ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βουλγαρία: Παραβιάζει συμβάσεις η Μόσχα ζητώντας ρούβλια για το αέριο

Η Μόσχα έκανε σήμερα ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις της διαμηνύοντας ότι δεν θα κλείσει άμεσα τις στρόφιγγες αν δεν ικανοποιηθεί η απαίτησή της. Παρόλα αυτά η Βουλγαρία αντιδρά και συντονίζεται πλήρως με την Ε.Ε.

Η απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια παραβιάζει συμβάσεις και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή, δήλωσε σήμερα ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος αρμόδιος για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Βουλγαρία, καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μόσχας για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

«Η θέση της Βουλγαρίας, η οποία έχει συντονιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ότι δεν θα επιτραπεί μια τέτοια παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων που ξεκάθαρα δηλώνουν ότι οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται σε ευρώ ή σε αμερικανικά δολάρια», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Βουλγαρία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη ρωσική Gazprom. Η βουλγαρική κεντρώα κυβέρνηση πραγματοποίησε σήμερα συνεδρίαση για να συζητήσει ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν επίσης να εξασφαλίσουν προμήθειες αφού η Μόσχα, εξοργισμένη από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία που «γκρέμισαν» την αξία του ρουβλίου, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου εάν οι αγοραστές δεν πληρώνουν σε ρούβλια.

Πάντως σήμερα το Κρεμλίνο έκανε ένα βήμα πίσω στο θέμα ανακοινώνοντας ότι δεν θα απαιτήσει αμέσως πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Η στροφή της Μόσχας μπορεί να αποδοθεί και στην ξεκάθαρη άρνηση όλων των δυτικών χωρών να δεχθούν αυτήν την απαίτηση, με τους G7 να τονίζουν ότι η Ρωσία οφείλει να εκπληρώσει τους όρους των συμβολαίων που υπάρχουν ως έχουν. Η ανακοίνωση της Ρωσίας ήταν αρκετή ώστε να περιορίσει σημαντικά την άνοδο στην τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, το οποίο αρχικά ενισχύονταν άνω του 13%, αλλά πλέον κινείται κοντά στο +9% και τα 118,110 ευρώ. 

Όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι πληρωμές σε ρούβλια δεν θα είναι υποχρεωτικές από αύριο 31 Μαρτίου, όπως είχε αρχικά απειλήσει η Μόσχα, καθώς η όλη διαδικασία χρειάζεται αρκετό χρόνο και δεν μπορεί να τεθεί άμεσα σε ισχύ και για τεχνικούς λόγους. «Η διαδικασία θα καθυστερήσει και για τεχνικούς λόγους, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πληρωμές και οι παραδόσεις δεν ταυτίζονται χρονικά», σημείωσε ο Πεσκόφ. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, υποστήριξε ότι η Μόσχα θα πρέπει να απαιτήσει την πληρωμή σε ρούβλια όχι μόνο για το φυσικό αέριο αλλά και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας, ενώ σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται υπό εξέταση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις από Βουλγαρία για το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Την εξαίρεση της από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο όπως συνέβη και σε Σλοβακία, Ουγγαρία και Τσεχία ζητάει η Βουλγαρία καθώς θα χρειαστεί αρκετό διάστημα ώστε να δημιουργήσει τις υποδομές για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε εκτόξευση κερδών το 2021 στα 28,4 δισ. ευρώ

Ο όμιλος που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος και χθες έκοψε την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του το 2021 αυξήθηκαν κατά 10,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια από τα 6,3 τρισεκατομμύρια το 2020.
tap-fysiko aerio
ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένει η Μόσχα στην πληρωμή της με ρούβλια για την εξαγωγή αερίου

Επανέρχεται η Μόσχα μετά το βήμα υποχώρησης που έκανε λέγοντας ότι δεν θα κλείσει αύριο τις στρόφιγγες και επιμένει ότι δεν παραβιάζει όρους η απαίτηση της για ρούβλια. Δεν πληρώνουμε σε ρούβλια, ξεκαθαρίζει η Βρετανία.