ΓΔ: 791.42 -0.88% Τζίρος: 65.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
European Union
Φωτο: ΑΠΕ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι συζητήσεις έρχονται την ώρα που ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε την Πέμπτη ότι οι δυτικές κυρώσεις που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ έχουν πλήξει τον ζωτικό ενεργειακό τομέα της χώρας του.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταρτίζουν σχέδια για εμπάργκο στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, αποκαλύπτουν οι New York Times.

Πρόκειται για το πιο αμφισβητούμενο μέτρο που έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα για να τιμωρηθεί η Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και μια κίνηση υψηλού μεγάλου κόστους για χώρες όπως η Γερμανία.

Έχοντας απαγορεύσει νωρίτερα αυτό το μήνα τον ρωσικό άνθρακα για πρώτη φορά -με μια τετράμηνη μεταβατική περίοδο για την εκκαθάριση των τρεχουσών παραγγελιών- η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρουν οι New York Times, είναι τώρα πιθανό να υιοθετήσει μια παρόμοια σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ε.Ε. Η προσέγγιση έχει σχεδιαστεί για να δώσει στη Γερμανία, ιδίως, χρόνο για να κανονίσει εναλλακτικούς προμηθευτές

Οι συζητήσεις έρχονται την ώρα που ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε την Πέμπτη ότι οι δυτικές κυρώσεις που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ έχουν πλήξει τον ζωτικό ενεργειακό τομέα της χώρας του.

Το νωρίτερο που θα τεθεί προς διαπραγμάτευση το προτεινόμενο εμπάργκο της Ε.Ε. θα είναι μετά τον τελικό γύρο των γαλλικών εκλογών, στις 24 Απριλίου, για να διασφαλιστεί ότι ο αντίκτυπος στις τιμές στην αντλία δεν θα τροφοδοτήσει τη λαϊκίστρια υποψήφια Μαρίν Λεπέν και δεν θα πλήξει τις πιθανότητες επανεκλογής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το χρονοδιάγραμμα είναι εξίσου σημαντικό με τις λεπτομέρειες της απαγόρευσης και είναι ενδεικτικό του «μπρα ντε φερ» που απαιτείται για να πειστούν και οι 27 χώρες της Ε.Ε. να συμφωνήσουν να προβούν σε ένα προηγουμένως αδιανόητο βήμα, καθώς η Ρωσία προετοιμάζει μια νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, αξιωματούχοι και διπλωμάτες, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν την άδεια να συζητήσουν το θέμα με τον Τύπο, δήλωσαν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι το μέτρο θα ληφθεί ακόμη και αν δεν υπάρχει το λεγόμενο έναυσμα - άλλο ένα σημαντικό γεγονός της επικαιρότητας, όπως οι φρικαλεότητες στην Μπούχα. Όμως ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να προχωρήσει την απόφαση προς τα εμπρός.

«Η Επιτροπή και τα μέλη της Ε.Ε. απέφυγαν έξυπνα να ορίσουν κόκκινες γραμμές που θα προκαλούσαν αντίδραση σε κυρώσεις από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία», δήλωσε ο Emre Peker, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group.

«Αναμένω ότι η Ε.Ε. θα αποφύγει να ορίσει σκανδάλες», πρόσθεσε, «καθώς η συνεχιζόμενη κλιμάκωση από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και οι αποκαλύψεις από τον Μπούχα και αλλού συνεχίζουν να δίνουν ώθηση σε μια σκληρότερη ευρωπαϊκή στάση. Οποιεσδήποτε άλλες μεγάλες καταστροφές που θα εκτυλιχθούν θα δώσουν απλώς μεγαλύτερη ώθηση στην αντίδραση της Ε.Ε.».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει λάβει πέντε γύρους ολοένα και αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η εισβολή, δέχεται τεράστια πίεση από τους συμμάχους της να σταματήσει να τροφοδοτεί τα ταμεία του Κρεμλίνου μέσω των αγορών πετρελαίου. Μέχρι στιγμής έχουν κρατήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μακριά από το τραπέζι, επειδή παραμένουν πολύ κρίσιμες για σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες, ιδίως της Γερμανίας.

Αλλά και μια χούφτα μέλη της δεν είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες από το κλείσιμο της στρόφιγγας στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχοντας στο μπλοκ το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου το 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Michel, europaiki enosi, ee
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία

Εξαιρέθηκε προσωρινά από τους περιορισμούς το πετρέλαιο που διακινείται μέσω αγωγού. Τον Ιούνιο οι οριστικές αποφάσεις. Θα διαγραφεί από το SWIFT η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, κυρώσεις στη σύντροφο του Πούτιν και τον Πατριάρχη Κύριλλο.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αναβολή παίρνει ο συμβιβασμός για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Επί της αρχής αναμένεται να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε εμπάργκο με εξαίρεση το πετρέλαιο που διακινείται μέσω αγωγών, αλλά θα αναθέσουν στους διπλωμάτες να εξειδικεύσουν τις λεπτομέρειες.
borrell
ΔΙΕΘΝΗ

Αισιοδοξία Μπορέλ για ευρωπαϊκή συμφωνία στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε ότι δεν πιστεύει πως μπορούν να αποτύχουν τα σχέδια της ΕΕ για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου εξαιτίας των αντιστάσεων που προβάλλουν μέχρι τώρα Ουγγαρία και ανατολικές χώρες.
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από θαλάσσης προτείνουν οι Ευρωπαίοι

Με στόχο να καμφθεί η αντίσταση Ορμπάν και να προχωρήσει το έκτο πακέτο κυρώσεων, οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να επιβάλλουν «μισό» εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να εξαιρεθούν προς το παρόν οι μεταφορές μέσω αγωγών.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο «μπλόκο» από Ορμπάν για ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν θέλει να συζητηθεί το ζήτημα του νέου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία και επανέλαβε την θέση του για να υπάρξει προσπάθεια εξεύρεσης λύσης πριν υπάρξουν νέα μέτρα.