ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στη Βουλγαρία η πρώτη περιφερειακή πλατφόρμα αγοράς ενέργειας της Ε.Ε

H τοπική αυτή πλατφόρμα θα λειτουργήσει ως ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα εξετάσει τις ανάγκες φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των χωρών της Ε.Ε από τη ρωσική ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βουλγαρία συμφώνησαν να συγκροτήσουν στη Σόφια μια πρώτη περιφερειακή ομάδα εργασίας, ως μέρος της Πλατφόρμας Αγοράς Ενέργειας της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα θα εξετάσει τις ανάγκες φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, τις τιμές και τις ροές, καθώς και πτυχές υποδομής. Να σημειωθεί ότι, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Gazprom για τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ είχε σειρά συναντήσεων στην Κομισιόν.

Η περιφερειακή ομάδα δράσης θα επικεντρωθεί στο επόμενο έτος και θα παράσχει ειδική περιφερειακή τεχνογνωσία για την ανάπτυξη και εφαρμογή του σχεδίου δράσης REPowerEU για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την πλήρωση της αποθήκευσης ενόψει του επόμενου χειμώνα και την περαιτέρω επιτάχυνση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού τομέα. Θα υποστηρίξει και θα συντονίσει την εφαρμογή των κοινών σχεδίων ετοιμότητας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών αγορών, αποθήκευσης και διασυνδέσεων - συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια του εφοδιασμού στη Βουλγαρία, την περιοχή, την ενεργειακή κοινότητα και όχι μόνο.

Η Βουλγαρία θα επικοινωνήσει με χώρες της γειτονιάς της και θα οργανώσει την πρώτη υπουργική συνάντηση στις 5 Μαΐου. Το έργο της ειδικής ομάδας θα βασιστεί κυρίως στις προετοιμασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ορισμένα σενάρια ενεργειακής διακοπής, σε στενό συντονισμό και αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας - Τι σηματοδοτεί ο IGB

Ο αγωγός μήκους 182 χιλιόμετρων, ξεκινάει από την Κομοτηνή και εισέρχεται στο βουλγαρικό δίκτυο στην πόλη Στάρα Ζαγόρα. Σε πρώτη φάση θα μεταφέρει ετησίως 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου και η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα.
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου και στην Βουλγαρία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αναστέλλει από σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας πως έχουν προετοιμαστεί για αυτό.
ΔΙΕΘΝΗ

Ούρσουλα τον ντερ Λάιεν: Σήμερα ξεκινάει μια νέα εποχή για τη ΝΑ Ευρώπη

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου για τη Βουλγαρία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι η βαλκανική αυτή χώρα προμηθευόταν το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία προτού ο Πούτιν ξεκινήσει, τον πόλεμο στην Ουκρανία.
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις χώρες στηρίζουν την παροχή φυσικού αερίου από το ΑζερμπαΪτζάν

Η Κομισιόν έχει υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με το Αζερμπαϊτζάν για τον διπλασιασμό των εισαγωγών αζερικού φυσικού αερίου σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως έως το 2027.
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Γερμανοί δεν μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, 14,5% πάνω από πέρσι

Την περασμένη εβδομάδα με σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες από την αντίστοιχη εβδομάδα των προηγούμενων ετών, η κατανάλωση έφθασε τις 483 GWh, κατά 14,5% πάνω από τη μέση τιμή των 422 GWh των ετών 2018-2021.
ΔΙΕΘΝΗ

Αλλάζει πλεύση η Βρετανία για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου

Η ενεργειακή κρίση και η διαδικασία απεξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες οδηγεί τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις θέσεις της για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου και να άρει το μορατόριουμ που είχε επιβληθεί από το 2019.