ΓΔ: 2211.98 0.05% Τζίρος: 54.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:54:42
Παλάτι του Ουέστμινστερ
Φώτο: Shutterstock

Βρετανία: Αναστολή των δασμών στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων

Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι οι δασμοί θα πρέπει να μειωθούν στο μηδέν και όλοι οι περιορισμοί να καταργηθούν, μετά από απευθείας αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όλοι οι δασμοί σε προϊόντα που έρχονται στη Βρετανία από την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας υπάρχουσας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα ανασταλούν, ώστε να βοηθηθεί η ουκρανική οικονομία, όπως ανακοίνωσε χθες η βρετανική κυβέρνηση.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι οι δασμοί θα πρέπει να μειωθούν στο μηδέν και όλοι οι περιορισμοί να καταργηθούν, μετά από απευθείας αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι που δηλώνει ότι η κίνηση αυτή θα δώσει ώθηση στις ουκρανικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε σημαντικές εξαγωγές κριθαριού, μελιού, κονσερβοποιημένης ντομάτας και πουλερικών.

«Συμπαραστεκόμαστε σταθερά στην Ουκρανία για τη μάχη της που συνεχίζεται και θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία επιβιώνει και ευημερεί ως ένα ελεύθερο και κυρίαρχο έθνος,» δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Αν-Μαρί Τρεβέλιαν.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι κατά την τρέχουσα περίοδο, το μέσο ποσοστό δασμών στις ουκρανικές εισαγωγές καταγράφεται περίπου στο 22%. Σύμφωνα με το Λονδίνο, η προγραμματισμένη αλλαγή προσφέρεται σε μία μη αμοιβαία βάση αλλά το Κίεβο είναι πιθανό να προχωρήσει σε μία αντίστοιχη κίνηση με αυτή των Βρετανών.

Πρόσθετα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή περαιτέρω περιορισμών στις εξαγωγές προϊόντων προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ρευστότητας, προϊόντων που σχετίζονται με τη θάλασσα, την τεχνολογία, αλλά και προϊόντα ενέργειας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Λονδίνο αυστηροποίησε τις κυρώσεις σε είδη πολυτελείας, όπως το χαβιάρι, το ασήμι και τα διαμάντια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος βρετανικός βαλλιστικός πύραυλος για ενίσχυση της άμυνας Ουκρανίας

Η Βρετανία ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέων βαλλιστικών πυραύλων μακράς εμβέλειας για την Ουκρανία, μέσω του έργου Nightfall, με πυραύλους που θα φέρουν 200κιλη κεφαλή και θα έχουν βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: 200 εκατ. λίρες για ενίσχυση του βρετανικού στρατού

Η Βρετανία θα διαθέσει 200 εκατ. λίρες για εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της, ενόψει πιθανής αποστολής στην Ουκρανία εφόσον επιτευχθεί εκεχειρία. Ξεκινά σύντομα και η παραγωγή drones Octopus για ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η υπηρεσία ασφαλείας μιλά για έγκλημα πολέμου μετά το πλήγμα στο Λβιβ

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί έγκλημα πολέμου τη ρωσική νυχτερινή επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην περιοχή του Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός πρωθυπουργός: Τα πιο δύσκολα έπονται για την Ουκρανία

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η ειρήνη στην Ουκρανία πλησιάζει, αλλά τα δύσκολα βήματα παραμένουν. Η Βρετανία θα επιτηρεί ενδεχόμενη εκεχειρία και θα εντείνει τις πιέσεις στη Ρωσία, στοχεύοντας εμπόρους πετρελαίου και τον σκιώδη στόλο.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Βλέπουμε βρετανικό ρόλο στις πρόσφατες κινήσεις της Ουκρανίας

Η Μόσχα αποδίδει στη Βρετανία ρόλο στις πρόσφατες «προκλήσεις» της Ουκρανίας που επιδιώκουν να εμποδίσουν την ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών. Η θέση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις θα επανεξεταστεί.