ΓΔ: 796.06 2.16% Τζίρος: 57.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:35:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
recession
Πηγή: Shutterstock.

Deutsche Welle: Σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση οι Τουρκοκύπριοι

Στη δίνη της πολιτικής αστάθειας και του πληθωρισμού βρίσκονται εδώ και καιρό οι Τουρκοκύπριοι. Η παραίτηση Σουτζούογκλου, που έμεινε μόλις δύο μήνες στην εξουσία, είναι η συνέπεια μιας βαθύτερης κρίσης.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για σχηματισμό νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα, μετά την πολιτική κρίση που ξέσπασε ελέω της παραίτησης της μόλις δύο μηνών τρικομματικής «κυβέρνησης» των Τουρκοκυπρίων.

Στην τουρκοκυπριακή κοινότητα γίνεται συζήτηση για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, αφού τα πολιτικά κόμματα στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι μόνο μια τέτοια εξέλιξη θα να εγγυηθεί την κοινωνική συνοχή,  εν μέσω της βαθαίνουσας οικονομικής κρίσης.

Η οικονομική κρίση ήταν εξάλλου και ο λόγος που η «κυβέρνηση» του Φαΐζ Σουτζούογκλου δεν κατάφερε να επιβιώσει για περισσότερο από δύο μήνες, αφού απέτυχε να ελέγξει τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και να βάλει φρένο στην απώλεια της αγοραστικής δύναμης των Τουρκοκυπρίων.   

Κρίση για το ρεύμα και τα τρόφιμα   

Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραίτηση της «κυβέρνησης» Σουτζούογκλου επήλθε μετά από μια πρωτοφανή δημόσια σύγκρουση του ιδίου με τον υπουργό Δημοσιονομικών της «κυβέρνησης» του Σουνάτ Ατούν, ο οποίος διαφώνησε με απόφαση για μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και με την συμφωνία του «Πρωθυπουργού» με την συντεχνία των εργαζομένων για λήξη των απεργιακών μέτρων.

Στη σύγκρουση αυτή ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ επέλεξε να στηρίξει τον Ατούν, με αποτέλεσμα ο Σουτζούογκλου να διαλύσει την τρικομματική «κυβέρνηση» κατηγορώντας και τον Τατάρ για τη νέα πολιτική κρίση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. 

Ενδεικτικοί της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι οι λογαριασμοί του ρεύματος που φτάνουν στα νοικοκυριά και οι οποίοι πολλές φορές ξεπερνούν τον κατώτατο μισθό. Στις τουρκοκυπριακές αγορές τροφίμων εξάλλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο της πώλησης φρούτων και λαχανικών με το κομμάτι και όχι με το κιλό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Anastasiadis, Kypros, kipros
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστασιάδης: Ζήτησε παρέμβαση ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε πως δεν υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την Τουρκία για να υπάρξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού τουλάχιστον μέχρι τις τουρκικές εκλογές.
Kypros-Anastasades
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστασιάδης: Τη Δευτέρα η εξέταση των επιλογών για κυρώσεις στη Τουρκία

Ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε ότι ενημερώθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας πως πρέπει να επικρατήσουν οι αρχές και οι αξίες του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε Τουρκία από τον ΟΗΕ για Κύπρο ζητούν Αμερικανοί γερουσιαστές

Σε επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ οι γερουσιαστές τονίζουν ότι «η αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών δεν θα περιοριστεί στη ρητορική εάν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βαρώσια συνεχίσουν να παραβιάζονται».