ΓΔ: 794.34 1.94% Τζίρος: 60.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:47:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Στην Ινδία η φον ντερ Λάιεν για επίτευξη νέας οικονομικής συνεργασίας

Η Ινδία αναζητά μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ των σχέσεών της με τη Δύση και εκείνων με τη Ρωσία, που της καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της σε όπλα και ενέργεια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφθασε σήμερα στην Ινδία, για μια διήμερη επίσκεψη που είναι αφιερωμένη στο εμπόριο, την ασφάλεια και το κλίμα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται επίσης να αναφερθεί στην ουδετερότητα που επιδεικνύει το Νέο Δελχί σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ινδία αναζητά μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ των σχέσεών της με τη Δύση και εκείνων με τη Ρωσία, που της καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της σε όπλα και ενέργεια. Απέφυγε να καταδικάσει ανοικτά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να συνταχθεί με τις ψηφοφορίες προς αυτήν την κατεύθυνση στα Ηνωμένα Έθνη.

Η φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί αύριο με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος δέχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες επισκέψεις και εκκλήσεις άλλων ηγετών της Δύσης, οι οποίοι άσκησαν πιέσεις προκειμένου να κρατήσει αποστάσεις από τη Μόσχα, ιδίως του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ξεκίνησε την επίσκεψή της, σήμερα, απευθυνόμενη σε ένα φόρουμ νέων σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ενώπιον του οποίου συνεχάρη την Ινδία για τον «φιλόδοξο» στόχο της να καλύψει έως το 2030 το 50% των ενεργειακών αναγκών της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Για εμάς, τους Ευρωπαίους, (η σύρραξη στην Ουκρανία) αποτελεί μια σκληρή υπενθύμιση ότι η ανεξαρτησία μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν είναι βιώσιμη», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Η μετάβασή μας προς τις τοπικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι μονάχα καλή για το περιβάλλον, αλλά αποτελεί επίσης μια στρατηγική επένδυση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», υπογράμμισε η ίδια.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης για 275 εκ. ανθρώπους

Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει μόνο αντίκτυπο στην οικονομία, τη γεωπολιτική αλλά και στη ζωή και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Κίεβο φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ - Θα συναντηθούν με Ζελένσκι

Στο Κίεβο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι έτοιμα να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία.