ΓΔ: 789.1 1.27% Τζίρος: 30.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:45:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Πράσινο φως στην αγορά 140 οπλισμένων UAVs από το Ισραήλ

Το υπουργείο Άμυνας θα δαπανήσει 152,6 εκ. ευρώ για την απόκτηση περίπου 140 UAVs από το Ισραήλ, 60 από τα οποία θα χρησιμεύσουν για εκπαίδευση με τα υπόλοιπα 80 να προορίζονται για χρήση στο πεδίο.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν οπλισμένα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για να τις βοηθούν στις αποστολές τους μετά το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας.

Τα αεροσκάφη Heron TP μπορούν να εκτελούν αποστολές για συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση, αλλά και να εκτοξεύουν πυραύλους. Η αγορά τους χαρακτηριζόταν καυτή πατάτα στη χώρα για χρόνια, όμως εγκρίθηκε εν μέσω του επανεξοπλισμού της Γερμανίας κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Η Μαρί-Ανιές Στρακ-Τσίμερμαν, επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της Μπούντεσταγκ, δήλωσε «παραπάνω από ευτυχής» για την απόφαση. Τα UAVs «συγκεντρώνουν πληροφορίες», αλλά οι χειριστές τους «πρέπει να είναι επίσης έτοιμοι να υπερασπίσουν τους στρατιώτες στο πεδίο» και «γι’ αυτό είναι απαραίτητο να φέρουν όπλα».

Το υπουργείο Άμυνας προβλέπει να δαπανήσει 152,6 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση περίπου 140 τέτοιων αεροσκαφών από το Ισραήλ, 60 από τα οποία θα χρησιμεύσουν για εκπαίδευση με τα υπόλοιπα 80 να προορίζονται για χρήση στο πεδίο.

Το κονδύλι περιλαμβάνει επίσης την αγορά άλλου εξοπλισμού, την εκπαίδευση των χειριστών, την προετοιμασία υποδομών και προσομοιωτών πτήσεων.

Η αγορά οπλισμένων UAVs υπόκειται στην έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Υπήρξαν διαφωνίες. Η Ζανίν Βίσλερ του κόμματος Die Linke τόνισε πως η γερμανική κυβέρνηση μοιάζει να έχει καταληφθεί από μανία για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ επισήμανε πως το να «τοποθετούνται όπλα σε UAVs δεν έχει σκοπό να προστατεύονται ζωές, αλλά να σκοτώνονται άνθρωποι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

opla-weapon
ΔΙΕΘΝΗ

Σε δίλημμα η Γερμανία που εξετάζει την αγορά οπλικών συστημάτων

Καθώς οι ρωσικοί πύραυλοι Ισκάντερ μπορούν να πλήξουν σχεδόν ολόκληρη την Δυτική Ευρώπη, η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει σύστημα πυραυλικής άμυνας. Στα 100 δισ. ευρώ οι επενδύσεις της Γερμανίας για αμυντικές δαπάνες.
Verolino-Diaskepsi Livyi-Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία εξετάζει να αγοράσει αντιπυραυλική ασπίδα «Iron Dome»

Η απόφαση δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, όμως το ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι αφότου ο καγκελάριος Σολτς ανήγγειλε πως θα δαπανηθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία θέλει ταχύτερες διαπραγματεύσεις με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων

Τον Μάρτιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο είναι χώρες δυνητικά υποψήφιες προς εισδοχή.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πιθανό θεωρείται το δελτίο σε ρεύμα και αέριο θέρμανσης τον χειμώνα

Η Ρωσία επικαλέστηκε τεχνικές δυσκολίες λόγω των κυρώσεων της Δύσης για τη μείωση περίπου στο μισό των ροών τις τελευταίες εβδομάδες. Τι εκτιμούν μέλη της κυβέρνησης της Γερμανίας για τη στάση της Μόσχας.