ΓΔ: 819.18 -0.48% Τζίρος: 8.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:37:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Yanosh Nemesh, shutterstock.com

Η Κομισιόν διευκολύνει τη νόμιμη μετανάστευση στην Ε.Ε κυρίως Ουκρανών

Ενώ περίπου 5 εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους η Κομισιόν επιδιώκει την απλοποίηση της διαδικασίας που επιτρέπει στους πολίτες τρίτων χωρών να λαμβάνουν άδεια εργασίας και παραμονής στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετανάστευση για να προσελκύσει εργαζομένους με δεξιότητες που της λείπουν, κυρίως προερχόμενους από την Ουκρανία, και να διευκολύνει την κινητικότητα των εργαζομένων ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη.

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν την απλοποίηση της διαδικασίας που επιτρέπει στους πολίτες τρίτων χωρών να λαμβάνουν μαζί άδεια εργασίας και παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μειώνοντας τον χρόνο της διαδικασίας που απαιτείται. Αυτή η ενιαία άδεια δεν θα συνδέεται πλέον με έναν και μοναδικό εργοδότη και οι κάτοχοί της θα μπορούν νομίμως να αλλάξουν απασχόληση.

Η Κομισιόν επιδιώκει επίσης να διευκολύνει την χορήγηση του καθεστώτος της διαμονής μακράς διαρκείας που μπορεί να χορηγηθεί έπειτα από μία πενταετία νόμιμης παραμονής σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προτείνει την αναγνώριση για πέντε αυτά χρόνια των περιόδων διαμονής σε διαφορετικές χώρες της Ενωσης, διευκολύνοντας έτσι την κινητικότητα των προσώπων μεταξύ των 27.

Ο χρόνος σπουδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λαμβάνεται επίσης υπόψιν. Όπως και η περίοδος προσωρινής υποδοχής για λόγους προστασίας, διάρκειας το πολύ τριών ετών, η οποία χορηγείται στα εκατομμύρια των ουκρανών προσφύγων, γεγονός που θα επιταχύνει την πρόσβασή τους στο καθεστώς του δικαιούχου διαμονής μακράς διάρκειας.

Παράλληλα, θα βελτιωθούν τα δικαιώματα που συνδέονται με την επανένωση των οικογενειών: δεν θα υπάρχουν όροι ένταξης, πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τα μέλη των οικογενειών και άμεση χορήγηση του καθεστώτος διαμονής μακράς διαρκείας στα παιδιά των προσώπων που έχουν ήδη αυτό το στάτους.

Εκτός των νομοθετικών τροποποιήσεων, η Κομισιόν προτείνει επιχειρησιακές βελτιώσεις. Η Επιτροπή θέλει να θέσει σε εφαρμογή για το καλοκαίρι 2023 πλατφόρμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία οι υποψήφιοι για μετανάστευση από τρίτες χώρες θα μπορούν να αναρτούν το προφίλ τους για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να βρουν τις δεξιότητες που αναζητούν.

Η Κομισιόν επιδιώκει να δοκιμάσει ένα πρόγραμμα πιλότο που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε ουκρανούς μετανάστες ήδη από το καλοκαίρι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται κάθε χρόνο 2,5 έως 3 εκατομμύρια άτομα που μεταναστεύουν νομίμως στο ευρωπαϊκό έδαφος για σπουδές ή εργασία. Στην συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει κύμα 5 εκατομμυρίων ουκρανών προσφύγων.

Η νόμιμη μετανάστευση ενδυναμώνει την ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Εχει θετικό αποτέλεσμα σε όλα τα επίπεδα: δίνει σε όσους θέλουν να μεταναστεύσουν την δυνατότητα να βελτιώσουν την ζωή τους τροφοδοτώντας με πιο εξειδικευμένους εργαζόμενου τις χώρες υποδοχής».

Πάνω από 5,3 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία

Πάνω από 5,3 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους από την έναρξη της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Αν και η ροή τους έχει σαφώς επιβραδυνθεί από τον Μάρτιο, ο ΟΗΕ αναμένει ότι θα υπάρχουν τρία εκατομμύρια παραπάνω έως τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με την UNHCR, στις 26 Απριλίου, 5.317.219 Ουκρανοί είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή 52.452 περισσότεροι σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης ημέρας.

Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 90% των προσφύγων αυτών, καθώς οι άνδρες 18 έως 60 ετών, που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία, δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν από τη χώρα.

Περίπου τα δύο τρίτα των παιδιών της Ουκρανίας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνεχίζουν να βρίσκονται εντός της χώρας.

Πάνω από 7,7 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Τον Ιούνιο θα εξεταστεί από την Κομισιόν η είσοδος της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως Ευρώπη και Ουκρανία έχουν κοινό μέλλον ενώ καταδίκασε τις ρωσικές φρικαλεότητες στην Μπούτσα, στο Ιρπίν και σε κάθε ουκρανικό χωριό και πόλη που χτυπήθηκαν από τον πόλεμο.
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Στην Μπούκα είδαμε το απάνθρωπο πρόσωπο του ρωσικού στρατού

Από την Μπούκα την οποία επισκέφθηκε φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο η πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε να υπερασπιστεί τα σύνορα της Ευρώπης ενώ έδειχνε εμφανώς συγκλονισμένη παρατηρώντας τον τόπο της θηριωδίας.
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Σχοινάς: Η Ευρώπη θα βγει πιο δυνατή μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως η ρωσική εισβολή δεν απειλεί μόνο την επιβίωση της Ουκρανίας και την ασφάλεια της Ευρώπης καθώς και τη διεθνή τάξη που βασίζεται στον σεβασμό των κανόνων.
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Έρευνα για το αν διαπράττει εγκλήματα πολέμου η Ρωσία

Για μια ουσιαστική και σαφής έρευνα για το αν η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία κάλεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών αμάχων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Ανακοινώθηκαν από την ΕΕ οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ θα στοχεύσουν και τα 351 μέλη της Ρωσικής Βουλής που ψήφισαν υπέρ της απόσχισης των 2 ουκρανικών πόλεων. Κυρώσεις και στις πόλεις καθώς θα υπάρξει απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από αυτές στην ΕΕ.