στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η επείγουσα βοήθεια, αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, εστάλη αεροπορικώς, με εμπορευματικό A330, από το Παρίσι στη Βαρσοβία, διευκρίνισε το Κε ντ’ Ορσέ με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Σε συντονισμό με τις πολωνικές αρχές, το υλικό αυτό θα παραδοθεί στις ουκρανικές αρχές χωρίς καθυστέρηση», διαβεβαίωσε.

Στο ιατρικό υλικό -βάρους 10 τόνων- συμπεριλαμβάνονται δέκα γεννήτριες οξυγόνου, που προορίζονται για τις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς και εννέα τόνοι φαρμάκων.

Εστάλησαν επίσης 31 ηλεκτρογεννήτριες, ανάμεσά τους έξι μεγάλης δυναμικότητας, προορισμένες «να ενισχύσουν» τη λειτουργία των «ουκρανικών δομών υγείας» εγγυώμενες τον εφοδιασμό τους με ηλεκτρικό ρεύμα.

Οκτώ τόνοι υλικού πληροφορικής -smartphones, υπολογιστές, δρομολογητές, καθώς και οπτική ίνα 60 χλμ.- αναμένεται να συμβάλλουν στις τηλεπικοινωνιακές και άλλες συνδέσεις.

Συλλογικοί φορείς και εταιρείες συνεισέφεραν κάνοντας δωρεές. Εννέα σκηνές 42 τετραγωνικών μέτρων προσφέρθηκαν στον πολωνικό Ερυθρό Σταυρό για την υποδοχή ουκρανών προσφύγων.

Κάπου 3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την 24η Φεβρουαρίου, περίπου οι μισοί εκ των οποίων πέρασαν στο έδαφος της γειτονικής Πολωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Καμία ένδειξη για ουκρανική επίθεση κατά της οικίας Πούτιν

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι η Ουκρανία στοχοποίησε την κατοικία του Πούτιν, αναφέρει πηγή κοντά στον Μακρόν, τονίζοντας τη δέσμευση Ουκρανίας και συμμάχων στην ειρήνη, ενώ η Ρωσία κλιμακώνει τον πόλεμο.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Σύνοδος συμμάχων Ουκρανίας στο Παρίσι στις αρχές Ιανουαρίου

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι στις αρχές Ιανουαρίου θα οργανώσει στο Παρίσι σύνοδο συμμάχων του Κιέβου για να εξεταστούν οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Ουκρανία, εν όψει πιθανής συμφωνίας ειρήνης με τη Ρωσία.
Αψίδα του Θριάμβου Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Θετική η πρόθεση του Πούτιν για διάλογο με τον Μακρόν

Η γαλλική προεδρία χαρακτήρισε θετική την πρόθεση Πούτιν για διάλογο με τον Μακρόν, δηλώνοντας ότι θα εξεταστούν οι λεπτομέρειες σύντομα. Η επικοινωνία θα γίνει με διαφάνεια και σε συνεννόηση με Ζελένσκι και Ευρωπαίους εταίρους.
Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Στιβ Γουίτκφο θα συναντηθεί με Συμβούλους Ασφαλείας Ουκρανίας-ΕΕ

Ο Στιβ Γουίτκοφ συναντάται σήμερα στο Μαϊάμι με συμβούλους εθνικής ασφάλειας Ουκρανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και ΗΒ. Ο ίδιος και ο Τζάρεντ Κούσνερ θα δουν ρωσική αντιπροσωπεία για προσπάθειες ειρήνευσης στην Ουκρανία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ωφέλιμη για την Ευρώπη η επανεκκίνηση διαλόγου με τον Πούτιν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρώπη θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να εξετάσει την επανεκκίνηση πλήρους και διαφανούς διαλόγου με τη Ρωσία, μετά τη συμφωνία για δάνειο προς την Ουκρανία.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αύριο νέα συνάντηση του «συνασπισμού των προθύμων», αναφέρει το Παρίσι

Αύριο πραγματοποιείται συνάντηση του «συνασπισμού των προθύμων» υπό Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, με θέμα τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και τη συμβολή των ΗΠΑ. Η σύσκεψη θα γίνει μέσω βιντεοδιάσκεψης.