ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ukraine-Mariupole-Azovstal
Φωτο: Shutterstock

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν το Αζοφστάλ, κατέλαβαν περιοχές στην Αν. Ουκρανία

Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μεγάλο μέρος της Μαριούπολης έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και την πολιορκία της πόλης και περίπου 100.000 άμαχοι βρίσκονται στο Αζοφστάλ.

Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν σήμερα το τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης αυτής της νότιας Ουκρανίας καθώς και μερικοί άμαχοι, δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Πέτρο Αντριουτσένκο επεσήμανε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο εργοστάσιο δεν έχουν σταματήσει, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος οι ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν σε αυτό αφού κήρυξαν τη νίκη τους στη Μαριούπολη.

«Οι αεροπορικές επιδρομές στο Αζοφστάλ δεν σταματούν. Καμία εκεχειρία, αλλά απόπειρες εισβολής ξανά και ξανά. Παρά τις ανακοινώσεις (του Πούτιν)», έγραψε στο Telegram ο Αντριουτσένκο.

«Την ίδια ώρα οι οδομαχίες συνεχίζονται στην περιοχή μεταξύ των κτιρίων διοίκησης του Azovstal και του δρόμου», πρόσθεσε.

Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μεγάλο μέρος της Μαριούπολης έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και την πολιορκία της πόλης και ότι περίπου 100.000 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί.

Εκατοντάδες μαχητές και άμαχοι πιστεύεται ότι έχουν βρει καταφύγιο στο τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση στη Μαριούπολη, ένα στρατηγικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, «ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο Αντριουτσένκο δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη σήμερα. Πολλές προηγούμενες απόπειρες για την κήρυξη εκεχειρίας προκειμένου με στόχο τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων έχουν αποτύχει.

Το Κίεβο ανακοίνωσε την κατάληψη περιοχών από τις ρωσικές δυνάμεις 

Επίσης οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην ανατολική Ουκρανία καταλαμβάνοντας κωμοπόλεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου και στο Ντονμπάς.

Από το Ιζιούμ, που βρισκόταν ήδη υπό τον έλεγχό τους, οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν μια επίθεση προς την κατεύθυνση του Μπαρβίνκοφ, που βρίσκεται νοτιότερα. Έχουν καταλάβει την κωμόπολη Ζαβόντι και τα βορειοανατολικά προάστια της κωμόπολης Βέλικα Κομισούβαχα, ανακοίνωσε το πρωί το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ανατολικότερα, προς την κατεύθυνση του Λιμάν, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την κωμόπολη Ζάριτσνε και «αποπειράται επίθεση κοντά στο Γιάμπιλ», συνέχισε.

Κοντά στο Σεβεροντονέτσκ, μία από τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας με 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, οι δυνάμεις της Μόσχας πήραν τον έλεγχο της κωμόπολης Νοβοτοσκίβσκε και διεξάγουν επίθεση προς την κατεύθυνση των Νίζνιε και Ορίχοβε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, ο ουκρανικός στρατός σπάνια έχει κάνει λόγο για προώθηση των ρωσικών δυνάμεων ή για κατάληψη κωμοπόλεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η πώληση ρωσικών πετρελαιοειδών στις ΗΠΑ τροφοδοτεί τον πόλεμο

Ο Ζελένσκι καταδίκασε τη συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για το ντίζελ, λέγοντας πως είναι «επένδυση σε πόλεμο που πρέπει να σταματήσει» και πρόσθεσε ότι τα δώρα στον Πούτιν δεν βοηθούν την ειρήνη ούτε τον πολιτισμένο κόσμο.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες Ουκρανών και Αμερικανών στο Μαϊάμι, σύμφωνα με πηγές

Ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στο Μαϊάμι για συνομιλίες με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters και δηλώσεις του προέδρου Ζελένσκι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός χτύπησε ρωσικό διυλυστήριο στην Ουχτά

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε το διυλιστήριο πετρελαίου στην Ουχτά, ιδιοκτησίας Lukoil, 1.900 χλμ. από τα σύνορα. Ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι ουκρανικές απαντήσεις στις ρωσικές επιθέσεις είναι ακριβείς και αποτελεσματικές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και τραυματίες σε Μπέλγκοροντ και Ζαπορίζια, επιθέσεις με drone

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες, μεταξύ τους ένα παιδί, από ουκρανικό χτύπημα στο Μπέλγκοροντ. Εννέα τραυματίες από επίθεση drones στην Καλούγκα και φωτιά σε εργοστάσιο στο Τβερ έπειτα από ουκρανικά drones, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ουκρανικές επιθέσεις drones σε ρωσικό έδαφος

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες ήταν ο απολογισμός ουκρανικών επιθέσεων με drones στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός στρατός: Πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο στο Ομσκ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου στο Ομσκ της Σιβηρίας, περίπου 2.500 χλμ. από την Ουκρανία. Το διυλιστήριο, που διαχειρίζεται η Gazpromneft, προμηθεύει καύσιμα στον ρωσικό στρατό.