ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Επιχείρηση «απομάκρυνση αμάχων» στην Ουκρανία με επίκεντρο τη Μαριούπολη

Καθώς δεν υπήρξαν νέες συμφωνίες για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» οι ουκρανοί αγωνιούν για την τύχη των κατοίκων πόλεων που βρίσκονται στο στόχαστρο της Ρωσίας. Επιμένουν να χτυπούν κατοικημένες περιοχές οι Ρώσοι.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προσπάθειές της για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα επικεντρώνονται στην Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα, αλλά δεν ανακοίνωσε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία που θα επιτρέπουν την ασφαλή διαφυγή εγκλωβισμένων κατοίκων. 

«Επικεντρωνόμαστε στις απομακρύνσεις από την Μαριούπολη», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Αυτή παρέθεσε έναν αριθμό τοποθεσιών στις οποίες θα γίνουν προσπάθειες να απομακρυνθούν άμαχοι με λεωφορεία, αλλά η Μαριούπολη δεν βρισκόταν μεταξύ αυτών. Επίσης δεν αναφέρθηκε καθόλου σε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία για την δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για την απομάκρυνση αμάχων.

Ανθρωπιστική βοήθεια από τη Γαλλία

Η Γαλλία παρέδωσε χθες Δευτέρα 55 τόνους ιατρικού υλικού, συσκευών πληροφορικής, βρεφικού γάλακτος και γεννητριών στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η επείγουσα βοήθεια, αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, εστάλη αεροπορικώς, με εμπορευματικό A330, από το Παρίσι στη Βαρσοβία, διευκρίνισε το Κε ντ’ Ορσέ με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Σε συντονισμό με τις πολωνικές αρχές, το υλικό αυτό θα παραδοθεί στις ουκρανικές αρχές χωρίς καθυστέρηση», διαβεβαίωσε.

Στο ιατρικό υλικό -βάρους 10 τόνων- συμπεριλαμβάνονται δέκα γεννήτριες οξυγόνου, που προορίζονται για τις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς και εννέα τόνοι φαρμάκων.

Εστάλησαν επίσης 31 ηλεκτρογεννήτριες, ανάμεσά τους έξι μεγάλης δυναμικότητας, προορισμένες «να ενισχύσουν» τη λειτουργία των «ουκρανικών δομών υγείας» εγγυώμενες τον εφοδιασμό τους με ηλεκτρικό ρεύμα.

Οκτώ τόνοι υλικού πληροφορικής -smartphones, υπολογιστές, δρομολογητές, καθώς και οπτική ίνα 60 χλμ.- αναμένεται να συμβάλλουν στις τηλεπικοινωνιακές και άλλες συνδέσεις.

Συλλογικοί φορείς και εταιρείες συνεισέφεραν κάνοντας δωρεές. Εννέα σκηνές 42 τετραγωνικών μέτρων προσφέρθηκαν στον πολωνικό Ερυθρό Σταυρό για την υποδοχή ουκρανών προσφύγων.

Κάπου 3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την 24η Φεβρουαρίου, περίπου οι μισοί εκ των οποίων πέρασαν στο έδαφος της γειτονικής Πολωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Putin-Macron
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν σε Μακρόν: Βοήθεια στη Μαριούπολη αν καταθέσουν όπλα οι Ουκρανοί

Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του ο Βλ. Πούτιν έσπευσε να συρρικνώσει τις ελπίδες για κατάπαυση του πυρός αφού απαίτησε κατάθεση των όπλων από τους «εθνικιστές» για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη.
Zelensky-Ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Η ανυπομονησία Ζελένσκι και πώς μεταφράζεται από τις χώρες της Δύσης

Η επιμονή του Ουκρανού προέδρου να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη χώρα του ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Στα θετικά που αναγνωρίζουν όλοι είναι η επιλογή του να παραμείνει στο Κίεβο.