ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με στρατιωτική στολή σε περιοχή συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι παρέδωσε το ερωτηματολόγιο για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε

Ο Ουκρανός πρόεδρος συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο που του επέδωσε στο Κίεβο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και εκτιμά ότι καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ μπορεί να αποδοθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρέδωσε σήμερα το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε απεσταλμένο των Βρυξελλών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το βήμα θα οδηγήσει εντός των επόμενων εβδομάδων στο να αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επιδώσει το ερωτηματολόγιο στον Ζελένσκι στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο στις 8 Απριλίου, υποσχόμενη επίσπευση της έναρξης της διαδικασίας για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Ο Ζελένσκι παρέδωσε το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο στον απεσταλμένο της ΕΕ στην Ουκρανία, σε μια στιγμή που απαθανατίστηκε σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική κυβέρνηση.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η διαδικασία (της απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ) θα λάβει χώρα τις ερχόμενες εβδομάδες και θα είναι θετική για την ιστορία του λαού μας, δεδομένου του τιμήματος που πλήρωσε στην πορεία του προς την ανεξαρτησία και την ελευθερία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Νωρίτερα σήμερα ο υποδιευθυντής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας είχε εκτιμήσει ότι στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ κατά την προγραμματισμένη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει πρώτα να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εάν η Ουκρανία πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ως υποψήφια χώρα, η Ουκρανία θα αρχίσει στη συνέχεια διαπραγματεύσεις για την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της με το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κι άλλες καταστροφές στην πόλη Λβιβ

Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν μια αποθήκη με όπλα ξένης κατασκευής κοντά στην ουκρανική πόλη Λβιβ, ανακοίνωσε η Μόσχα.

Αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο ένα κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης του ουκρανικού στρατού κοντά στην πόλη Λβιβ και κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό όπλων ξένης κατασκευής που ήταν αποθηκευμένα εκεί, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ανακοίνωση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, την αναμετέδωσαν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Συγκεκριμένα ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι κατέστεψε με «πύραυλους υψηλής ακρίβειας» μια μεγάλη αποθήκη όπλων ξένης κατασκευής που είχαν παραδοθεί πρόσφατα στην Ουκρανία.

«Το κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης και μεγάλες παρτίδες ξένων όπλων, που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τις τελευταίες έξι ημέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες, που ήταν αποθηκευμένα εκεί, καταστράφηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ.

Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης ένα κέντρο επισκευής βαλλιστικών πυραύλων Tochka U στην πόλη Ντνίπρο, ανέφερε το υπουργείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ισπανία ο Κυρ. Μητσοτάκης αύριο, στο επίκεντρο Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Μαδρίτη για συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του Pedro Sanchez και τον βασιλιά Felipe VI, με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και συζητήσεις για τρέχοντα διεθνή ζητήματα.
Μάριο Ντράγκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ο Ντράγκι κατάλληλος για απεσταλμένος ΕΕ στην Ουκρανία

Ο Ιταλός υφυπουργός Τζοβαμπατίστα Φατσολάρι δήλωσε ότι ο Μάριο Ντράγκι είναι κατάλληλος για ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στην Ουκρανία, ενώ η Μελόνι τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να συζητήσει ενιαία με τη Ρωσία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί δυτική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία ως στόχο

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι κάθε δυτική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία θα θεωρείται νόμιμος στόχος, μετά τα σχέδια Ευρωπαίων για αποστολή χιλιάδων στρατιωτών. Η Μαρία Ζαχάροβα κατήγγειλε τις «μιλιταριστικές» δηλώσεις των Ευρωπαίων.
Φθινοπωρινό Παρίσι στον Σηκουάνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συζητούν στο Παρίσι για το ουκρανικό

Στο Παρίσι συναντώνται σήμερα Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας και ΗΠΑ για να εδραιώσουν ενιαία γραμμή στις εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο και να συζητήσουν πλαίσιο διεθνούς δύναμης σε πιθανή κατάπαυση πυρός με τη Μόσχα.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Μοιραζόμαστε την ανησυχία Ουκρανίας για κλιμάκωση του πολέμου

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι συμμερίζεται τους φόβους της Ουκρανίας πως οι ρωσικές κατηγορίες περί επίθεσης με drones μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για κλιμάκωση του πολέμου, παραθέτοντας τη σχετική προειδοποίηση του Ζελένσκι.